Ce banane sunt mai bune pentru sănătate: verzi, galbene sau maro

Ce banane sunt mai bune pentru sănătate: verzi, galbene sau maro

Știați că bananele pot avea efecte diferite asupra sănătății, în funcție de cât de coapte sunt? Beneficiile și dezavantajele consumului fiecărui tip au fost explicate pe larg de nutriționiști pe pagina doctor.ndtv.com .

Banane. FOTO Arhivă Adevărul

Bananele nu au nevoie de prea mult timp pentru a trece de la o coajă verde, fermă, la o coajă galbenă moale. Acest lucru presupune însă o serie de procese chimice și nutriționale.

Bananele coapte

Pe măsură ce se coc, hormonul etilenă transformă zaharurile complexe din banane în zaharuri simple și descompune pectina (cea care face ca bananele să fie tari).

În timpul coacerii, amidonul rezistent se concertează în zaharuri mai simple, care sunt ușor de digerat. Indicele glicemic crește și el, la fel și activitatea antioxidantă. Unele pierderi de micronutrienți au loc, de asemenea, în timpul coacerii. Bananele complet coapte produc, de asemenea, o substanță activă numită factor de necroză tumorală (TNF), care are capacitatea de a combate celulele canceroase”, explică nutriționistul Pooja Malhotra, pentru sursa citată.

Beneficiile bananelor coapte

Bananele coapte sunt bogate în antioxidanți și o excelentă sursă de zaharuri naturale, cum ar fi fructoza, glucoza și zaharoza. Sunt ușor de digerat și au capacitatea de a stimula sistemul imunitar (sunt de opt ori mai puternice decât bananele verzi când vine vorba de stimularea imunității organismului).

Ce „minusuri” au bananele coapte

Bananele coapte au un indice glicemic ridicat (cu cât este mai coaptă banana, cu atât mai mare este conținutul de zahăr), deci nu sunt cea mai bună variantă pentru diabetici. Odată cu coacerea, are loc pierderea de micronutrienți.

Bananele necoapte

Bananele necoapte sau bananele verzi (care nu și-au transformat tot amidonul rezistent în zaharuri digerabile) nu sunt la fel de apetisante ca cele coapte, dar au și ele câteva beneficii pentru sănătate.

Beneficiile bananelor necoapte

Bananele verzi pot fi consumate și de persoanele cu diabet de tip 2, datorită conținutului ridicat de amidon rezistent. Sunt o sursă bună de bacterii probiotice, contribuind la menținerea unui intestin sănătos și permit o absorbție mai bună a nutrienților, în special a calciului.

Ce „minusuri” au bananele necoapte

Bananele verzi au un conținut foarte scăzut de antioxidanți, pot provoca tulburări digestive, inclusiv gaze și balonare. În plus, amidonurile rezistente nu sunt un beneficiu pentru oricine.

Bananele maro

Deși atunci când devin maro, multă lume preferă să le arunce, considerând că s-au stricat, bananele care au căpătat această culoare au, în realitate, multe beneficii.

În primul rând, trebuie precizat că petele maro indică faptul că amidonul rezistent s-a transformat în zaharuri simple.

Beneficiile și dezavantajele consumului de banane maro

Cu cât culoarea maro este mai pregnantă, cu atât banana conține mai mult zahăr. La fel se întâmplă și când vine vorba de valoarea nutritivă și conținutul de antioxidanți al acestor banane.

Sunt foarte ușor de digerat, au un indice glicemic ridicat și nu sunt recomandabile pentru diabetici. Au un nivel ridicat de antioxidanți și TNF. Vitaminele solubile în apă, cum ar fi vitamina C, B1 și acidul comic, tind să scadă pe măsură ce banana îmbătrânește. O banană complet coaptă trebuie depozitată în frigider pentru a minimiza pierderile suplimentare de nutrienți”, mai spune nutriționistul Pooja Malhotra, potrivit doctor.ndtv.com.

Cum putem păstra bananele proaspete mai mult timp

Pentru a fi siguri că beneficiem de toate substanţele nutritive pe care le conţine cel mai consumat fruct din lume, trebuie să fim atenţi atunci când le cumpărăm .

Specialiștii de la Kitchen Tips Online au făcut mai multe experimente pentru a descoperi cea mai bună metodă de conservare a bananelor. După ce au testat mai multe variante, au găsit-o pe cea câştigătoare .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...