Ce au spus liderii la venirea la Consiliul European care ar trebui să ducă la desemnarea noilor şefi ai instituţiilor UE

Ce au spus liderii la venirea la Consiliul European care ar trebui să ducă la desemnarea noilor şefi ai instituţiilor UE

Liderii statelor membre UE se întâlnesc duminică la Bruxelles pentru a lua o decizie asupra poziţiilor de la vârful blocului comunitar, într-un context în care tot mai surse îl dau ca favorit pe olandezul Frans Timmermans pentru preşedinţia Comisiei Europene, relatează Reuters. Unii prim-miniştrii nu s-au arătat deloc încântaţi la venirea la summit de varianta Timmermans la Comisie, iar alţii au refuzat să comenteze numele vehiculate.

"Sper să luăm o decizie în această noapte. Şi nu vreau să avem o alegere doar pentru preşedinţia Comisiei Europene, ci dacă este posibil pentru întregul pachet", a declarat la venirea la summit premierul olandez Mark Rutte.

"Nu voi vorbi despre nume, aud şi eu tot felul de zvonuri. (...) Crezi că un candidat sau altul ar putea avea o şansă iar apoi situaţia pare să se schimbe din nou. Aşa că vom aştepta cu calm reuniunea din această noapte", a adăugat el.

"Este în continuare cu adevărat incert cine va deveni preşedinte al Comisiei Europene. Cert este că la Osaka au fost reprezentate un număr de ţări europene, care bineînţeles au discutat despre situaţie, dar nu există compromisuri concrete pe masă", a mai afirmat Rutte.

Premierul ceh Andrej Babis a reamintit că V4 (grupul de la Visegrad) a anunţat încă de la început că se opune sistemului "Spitzenkandidat".

Întrebat despre eventualitatea ca Timmermans să fie desemnat preşedinte al Comisiei Europene, Babis a răspuns: "Mi-e teamă că această persoană nu este cea potrivită pentru a uni Europa. În trecut am avut sentimentul că nu era foarte pozitiv privind regiunea noastră şi întreb: unde sunt femeile?".

Opinia lui a fost împărtăşită şi de premierul polonez, Mateusz Morawiecki.

"Frans Timmermans nu este un candidat al compromisului. Frans Timmermans este, în mod evident, un candidat care divizează Europa şi în mod cert nu înţelege Europa centrală, nu înţelege Europa care a apărut după colapsul post-comunist", a spus Morawiecki la sosirea la summit.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA