Ce este „Cristal 3-CMC“, drogul care i-a adus moartea Sharei, adolescenta din București care a murit în casa prietenului din Neamț

Ce este „Cristal 3-CMC“, drogul care i-a adus moartea Sharei, adolescenta din București care a murit în casa prietenului din Neamț

Medicii legiști din Neamț care au efectuat autopsia adolescentei de 16 ani găsită moartă după ce a consumat un drog de tip cristal spun că intoxicaţia cu acest stupefiant a condus la decesul acesteia. Expertul în adicții Mihai Copăceanu a explicat cât de periculos este acest drog sintetic.

Poliția din Neamț a deschis o anchetă în acest caz FOTO Facebook

Ancheta în cazul adolescentei de 16 ani din București care a murit, în judeţul Neamţ, după ce s-a întâlnit cu un tânăr pe care l-a cunoscut pe internet continuă. Trei persoane au fost reținute în dosar după ce s-a stabilit că Shara a fost drogată cu un stupefiant de tip cristal, până de curând vândut legal în România. În urma cercetărilor, anchetatorii au stabilit că persoanele respective „ar fi comercializat şi drogul de tip cristal, consumat de persoana vătămată minoră şi considerat, conform examenului necroptic, drept cauză determinantă a intoxicaţiei care a condus la decesul acesteia”.

De asemenea, în urma cercetării la faţa locului şi a percheziţiilor domiciliare, au fost descoperite şi ridicate peste 300 de grame de canabis, cântare, grindere şi mai multe obiecte purtând urme de substanţă 3-CMC. Unul dintre cei care au ajuns în spatele gratiilor este Mateo Leonardo Gabor, de 19 ani, în casa căruia tânăra și-a găsit sfârșitul. În urma necropsiei s-a mai stabilit că fata prezenta și ruptură de vagin. Potrivit lui Mateo Gabor, hemoragia a survenit în timpul unui act sexual, iar fata și-ar fi pierdut cunoștința și a fi murit.

Cu ce a fost drogată

Testele toxicologice au arătat că drogul găsit în sângele fetei este metcatinonă (3-CMC), un drog sintetic folosit ca alternativă la metamfetamină. „Substanța a fost identificată pe piața drogurilor inclusiv sub formă de pulbere, lichide, material vegetal sau hârtie sugativă. 3-CMC este disponibilă în Uniunea Europeană încă din anul 2014 și a fost detectată în 23 de state membre. În cursul anilor 2020 și 2021, au fost confiscate aproximativ 2.500 kg de 3-CMC, ceea ce reprezintă peste 90% din cantitatea totală de pulbere de 3-CMC confiscată de la începutul monitorizării substanței în Europa”, arată sindicatul Europol. Zeci de persoane au murit ca urmare a intoxicării cu această substanță care are efecte similare cu ale cocainei, însă este cu mult mai ieftină. Când vine vorba de supradozare, simptomele care apar sunt: tulburări de ritm cardiac și respirator, tremur și spasme musculare, hipertermie, insomnie, anxietate, paranoia, dezorientare, halucinații și delir sau convulsii.

Fata ar fi fost violată

Nică Ionășchiță, tatăl fetei, a declarat că aceasta trebuia să participe la o competiție, dar nu a mai ajuns la căminul unde trebuia să fie cazată. Bărbatul a aflat că tânărul de 19 ani a așteptat-o la gară cu mașina. „Bănuiesc că l-a cunoscut pe băiat pe internet. Nu știam că îl cunoaște. Din ce am reușit să aflu, ea a ajuns în gara din Piatra Neamț, duminică, în jurul orei 21.00. Acolo a fost așteptată de acest băiat, care a luat-o cu mașina. Nu știu unde a fost cu ea 3 sau 4 ore până au ajuns la locuința din Dumbrava Roșie”, a declarat Nică Ionășchiță pentru presa locală.

Tatăl crede că fata sa a fost drogată pentru a fi abuzată sexual. „Luni am fost la casa în care s-a petrecut nenorocirea și mama băiatului mi-a arătat înregistrări din noaptea aceea, de pe camerele de supraveghere din locuință. Se vede cum vine băiatul cu fiica mea, stau un pic prin casă, apoi intră în camera lui. Ce s-a întâmplat acolo nu pot să știu, însă se vede că Shara mergea pe picioarele ei și nu avea nicio problemă. Acolo în cameră s-a întâmplat ceva... Băiatul este consumator. În anturajul lui e cunoscut ca și consumator. Copilul a fost acolo, s-a întâlnit cu el, i-a pus ceva în băutură. Știți cât durează? O fracțiune de secundă să îi pună așa ceva în pahar”, mai spune acesta.

Procurorii DIICOT au reținut trei persoane în acest caz, pe Alexandru Gabriel Mihuț, Mateo Leonardo Gabor și David Andrei Pascal.

Efecte psiho-stimulante

Specialist în adicții, psihologul Mihai Copaceanu susține că odată cu creșterea consumului de marijuana se constată o creștere mult mai problematică și agresivă din punctul de vedere al sănătății fizice și psihice a drogurilor sintetice, stupefiante care pun viața tinerilor în pericol și duc la tragedii umane. „În ultimii doi ani, în România, a crescut mult consumul substanțelor derivate ale catinonei, așa cum am văzut și în cazul recent, fiind vorba de metcatinona. Metcatinona (efedronă), mefedrona (4-metilmetcatinonă; 4-MMC), și 4-clorometcatinona (4-CMC; clefedrona), toate sunt interzise în România. Se cunosc decesele cauzate de aceste substanțe și mai ales gradul ridicat de dependență. Sunt droguri de mare risc. Ele sunt consumate pentru efectele psiho-stimulante, atât în contexte sociale, în public, dar și în locuințe private unde tinerii de adună și consumă împreună. În perioada pandemiei a crescut foarte mult consumul și implicit traficul de substanțe psihoactive”, spune psihologul.

Mihai Copăceanu atrage atenția că aceste droguri sunt foarte mult consumate de tineri și pentru că sunt mult mai ieftine decât alte droguri, dar și pentru că sunt ușor de găsit. „Disponibilitatea drogurilor determină consumul ridicat. Nu e vorba doar de piața neagră, de traficul prin intermediul rețelelor online, unde poliția duce o luptă grea, cât e vorba de traficul social, de la prieten la prieten. Întotdeauna, la orice oră din zi și din noapte, un prieten știe alt prieten și în cel mult o oră poți primi doza solicitată”, susține psihologul.

Stați cu ochii pe copii!

Mihai Copăceanu a explicat cum se „rostogolește” drogul sintetic printre tineri și a dat și o serie de sfaturi pentru părinți. „Adolescenții au un nivel ridicat de sociabilitate și naivitate, se împrietenesc cu ușurință și cu rapiditate cu persoane din mediu online sau fizic și riscă să se întâlnească și să petreacă timp cu alte persoane care deja consumă aceste substanțe. Abilitățile de refuz ale tinerilor mai ales în contexte sociale, când sunt mai mulți, când e distracție, sunt deosebit de reduse. «Dacă toți au încercat, eu nu puteam să refuz, să mă fac de rușine?», spun mulți dintre ei. Consecințele negative sunt imediate și dependența se poate instala chiar după o primă doză. Recomand insistent părinților să monitorizeze timpul liber al copiilor, mai ales acum pe timp de vară, să fie mult mai sceptici, mai atenți, «mai isteți», ca să zic așa, atunci când sunt de acord cu propunerile tinerilor de a-și petrece timpul liber cu necunoscuți, în locuri necunoscute sau departe de casă. Să-i monitorizeze cu mai multă responsabilitate și să adopte întotdeauna măsuri suplimentare de siguranță și protecție”, a precizat psihologul.

Droguri vândute online

Polițiștii de la Crimă Organizată au reușit, recent, să taie accesul consumatorilor la 20 de site-uri care vindeau online droguri sau substanțe psihoactive.

Astfel, ca urmare a unor demersuri interinstituționale, dar și în parteneriat public-privat, s-a reușit restrângerea posibilităților de a căuta în mediul online substanțe psihoactive, în special pentru categoriile de populație care doresc să experimenteze ocazional consumul de droguri, a comunicat Poliția. De obicei, acolo se comercializau droguri sintetice periculoase precum 3-CMC, 3-MMC, Euthylone, Brorphine și Metonitazene, care au intrat recent pe lista substanțelor interzise.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce se întâmplă? / Bombardiere strategice americane B-52H au înconjurat enclava rusă Kaliningrad de la Marea Baltică

2 Horoscop joi, 30 mai. Racii sunt prea curioşi, iar fecioarele nu se pot concentra

3 N-o să vă vină să credeți, dar acest articol a fost publicat în revista SRI...

4 VIDEO Surpriză de proporții, drona care ar fi lovit radarul din Rusia ar fi de fabricație portugheză

5 O lege mai mult decât interesantă promulgată de președintele Iohannis...