Ce condiții sunt în închisoarea în care Donald Trump va petrece câteva ore. Numeroși deținuți au murit în împrejurări misterioase

Ce condiții sunt în închisoarea în care Donald Trump va petrece câteva ore. Numeroși deținuți au murit în împrejurări misterioase

În zilele următoare, Donald Trump se va preda poliției din Georgia. Interacțiunea lui cu sistemul local de justiție penală este de așteptat să dureze doar câteva ore. Majoritatea celorlalți inculpați nu sunt atât de norocoși.

Închisoarea unde Trump va petrece câteva ore Foto Profimedia

Autoritățile au anunțat miercuri că Donald Trump și alți 18 inculpați sunt „așteptați” să fie arestați la închisoarea comitatului Fulton din Atlanta înainte de a fi trimiși în judecată la tribunal, deși au avertizat că „circumstanțele se pot schimba”.

Trump trebuie să se prezinte până pe 25 august pentru a face față acuzațiilor de încercare de a răsturna rezultatul alegerilor din 2020 din acest stat. Șeriful local, Pat Labat, a spus că oficialii vor urma „practicile normale” atunci când îl vor procesa pe Trump.

Experții spun însă că cel mai probabil fostul președinte american va avea o experiență foarte diferită de cei care sunt închiși în închisoarea amintită timp de săptămâni, luni sau chiar ani în așteptarea procesului, potrivit bbc. com .

În SUA, inculpații așteaptă într-o închisoare dacă au fost arestați, așteaptă judecarea fără cauțiune sau execută o pedeapsă scurtă după gratii.

Sute de persoane au fost reținute la închisoarea din comitatul Fulton pentru mai mult de 90 de zile, deoarece nu au fost încă acuzate oficial sau nu și-au permis să plătească cauțiunea necesară pentru eliberare, potrivit unui raport din septembrie 2022 al Uniunii Americane pentru Libertăți Civile (ACLU).

Raportul a mai constatat că 117 persoane au așteptat în închisoare mai mult de un an pentru că nu au fost inculpate; 12 fusese reținute timp de doi ani din același motiv.

„În esență, a fost supraaglomerată de când a fost construită”, a spus Fallon McClure de la ACLU din Georgia. „Este doar un ciclu care s-a perpetuat de mai multe ori de ani de zile.”

Păduchi și râie

Construită în 1985 pentru a găzdui aproximativ 1.300 de deținuți, închisoarea din comitatul Fulton a deținut peste 3.000 de persoane în ultimii ani.

Închisoarea oferă „condiții de viață neigienice” care au dus la focare de Covid-19, păduchi și râie, se arată într-un raport al Centrului de Sud pentru Drepturile Omului. S-a constatat că deținuții erau „subnutriți semnificativ” și se confruntă cu o afecțiune numită cașexie, cunoscută și sub denumirea de sindrom de epuizare.

Așteptarea în aceste condiții precare s-a dovedit mortală pentru unii deținuți. Săptămâna trecută, un bărbat de 34 de ani a fost găsit inconștient într-o celulă a unei unități medicale a închisorii, unde era deținut din 2019. A fost resuscitat, dar a murit apoi la spital, potrivit biroului șerifului din comitatul Fulton.

El a fost a șasea persoană care a murit anul acesta în sistemul închisorilor americane în 2023.

Noni Battiste-Kosoko avea doar 19 ani când a murit în custodia închisorii din comitatul Fulton, în iulie, după ce a fost arestată pentru o banală contravenție. Gardienii au găsit-o fără suflare în celula ei din centrul de detenție al orașului Atlanta, un spațiu de detenție suplimentar pe care comitatul îl închiriază pentru a mai reduce supraaglomerarea din închisoarea principală.

Familiei lui Battiste-Kosoko încă nu i s-a transmis o cauză a morții ei și nici nu a aflat rezultatele examinării ei post-mortem, a declarat avocatul familiei sale pentru BBC.

„A existat un model consistent și neliniștitor de îngrijire medicală precară și deținuți care mor la închisoare în circumstanțe misterioase”, a spus Roderick Edmond.

Biroul șerifului din comitatul Fulton a declarat pentru BBC că încă așteaptă un raport final de autopsie și că investighează incidentul.

