Ce conține Codexul lunar, capsula timpului care își va lua zborul spre Lună: „Nu există nicăieri așa ceva!“

Ce conține Codexul lunar, capsula timpului care își va lua zborul spre Lună: „Nu există nicăieri așa ceva!“

Codexul Lunar, o arhivă de artă contemporană, poezie și alte artefacte culturale ale vieții de pe Pământ, se îndreaptă către Lună. Capsula temporală a creativității umane va fi stocată în cer.

O capsulă a timpului care include o arhivă multimedia va ajunge pe Lună FOTO Shutterstock

Codexul Lunar – o arhivă multimedia vastă care spune o poveste a oamenilor lumii prin intermediul artelor creative – va începe să se îndrepte spre instalarea permanentă pe Lună, la bordul unei serii de rachete fără pilot, anunță NY Times .

Codexul Lunar este o colecție digitalizată (sau miniaturizată) de artă contemporană, poezie, reviste, muzică, film, podcasturi și cărți a 30.000 de artiști, scriitori, muzicieni și realizatori de film din 157 de țări. Este creația lui Samuel Peralta, un fizician semi-pensionat, autor din Canada, cu dragoste pentru arte și științe.

Printuri din Ucraina sfâșiată de război și poezie din țările amenințate de schimbările climatice se află în Codex, precum și în peste 130 de numere ale revistei PoetsArtists . Printre miile de imagini se numără „New American Gothic”, de Ayana Ross, câștigătoarea Premiului Bennett 2021 pentru femei-artiste; „Emerald Girl”, un portret în cărămizi Lego de Pauline Aubey; și titlul potrivit „Lună nouă”, o serigrafie din 1980 de Alex Colville. Unele lucrări au fost comandate pentru proiect, inclusiv „The Polaris Trilogy: Poems for the Moon”, o colecție de poezie de pe fiecare continent, inclusiv Antarctica.

Cel mai mare proiect de lansare a lucrărilor culturale în spațiu

Colectionar de artă și poet, Peralta, președintele executiv al companiei de media și tehnologie cu sediul în Toronto, Incandence, a contactat autorii pentru a selecta lucrările (și a obține permisiuni de arhivă) pentru includerea gratuită în Codex. De asemenea, a acceptat lucrări trimise de artiști individuali.

Acesta este cel mai mare proiect de lansare a lucrărilor culturale în spațiu”, a spus Peralta într-un interviu. „Nu există nicăieri așa ceva.

Codexul este menit să reprezinte creatori de toate felurile, incluzând, spre exemplu, câteva lucrări realizate de Connie Karleta Sales, un artist care suferă de boala autoimună Neuromielită optică. Sales creează tablouri cu ajutorul unei tehnologii care îi permite să picteze cu privirea. „Electric Joy”, una dintre lucrările ei, „sărbătorește culoarea și mișcarea minții mele”, a scris Sales într-un e-mail.

Poate că am o capacitate limitată de a mă folosi fizic de corpul meu, dar mintea mea nu are limite. Ea dansează, râde, plânge și iubește”. Olesia Djuraeva, gravor ucrainean, care a trebuit să plece din Kiev în aprilie 2022 în primele luni ale invaziei rusești, a fost contactată de Peralta, care a mai cumpărat opere de artă realizate de ea. O parte din colecția artistei a fost arhivată pentru Codexul Lunar, inclusiv o serie de gravuri în lemn printate cu pământ din Ucraina.

O sculptură de aluminiu, lăsată în spațiu de chipajul Apollo în 1971

Arta pământenilor a fost trimisă pe Lună acum mai multe decenii. „Muzeul Lunii”, o plăcuță micuță care conține desene realizate de Forrest Myers, Andy Warhol, Claes Oldenburg, Robert Rauschenberg, David Novros și John Chamberlain, a fost atașată discret de piciorul unui modul lunar care a rămas pe Lună în timpul misiunii Apollo 12, în 1969. „Fallen Astronaut”, o sculptură de aluminiu a artistului belgian Paul van Hoeydonck a fost lăsată pe suprafața Lunii de echipajul misiunii Apollo 15 în 1971, împreună cu o placă realizată în onoarea celor 14 astronauți americani și cosmonauți sovietici care și-au sacrificat viețile pentru progresul științific al țării lor.

Patru capsule ale timpului

În afară de proiectul Codexul Lunar, alți artiști contemporani vor să își trimită și ei lucrările pe suprafața Lunii cu ajutorul rachetelor spațiale comerciale, printre care se numără Jeff Koons și artistul britanic Sacha Jafri. Arch Mission Foundation a trimis trilogia „Fundația” a lui Isaac Asimov și milioane de pagini din Biblioteca Lunară în spațiu. Dar Codexul Lunar are ambiții mult mai mari. Este împărțită în patru capsule ale timpului, materialul fiind copiat pe carduri de memorie digitală sau cu tehnologia NanoFiche, pe care pot fi stocate 150.000 de pagini de text sau poze microscopice gravate cu laserul.

Conceptul este „ca Discul de Aur”, a spus Peralta, referindu-se la capsula timpului de la NASA ce conține imagini și muzică stocate pe un disc de metal trimis în spațiu cu sondele Voyager în 1977. „Aurul ar fi incredibil de greu. Semiconductoarele din nichel sunt mult, mult mai ușoare.”

O capsulă a proiectului Codex s-a învârtit deja în jurul Lunii când a fost inclusă în misiunea Orion a NASA de anul trecut. Celelalte capsule ale Codex sunt programate pentru aselenizare începând din această toamnă prin programul NASA Commercial Lunar Payload Services. Peralta nu a specificat cât îl va costa exact să lanseze capsulele timpului pe Lună, dar a spus că prețul este mult mai mic decât cel plătit de un „turist spațial” pentru o călătorie cu o rachetă comercială (Virgin Galactic vinde astfel de bilete pentru 450.000 de dolari). Peralta vede Codexul Lunar ca fiind „un mesaj în sticlă pentru viitor care [arată că, și] pe timp de război, pandemie și tulburări economice, oamenii au găsit timp să creeze frumusețe”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat