Ce este digital detox și care sunt beneficiile. Cum funcționează „phubbing-ul“, devenit un fenomen alarmant

Ce este digital detox și care sunt beneficiile. Cum funcționează „phubbing-ul“, devenit un fenomen alarmant

Să faci un digital detox complet pentru o anumită perioadă de timp ar putea fi ceva ce vrei să încerci. A fi complet deconectat poate fi eliberator și revigorant pentru unii oameni. Este la fel ca postul alimentar.

Telefonul mobil, o necesitate care devine toxică FOTO Shutterstock

Similar cu postul, digital detox reprezintă o abstinență temporară de la dispozitive electronice cu scopul de a te „curăța”. Termenul a fost introdus pentru prima dată în anul 2012. Detoxifierea digitala este definită ca „acea perioadă de timp în care o persoană se abține de la a folosi dispozitivele electronice, cum ar fi smartphone-ul, ca o oportunitate de a reduce stresul și de a se concentra pe interacțiunea socială în lumea fizică”.

Atunci când faci o pauză de la tehnologie nu numai că vei avea mai mult timp, dar vei avea și beneficii reale pentru sănătatea ta mentală. Somnul, starea ta de bine, dispoziția și relațiile se vor îmbunătăți.

Tehnologia și social media nu sunt neapărat ceva rău. Pot avea efecte pozitive sau negative, în funcție de cum folosești conectarea online, arată specialiștii de la Clinica Regina Maria.

Utilizarea dispozitivelor electronice și în special a smartphone-ului poate afecta starea noastră de bine.

Afectează sănătate și performanța

De exemplu, studiile au arătat că utilizarea telefonului inteligent afectează sănătatea, performanța și interacțiunile sociale. De asemenea, acesta este legată de un risc mai mare de a face depresie și anxietate, de a avea tulburări de somn și probleme musculo-scheletice. În plus, există o asociere negativă între utilizarea smartphone-ului și performanța academică, respectiv productivitatea și implicarea în muncă.

Mai mult, afectează negativ dispoziția și reduce calitatea interacțiunilor interumane atunci când persoanele se concentrează mai degrabă pe telefon, decât pe persoana din fața lor în timpul interacțiunilor sociale, asa-numitul „phubbing”. Acest termen sofisticat vine din engleză și combină două cuvinte: „phone” si „snub” (a ignora). Phubbing-ul este deja un fenomen social în care ignori persoana cu care vorbești și pe care o ai în față, în favoarea telefonului mobil.

Ce este nomofobia

Nu în ultimul rand, unele persoane simt anxietate la gândul de a rămâne fără telefon și în consecință, fără acces la internet. Cercetătorii au denumit această stare nomofobie - „fobia de a nu avea acces la un telefon mobil inteligent”. Printre alte stări care pot afecta stima de sine se regăsesc: supărarea, izolarea, frica de a rămâne pe dinafară, compararea socială și bullying-ul verbal online.

Digital detox înseamnă a prelua controlul asupra modului în care îți petreci timpul și energia și asupra a ceea ce acorzi atenție de-a lungul unei zile.

Îmbunătățește starea de bine

Desi smartphone-ul nu cauzează adicție în sens medical, a ști cum să îl folosești într-un mod mai conștient și sănătos este ceva care te-ar putea ajuta. A nu fi conectat la dispozitivele electronice și mediile online poate fi uneori inconfortabil și stresant. S-ar putea să simți enervare, neliniște, anxietate și chiar să fii plictisit, să nu știi ce poți face atunci când ai timp la dispoziție și ești fără telefonul tău mobil. Deși poate fi dificil, poate fi o experiență plină de satisfacție care te va ajuta să întelegeți mai bine relația pe care o aveți cu telefonul.

Studiile au arătat că limitarea utilizării rețelelor sociale cu aproximativ 30 de minute pe zi poate îmbunătăți în mod semnificativ starea de bine, scăzând nivelul de singurătate și tristețe. De asemenea, se cunoaîte ca folosirea ecranelor digitale inainte de a adormi determină o calitate mai slabă a somnului, somn inadecvat și somnolență excesivă în timpul zilei. În loc să te uiti pe Facebook, citește o revistă sau o carte cu 30 minute înainte de a merge la culcare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…