Ce e important de știut despre postul Paștelui. Ce dezlegări sunt în cele șase săptămâni

Ce e important de știut despre postul Paștelui. Ce dezlegări sunt în cele șase săptămâni

Postul Paștelui 2023 începe luni, 27 februarie, și se încheie pe 15 aprilie. Este cel mai aspru şi mai lung post din calendarul ortodox, cu doar două dezlegări la pește.

Femeie în biserică. FOTO Shutterstock

Anul acesta creștin-ortodocșii prăznuiesc Pastele pe 16 aprilie, sărbătoare precedată de șase săptămâni de post, în care credincioșii se pregătesc să întâmpine marea sărbătoare a Învierii Domnului.

Biserica Ortodoxă are rânduieli clare când vine vorba de comportamentul credincioşilor în perioadele de post, mai ales în perioada Postului Mare. Ele sunt cuprinse în canoanele (legile) Bisericii Ortodoxe. Astfel, Canonul 52 Laodiceea spune clar că nu se fac nunţi sau petreceri (petreceri de nuntă, zile de naştere etc.) în Postul Paştilor.

În primele două zile se recomandă, pentru cei ce pot să ţină, post complet sau ajunare până spre seară, când se poate mânca puţină pâine şi bea apă; la fel în primele trei zile şi ultimele două zile (vineri şi sâmbătă) din Săptămâna Patimilor. În tot restul postului, în primele cinci zile din săptămână se mănâncă uscat o singura data pe zi (seara), iar sâmbăta şi duminica de doua ori pe zi, legume fierte cu untdelemn şi puţin vin" explică profesorul Ene Branişte, în lucrarea „Liturgica Generală”.

Un post riguros

Postul Paștelui este o perioadă de curăţire, de renunțare la preocupările lumeşti şi de apropiere de Dumnezeu.

În postul ținut după toate rigorile bisericești nu se mănâncă lapte, brânză, carne, ci numai legume fierte (fără grăsimi) şi fructe. În zilele de dezlegare este permis untdelemnul şi vinul, adică: sâmbăta, duminica, la 9 martie (Sfinții 40 de Mucenici).

Doar două dezlegări la pește

Postul Paştelui are doar două zile în care credincioşi pot mânca peşte, amintește Alba24

Prima dezlegare la pește din Postul Paștelui 2023 este stabilită pentru data de 25 martie, atunci când creștinii ortodocși sărbătoresc Buna Vestire, sărbătoare importantă, cu cruce roșie.

Cea de-a doua dezlegare la pește din Postul Paștelui 2023 este de Florii, cu o săptămână înainte de Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Va fi asfaltat cel mai vechi drum din țară, o variantă mai scurtă cu 30 de km la Valea Oltului!

2 Când vom circula pe Autostrada Transilvania? Problemele de mobilizare ale UMB dau estimările peste cap

3 VIDEO Multe națiuni occidentale ar trebui să ia în serios această declarație...

4 Potrivit manualului, dacă Rusia ar fi respectat propria doctrină militară, ar fi cucerit Ucraina în prima etapă a invaziei

5 Rusia, oameni buni...