Ce efect au, de fapt, căpșunile asupra creierului: Un studiu a scos la iveală lucruri suprinzătoare

Ce efect au, de fapt, căpșunile asupra creierului: Un studiu a scos la iveală lucruri suprinzătoare

Căpșunile pot reduce riscul de demență și pot stimula starea de spirit la persoanele predispuse la declin cognitiv. Pe lângă posibilele beneficii cognitive, experții recomandă în general o dietă diversă și echilibrată – care poate include căpșunile ca o sursă excelentă de vitamina C.

Căpșunile, efecte nebănuite asupra memoriei FOTO Adevărul

Un studiu de 12 săptămâni a constatat că persoanele supraponderale de vârstă mijlocie cu semne de rezistență la insulină care au mâncat echivalentul a o ceașcă de căpșuni în fiecare zi au avut o memorie mai bună și mai puține simptome depresive în comparație cu un grup de control, arată sciencealert.com .

Pe lângă demență, tulburările metabolice precum rezistența la insulină , obezitatea și problemele de sănătate asociate devin din ce în ce mai frecvente. Lipsa sensibilității la hormonul insulinic afectează aproape jumătate din populația americană de peste 60 de ani și este un factor de risc pentru demență mai târziu în viață.

Acest studiu a evaluat dacă consumul de căpșuni ar putea îmbunătăți performanța cognitivă și sănătatea metabolică la această populație și, dacă da, dacă ar putea exista o asociere între îmbunătățirea cognitivă și reducerea tulburărilor metabolice”, spune neurologul Robert Krikorian de la Universitatea din Cincinnati.

Evaluați prin teste cognitive

Krikorian și echipa sa din SUA au recrutat 30 de adulți, majoritatea femei, cu vârste cuprinse între 50 și 65 de ani, cu deficiențe cognitive ușoare și un indice de masă corporală (IMC) care i-a plasat în categoria supraponderală.

Li s-a cerut să evite consumul de fructe de pădure de orice fel timp de două săptămâni înainte de studiu, în timp ce în timpul studiului li s-a administrat fie o pudră de supliment de 13 grame de căpșuni adevărate, fie un placebo. Abilitățile executive ale participanților, regăsirea cuvintelor, funcția de memorie pe termen lung și starea de spirit au fost toate evaluate prin teste cognitive înainte și după studiu, iar cercetătorii au urmărit datele metabolice.

A determinat scăderea stării de confuzie

Cei cărora li s-a administrat placebo nu s-au descurcat la fel de bine la un test de recunoaștere întârziată, care măsoară ceva numit interferență de memorie. Cu toate acestea, interferența de memorie a fost redusă la cei cărora li s-a administrat pudră de căpșuni, ceea ce sugerează că au fost mai capabili să ignore datele neimportante.

„Interferența redusă a memoriei se referă la mai puțină confuzie a termenilor legați semantic la un test de învățare cu liste de cuvinte”, explică Krikorian . „În general, se crede că acest fenomen reflectă un control executiv mai bun în ceea ce privește rezistența la intruziunea cuvintelor care nu sunt țintă în timpul testării memoriei”.

Participanții cărora li s-a administrat pudră de căpșuni au raportat, de asemenea, simptome depresive mai scăzute, indicând o îmbunătățire a capacității de adaptare emoțională și executivă ; adică o mai bună capacitate de a gestiona activitățile de zi cu zi și relațiile sociale și un control îmbunătățit al răspunsului și o mai mare flexibilitate.

„Atât căpșunile, cât și afinele conțin antioxidanți numiți antociani, care au fost implicați într-o varietate de beneficii pentru sănătatea fructelor de pădure, cum ar fi îmbunătățirile metabolice și cognitive”, spune Krikorian .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat