Ce boli poate ascunde căderea părului. Unele ar trebui să ne trimită la medic

Ce boli poate ascunde căderea părului. Unele ar trebui să ne trimită la medic

Una dintre cele mai dificile lucruri legate de căderea părului este să îți dai seama de ce se întâmplă asta. Lista cauzelor variază de la genetică, la medicamente și până la stilul de viață. Deși poate fi greu să identifici imediat cauza, e indicat să știi care sunt posibiltățile.

Pierderea parului poatefi o problema grava FOTO Shutterstock

Unele dintre cauzele care po duce la pierderea părului nu au legătură cu nimic din ce face noi, ci este pur și simplu moștenirea noastră genetică.

Ereditatea

Cei mai mulți dintre noi pot da vina pe părinți pentru subțierea șuvițelor, spune Sonia Badreshia-Bansal, dermatolog specializat în căderea părului la femei.

Ereditatea este cea mai frecventă cauză a căderii părului. Gena poate fi moștenită fie din partea mamei, fie din partea tatălui din familie, deși este mai probabil să fiți afectată dacă ambii părinți au avut căderea părului”, spune ea.

O biopsie a scalpului poate arăta dacă foliculii de păr au fost înlocuiți cu foliculi mai mici. Acesta este un semn sigur de cădere ereditară a părului, mai spune ea, conform Web MD .

Pierderea excesivă a părului

Telogen effluvium este un tip comun de cădere a părului se traduce prin căderea excesivă a părului. Este normal să se piardă între 50 și 100 de fire de păr pe zi.

Acest tip de căderea părului se poate întâmpla după ce corpul trece printr-un stres, care poate fi cauzat de:

  • intervenția chirurgicală
  • o schimbare de medicație

Femeile cu efluviu telogen observă, de obicei, căderea părului între 6 săptămâni și 3 luni de la evenimentul stresant.

Dieta poate juca și un rol

Deficitul de proteine și fier poate aduce telogen effluvium. Nu există teste pentru efluviul telogen, dar dermatologul vă poate întreba despre evenimentele recente din viața dumneavoastră și poate observa rădăcina firelor de păr pe care le-ați pierdut. Forma bulbilor sunt un semn revelator. Bulbii arată că părul tău a trecut printr-un ciclu complet de creștere, care s-ar putea să se fi accelerat din cauza stresului.

Probleme cu tiroida

Problemele cu glanda tiroidă pot duce la căderea părului. "Hipotiroidismul - prea puțini hormoni - poate provoca o serie de simptome, iar părul, unghiile și pielea pot deveni mai fragile și se pot rupe mai ușor", spune dr. Paradi Mirmirani, dermatolog la Permanente Medical Group din Vallejo, California. „În cazul hipertiroidismului - prea mult hormon - poate apărea căderea părului pe măsură ce metabolismul se accelerează”, spunea.

Analizele de sânge pot confirma dacă aveți o problemă tiroidiană . Medicamentele cu hormoni tiroidieni pot readuce nivelul hormonal la normal și pot ajuta la reducerea pierderii firelor de păr și la alte simptome.

Afecțiuni subiacente ale scalpului

Căderea părului poate fi cauzată de o ciupercă, psoriazis sau mătreață (dermatită seboreică).

Cea mai frecventă infecție fungică care afectează părul este tegumentul - același lucru ca și piciorul atletului. Aceasta necesită un medicament antifungic administrat pe cale orală.

Dermatita seboreică face ca scalpul să se descuameze, rezultând scuame gălbui și unsuroase în păr. Printre cauze se numără schimbările hormonale sau excesul de ulei din piele, dar este reversibilă.

Tratamentul este, de obicei, un șampon medicinal antimătreață, un produs de curățare antifungic pe bază de rețetă sau o cremă cu steroizi.

Psoriazisul, o afecțiune autoimună, produce scuame albe și groase pe scalp, care pot sângera dacă sunt smulse. Tratamentele includ creme cu steroizi, acid salicilic, gudron de cărbune, medicamente antiinflamatoare și medicamente biologice care suprimă sistemul imunitar.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”