Ce discipline noi vor fi studiate la școală

Ce discipline noi vor fi studiate la școală

Din acest an școlar, elevii de liceu și cei de profesională vor studia obligatoriu la clasa a XI-a – timp de o oră pe săptămână – o nouă disciplină: „Istoria evreilor. Holocaustul“.

Inițial, Legea nr.198 din 2023 privind învățământul preuniversitar prevedea studierea acestei materii de anul viitor. Modificarea legii a fost introdusă ca derogare, prin OUG, în condițiile în care anul acesta au fost scoase la concurs posturi didactice pentru această disciplină.

„Alături de disciplina «Istoria evreilor – Holocaustul», planurile-cadru pentru învățământul liceal vor cuprinde în viitor și disciplina Istoria comunismului din România, tot parte a trunchiului comun. De asemenea, elevii vor putea opta și pentru «Istoria, robia și deportarea romilor», ca disciplină școlară modulară, opțională pentru învățământul gimnazial și liceal. Aceste discipline vor fi incluse în noile planuri-cadru pentru învățământul liceal începând cu anul școlar 2025-2026“, a spus Ligia Deca. Declarația ministrului Educației a fost făcută la ceremonia introducerii la nivel național a predării disciplinei „Istoria evreilor. Holocaustul“.

Istoria romilor

Legea Educației prevede că programa școlară, manualele, materialele didactice și metodologiile specifice pentru disciplina „Istoria, robia și deportarea romilor“ se elaborează de către Ministerul Educației, în colaborare cu Centrul Național de Cultură a Romilor – Romano Kher și cu organizația minorității-membre a Consiliului Minorităților Naționale.

Cadrele didactice vor urma cursuri de pregătire sub coordonarea Centrului Național de Cultură a Romilor – Romano Kher și a organizației minorității-membre a Consiliului Minorităților Naționale, se mai arată în textul legii.

Totodată, programa, manualele și metodologiile specifice pentru studierea disciplinei „Istoria comunismului“ vor fi elaborate de minister în colaborare cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, folosind expertiza CNAS și a altor institute și academii civice.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat