Ce este „aplicația”, noua „drăcovenie” inventată de ucraineni pentru a doborî rachetele rusești

Ce este „aplicația”, noua „drăcovenie” inventată de ucraineni pentru a doborî rachetele rusești

Începând cu această lună, autoritățile de la Kiev au lansat o aplicație pe mobil, care permite forțelor armate ucrainene să intercepteze mai repede rachetele și dronele rusești.

Aplicația ePPO (єППО), disponibilă în prezent pentru telefoanele cu Android, a fost dezvoltată de un grup de IT-iști din Odesa și reprezintă un nou nivel de implicare al populației în războiul de apărare, scrie defenseromania.ro .

Râul, ramul...

Prin intermediul aplicației, civilii ucrainenii pot astfel să contribuie direct la efortul de război prin furnizarea de informații în timp real despre poziționarea dronelor sau rachetelor rusești.

Astfel, datele trimise de populație, prin aplicația ePPO, vor ajuta unitățile de apărare aeriană să completeze informațiile radar despre o țintă aeriană pentru a spori șansele de a o distruge,potrivit Departamentului de Comunicații Strategice al Ucrainei.

Și se pare că ePPO chiar funcționează. Astfel, dezvoltatorul aplicației, Gennady Suldin, a anunțat că în sudul Ucrainei, o rachetă rusă a fost doborâtă de forțele armate, pe baza informațiilor transmise de civili prin aplicația ”ePPO”.

Foto: Statul major al Armatei Ucrainene, facebook

Potrivit acestuia, prima utilizare în luptă a aplicației ePPO a avut loc pe 22 octombrie.

„Kalibr a zburat la o altitudine foarte joasă, din cauza particularităților terenului, nu a fost observat. Dar câțiva cetățeni vigilenți l-au văzut și au alertat armata folosind aplicația „ePPO”. Tunarii noștri antiaerieni au primit coordonatele în câteva secunde, au avut suficient timp să se pregătească și, fără prea multe probleme, au doborât Kalibr-ul cu sistemul Igla de tip MANPADS”, a scris Gennady Suldin.

Cum funcționează aplicația

Pentru a utiliza aplicația, tot ce este necesar este să instalați aplicația „ePPO” pe smartphone, să treceți un proces de autentificare, să faceți clic pe „Test” pentru a vă asigura că totul funcționează și să fiți gata să notificați luptătorii antiaerieni despre amenințările identificate, informează autoritățile.

Pentru a filtra rapoartele false, identitatea utilizatorilor va fi verificată prin intermediul serviciului electronic de stat ”Diya”.

Aplicația este foarte simplă: după ce vede o țintă aeriană, martorul ocular trebuie să deschidă aplicația, să direcționeze smartphone-ul în direcția de zbor al rachetei, dronei sau avionului și să apese butonul roșu. Apoi, programul va verifica în mod independent acuratețea datelor, pe baza geolocalizării utilizatorului, și le va trimite unităților de apărare aeriană.

Specialiștii în apărarea aeriană vor vedea un semn pe hartă, care va completa informațiile radar.

Aplicația ePPO este disponibilă în prezent pentru platforma Android, dezvoltatorii lucrează la crearea unei versiuni pentru iOS, care este de așteptat să fie livrată în câteva săptămâni.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...