Ce efect poate avea postul intermitent asupra creierului. Sfaturile care nu trebuie neglijate

Ce efect poate avea postul intermitent asupra creierului. Sfaturile care nu trebuie neglijate

Postul intermitent a devenit o abordare populară pentru a ajuta oamenii să piardă în greutate. De asemenea, a fost promovat ca o modalitate de a reiniția metabolismul, de a controla bolile cronice, de a încetini procesul de îmbătrânire și de a îmbunătăți sănătatea generală.

Postul intermitent produce efecte asupra funcționării creierului FOTO arhiva Adevărul

Între timp, unele cercetări sugerează că postul intermitent ar putea oferi o modalitate diferită pentru creier de a accesa energie și de a oferi protecție împotriva bolilor neurodegenerative precum boala Alzheimer, scrie sciencealert.com .

Aceasta nu este o idee nouă - grecii antici credeau că postul îmbunătățește gândirea. Dar ce spun dovezile din zilele noastre?

Ce este postul intermitent

Dieta noastră - incluzând caloriile consumate, compoziția macronutrienților (raportul dintre grăsimi, proteine și carbohidrați pe care îi consumăm) și momentul în care sunt consumate mesele - sunt factori ai stilului nostru de viață pe care îi putem schimba.

Oamenii fac acest lucru din motive culturale, pentru pierderea în greutate sau pentru posibile câștiguri de sănătate .

Postul intermitent constă în perioade scurte de restricție calorică în care aportul alimentar este limitat timp de 12 până la 48 de ore (de obicei, 12 până la 16 ore pe zi), urmate de perioade de aport alimentar normal. Componenta intermitentă înseamnă o recurență a modelului în loc de un post „unic”.

Privarea de alimente timp de peste 24 de ore constituie în mod tipic înfometare. Acest lucru este distinct de la post la post, din cauza modificărilor biochimice specifice și a deficiențelor de nutrienți care pot fi potențial dăunătoare dacă continuă pentru perioade lungi.

Patru moduri în care funcționează postul și cum ar putea afecta creierul

Creierul reprezintă aproximativ 20% din consumul de energie al corpului. Iată patru moduri în care postul intermitent poate acționa asupra organismului, care ar putea ajuta la explicarea efectelor potențiale asupra creierului.

1. Cetoza

Scopul multor rutine de post intermitent este de a schimba un „comutator metabolic” pentru a trece de la arderea predominant a carbohidraților la arderea grăsimilor. Acest lucru se numește cetoză și apare de obicei după 12-16 ore de post, când rezervele de glicogen din ficat sunt epuizate. Cetonele - substanțe chimice produse de acest proces metabolic - devin sursa preferată de energie pentru creier.

Datorită faptului că acesta este un proces metabolic mai lent pentru a produce energie și pentru potențialul de a reduce nivelurile de zahăr din sânge, cetoza poate provoca simptome de foame, oboseală, greață, stare de spirit scăzută, iritabilitate, constipație, dureri de cap și „ceață” mentală.

În același timp, pe măsură ce metabolismul glucozei în creier scade odată cu înaintarea în vârstă, studiile au arătat că cetonele ar putea oferi o sursă alternativă de energie pentru a păstra funcția cerebrală și a preveni tulburările neurodegenerative legate de vârstă și declinul cognitiv.

În concordanță cu acest lucru, creșterea cetonei prin suplimentare sau dietă îmbunătățește cogniția la adulții cu ușoară deteriorare cognitivă și cei la risc de boala Alzheimer.

2. Sincronizarea circadiană

Mâncatul în momente care nu se potrivesc ritmurilor naturale zilnice ale corpului nostru poate perturba modul în care funcționează organele noastre. Studiile asupra lucrătorilor în schimburi au sugerat că aceasta ar putea, de asemenea, să ne facă mai predispuși la boli cronice.

Mâncatul restricționat în timp este atunci când îți iei mesele într-o fereastră de șase până la zece ore pe zi, în timpul zilei, când ești cel mai activ. Mâncatul restricționat în timp determină modificări în expresia genelor în țesuturi și ajută organismul în timpul odihnei și activității.

Un studiu din 2021 efectuat pe 883 de adulți din Italia a indicat că cei care și-au restricționat aportul alimentar la zece ore pe zi aveau mai puține șanse să aibă deficiențe cognitive în comparație cu cei care mâncau fără restricții de timp.

3. Mitocondriile

Postul intermitent ar putea oferi protecție creierului prin îmbunătățirea funcției mitocondriale, a metabolismului și reducerea oxidanților.

Rolul principal al mitocondriilor este de a produce energie și ele sunt cruciale pentru sănătatea creierului. Multe boli legate de vârstă sunt strâns legate de un dezechilibru între cererea și oferirea de energie, probabil atribuit disfuncției mitocondriale în timpul îmbătrânirii.

Studiile pe șoareci sugerează că postul în zile alternative sau reducerea caloriilor cu până la 40% ar putea proteja sau îmbunătăți funcția mitocondrială a creierului. Dar nu toate studiile susțin această teorie.

4. Axul intestin-creier

Intestinul și creierul comunică între prin intermediul sistemelor nervoase ale corpului. Creierul poate influența cum se simte intestinul (gândește-te la cum simți "fluturi" în stomac când ești nervos) și intestinul poate afecta starea de spirit, cogniția și sănătatea mentală.

La șoareci, postul intermitent a arătat promisiuni pentru îmbunătățirea sănătății creierului prin creșterea supraviețuirii și formării de neuroni (celule nervoase) în regiunea creierului numită hipocamp, care este implicată în memorie, învățare și emoție.

Nu există dovezi clare cu privire la efectele postului intermitent asupra cogniției la adulții sănătoși. Totuși, un studiu din 2022 a intervievat 411 adulți mai în vârstă și a constatat că o frecvență mai mică a meselor (mai puțin de trei mese pe zi) a fost asociată cu mai puține dovezi ale bolii Alzheimer la imagistică cerebrală.

Unele cercetări au sugerat că restricția calorică ar putea avea un efect protector împotriva bolii Alzheimer prin reducerea stresului oxidativ și inflamației și promovarea sănătății vasculare.

Atunci când privim efectele restricționării generale a energiei (mai degrabă decât postul intermitent în mod specific), dovezile sunt mixte. Printre persoanele cu ușoară deteriorare cognitivă, un studiu a arătat îmbunătățiri cognitive atunci când participanții au urmat o dietă restricționată în calorii timp de 12 luni.

Un alt studiu a constatat că o restricție calorică de 25% a fost asociată cu o memorie de lucru ușor îmbunătățită la adulții sănătoși. Dar un studiu recent, care a analizat impactul restricționării calorice asupra memoriei de lucru spațială, nu a găsit niciun efect semnificativ.

Solicitați sfatul unui profesionist

Studiile pe șoareci susțin un rol al postului intermitent în îmbunătățirea sănătății creierului și îmbătrânirea acestuia, dar există puține studii la oameni și dovezile pe care le avem sunt mixte.

Pierderea rapidă în greutate asociată cu restricția calorică și postul intermitent poate duce la deficiențe de nutrienți , pierdere musculară și scăderea funcției imune, în special la adulții mai în vârstă ale căror nevoi nutritive pot fi mai mari.

În plus, postul prelungit sau restricția severă a caloriilor ar putea prezenta riscuri precum oboseală, amețeală și dezechilibre electrolitice, care ar putea agrava afecțiunile de sănătate existente.

Dacă luați în considerare postul intermitent, este cel mai bine să solicitați sfatul unui profesionist în domeniul sănătății, cum ar fi un dietetician care poate oferi îndrumare în structurarea perioadelor de post, momentul meselor și aportul de nutrienți.

Acest lucru asigură că postul intermitent este abordat într-un mod sigur, sustenabil, adaptat nevoilor și obiectivelor individuale.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?