Moartea lui Battiste-Kosoko a survenit chiar înainte ca comitatul Fulton să accepte luna aceasta să plătească 4 milioane de dolari (3,1 milioane de lire sterline) familiei unui bărbat care a murit în închisoare după ce a fost mușcat de ploșnițe.

O autopsie independentă a constatat că Lashawn Thompson, în vârstă de 35 de ani, a murit în aripa de psihiatrie a închisorii în septembrie anul trecut din cauza „neglijenței severe” din partea personalului închisorii. Moartea sa a declanșat o anchetă din partea Departamentului de Justiție al SUA cu privire la condițiile din închisoare, accesul la îngrijiri medicale și utilizarea excesivă a forței de către ofițeri.

O problemă scăpată de sub control

Când a fost construită în anii 1980, închisoarea era „de ultimă generație”, a spus avocatul Dr. Edmon. „Dar nu mai este. Acea închisoare trebuie demolată, iar cetățenii din comitatul Fulton trebuie să plătească taxele pentru a construi o închisoare nouă”.

Însuși Biroul șerifului din comitatul Fulton a recunoscut că condițiile din clădire sunt „degradante și se erodează rapid”. De asemenea, a cerut construirea unei noi închisori, a cărei valoare se ridică la 1,7 miliarde de dolari.

Doamna McClure a spus că o serie de factori au dus la supraaglomerarea sistemului închisorii din comitatul Fulton. În primul rând, persoanele acuzate de contravenții în comitat sunt arestate și luate în custodie, spre deosebire de alte jurisdicții din Georgia, unde inculpații sunt în general eliberați și li se acordă o viitoare dată de judecată pentru infracțiuni minore, a spus ea.

Comitatul s-a confruntat, de asemenea, cu un număr de cazuri judecate cu întârziere din cauza pandemiei de Covid-19 și, cel mai recent, cu o serie de acuzații în temeiul Legii privind organizațiile criminale (Rico) fără legătură cu cazul Trump, a spus ea.

Donald Trump și ceilalți inculpați au fost acuzați săptămâna aceasta pentru încălcarea aceleiași legi. Dar acuzațiile conform legii, adoptate în anii 1970 pentru a ajuta la înlăturarea grupurilor de crimă organizată precum mafia, sunt complexe și necesită resurse, spun experții.

„Există presupunerea că alte cazuri nu sunt puse sub acuzare, deoarece acest lucru necesită atât de mult timp”, a spus doamna McClure.

Trump va fi tratat cu mănuși

Este posibil ca Trump să fie ocolit de toate aceste disfuncții din penitenciarul amintit atunci când va fi procesat în comitatul Fulton, au spus experții.

Deși procurorii nu au făcut publice detalii cu privire la modul în care va fi tratat Trump de data aceasta, există indicii din modul în care a decurs procedura la cele trei audieri anterioare ale sale la New York, Florida și Washington DC, unde a negat toate acuzațiile.

La sosirea la aceste tribunale, lui Trump i s-au luat informațiile de bază și amprentele ca oricărui inculpat. Dar el a fost separat de alți inculpați și dus rapid într-o sală de judecată, înconjurat de Serviciul Secret și polițiști. Autoritățile au invocat preocupările sporite de securitate în realizarea acestor audieri.

Spre deosebire de mulți inculpați, Trump nu a fost fotografiat și nici nu a fost încătușat . Autoritățile au spus că nu este nevoie de niciunul din aceste lucruri, deoarece există deja o mulțime de fotografii cu Trump și nu prezintă un risc să fugă din țară.

Când audierile sale s-au încheiat, personalul său de protecție l-a escortat rapid înapoi la o mașină în așteptare, care l-a dus la avionul lui privat. Cel maiu probabil același lucru se va întâmpla și în comitatul Fulton, au spus experții.

Contrastul dintre modul în care este tratat Trump față de ceilalți inculpați de drept comun i-a deranjat pe unii avocați ai apărării care au lucrat ani de zile în comitatul Fulton.

„Va fi tratat cu mănuși pentru că este un fost președinte”, a spus Keisha Steed, un avocat penal din zona Atlanta, care a lucrat cândva ca apărător public.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”