Ce decizie ar putea lua Rusia după atacul ucrainean asupra portului din Sevastopol, potrivit serviciilor estoniene de informații

Ce decizie ar putea lua Rusia după atacul ucrainean asupra portului din Sevastopol, potrivit serviciilor estoniene de informații

Serviciile de informații estoniene au apreciat, într-un raport difuzat vineri, că acțiunile întreprinse de armata ucraineană împotriva Flotei ruse din Crimeea ocupată temporar au reprezentat o reușită din punct de vedere militar.

Ucrainenii au atacat cu rachete și drone un șantier naval din Sevastopol Foto via Twitter

Totodată, contraofensiva ucraineană a înregistrat progrese cu potențial și în alte zone ale frontului, deși nu se întrevede o străpungere decisivă.

Raportul, făcut public la radioteleviziunea publică din Estonia ERR și citat de European Pravda, evidențiază rezultatele ultimului atac combinat al forțelor ucrainene asupra Sevastopolului ocupat, în urma căruia au fost distruse nava de debarcare de mari dimensiuni „Minsk” și submarinul diesel-electric „Rostov-pe-Don”.

În evaluarea lor, serviciile de informații estoniene au atras atenția asupra faptului că acest atac asupra Crimeei a reușit să atingă un obiectiv militar și a deturnat oarecum atenția presei ruse de la prezența președintelui rus Vladimir Putin la Forumul economic din Orientul Îndepărtat, respectiv de la întrevederea acestuia cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong Un, aflat în vizită în Rusia.

„Este demn de remarcat faptul că, prin acțiuni asimetrice, Ucraina a reușit să priveze Rusia de suveranitatea sa pe mare de-a lungul aproape întregii coaste vestice a Crimeei și să-i împingă pe ruși în apele estice ale Mării Negre”, se precizează în raportul serviciilor estoniene de informații.

Totodată, forțele de apărare estoniene sugerează că, după ultimul atac, este posibil ca rușii să decidă mutarea navelor de război din portul de la Sevastopol în cel de la Novorossisk, diminuând pe această cale și mai mult rolul acestui oraș din Crimeea ocupată în ceea ce privește asigurarea operațiunilor navale.

În ceea ce privește situația de pe front, serviciile estoniene de informații evaluează că forțele ucrainene continuă să curețe sistematic pozițiile fortificate ale rușilor pe frontul Orihiv din regiunea Zaporojie, în apropiere de satul recent eliberat Robotîne.

„Forțele armate ale Ucrainei au cucerit mai multe înălțimi importante în apropiere de Novoprokopivka, ceea ce creează condițiile pentru o nouă pătrundere și dezvoltare a succesului, în special de către unitățile mecanizate”, se arată în comunicat.

Totodată, serviciile de informații estoniene consideră că forțele ucrainene ar putea fi capabile să accelereze înaintarea lor mai departe spre sud, spre Tokmak, deși nu se așteaptă progrese rapide.

Totuși, se notează în raport, „situația pe alte linii de front a rămas aproape neschimbată; forțele ucrainene au continuat să exercite presiuni spre Bahmut, dar au obținut doar un succes minim; ca și până acum, bătălia principală continuă pentru Klișciivka".

De partea cealaltă, forțele Armate ale Federației Ruse au atacat în direcția Kupiansk-Svatove-Kreminna (Donețk) și au lovit pe frontul Lîman.

Serviciile de informații estoniene consideră că obiectivul armatei ruse rămâne același: să creeze o dilemă operațională pentru comandamentul ucrainean și să restricționeze/ împiedice unitățile ucrainene să participe la contraofensiva din sud.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat