Ce este parteneriatul civil, care a pus România pe jar după decizia CEDO

Ce este parteneriatul civil, care a pus România pe jar după decizia CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) obligă România să modifice legislația astfel încât să reglementeze parteneriatul civil după ce a stabilit că țara noastră încalcă dreptul la viață de familie al cuplurilor.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului obligă România să modifice legislația FOTO Shutterstock

Curtea Europeană a Drepturilor Omului obligă România să modifice legislația FOTO Shutterstock

O lege a parteneriatului civil acordă partenerilor dreptul la decizii comune în viaţa de cuplu, dreptul la protecţia vieţii private şi a vieţii de cuplu, obligația de a-şi acorda asistenţă reciprocă, şi îngrijire şi asistenţă în caz de boală şi drepturi de statut egale în toate instanţele şi procedurile administrative precum cuplurile căsătorite. În ceea ce priveşte materia moştenirii sau a pensiei de urmaş, partenerul supravieţuitor este asimilat soţului supravieţuitor având aceleaşi drepturi cu acesta. Conform experților, legea parteneriatului civil, indiferent că vorbim de un parteneriat încheiat între persoane de acelaşi sex sau nu, răspunde unor realităţi sociale. Foarte mulţi cetăţeni aleg să nu încheie o căsătorie, şi nu dispun de instrumentele juridice pentru a-şi reglementa acest statut social. Drept urmare, aproape o treime dintre copii care se nasc în România, se nasc în afara căsătoriei. Aceasta este realitatea socială la care această lege răspunde. Concret, nu va fi o mare diferenţă între căsătorie şi parteneriatul civil. „Oarecum, sunt aduse pe acelaşi plan de egalitate concubinajul, căsătoriile şi parteneriatele civile între persoane de acelaşi sex”, a declarat cu ceva timp în urmă avocatul Adrian Cuculis pentru „Adevărul”.

Adrian Cuculis susține că, după această ultimă hotărâre a CEDO, cu atât mai mult, statul român trebuie să adopte o legislație prin care să recunoască inclusiv cuplurile de același sex și să le protejeze drepturile. „România este obligată să implementeze această nouă decizie a CEDO, însă, atenție, nimeni nu poate să impună României sub ce formă și care este maniera și textul de lege prin care să recunoască de fapt nu căsătoria în sine, ci drepturile ce derivă din ea. Parlamentul este cel care trebuie să facă această modificare, altfel vom risca o eventuală hotărâre-pilot împotriva României, cu plata de milioane de euro cu titlu de despăgubiri. A existat un demers, cel al proiectului de lege privind parteneriatul civil, dar a eșuat în 2021. Acesta ar fi legiferat «o relație de comuniune civilă între două persoane majore» care ar fi rezolvat și problema pentru care acum am ajuns la CEDO, adică parteneriatul civil între persoane de același sex, dar și pe cea a cuplurilor tradiționale care refuză din principiu să se căsătorească și evident că nu sunt protejate în momentul de față de nicio altă lege“, a precizat avocatul.

800.000 de români, în relații consensuale

De altfel, după Recensământului populației și locuințelor 2021, statisticienii au ajuns la concluzia că românii nu se prea mai grăbesc să se căsătorească, ci trăiesc în uniune consensuală. „Dacă aveam o rată de nupțialitate de peste 10 la mie multe decenii la rând, în ultimul an s-a ajuns la 3 la mie. Adică, brusc, dorința de a întemeia o familie și de a aduce pe lume copii – familia, în sens formal – a început să nu ne mai intereseze. Sigur că este libertatea persoanei de a-și gândi și dezvolta viața așa cum dorește. Sunt familii bazate pe uniune consensuală mai rezistente decât familiile tradiționale, dar nu e în spiritul tradițional românesc. În trecut, familia era un lucru esențial – tinerii, după ce făceau armata, trebuiau să se însoare, iar fetele, dacă depășeau 25 de ani, erau considerate fete bătrâne. Toate aceste lucruri nu mai sunt valabile acum când trăim într-o lume foarte mobilă, doritoare de schimbare, dar cu unele efecte nu întotdeauna bune”, a conchis sociologul Vladimir Alexandrescu, purtătorul de cuvânt al Institutului Național de Statistică (INS). Conform unor surse, peste 800.000 de români trăiesc în astfel de relaţii consensuale, iar o treime dintre copii se nasc în cuplurile necăsătorite.

Referendumul nu a trecut, dar nici lege nu s-a dat

Proiectul privind parteneriatul civil a fost respins în Parlament cu toate că referendumul pentru familie din 2018 inițiat de Liviu Dragnea a eșuat lamentabil. Prin acest demers se încerca schimbarea definiţiei familiei în Constituţie în „uniunea între un bărbat şi o femeie“, din „între soți“, cum este acum. Concret, referendumul pentru redefinirea familiei nu a fost validat pentru că au participat numai 21,1% dintre alegători, fiind necesară o prezenţă la urne a cel puţin 30% dintre persoanele înscrise pe listele electorale permanente.

Psihologul clinician Mihai Copăceanu a încercat să explice de ce nu s-a adoptat legea parteneriatului civil. „Avem o serie de prejudecăți care ne împiedică să înțelegem și să acceptăm că drepturile fiecărei persoane din lumea aceasta precum și demnitatea lor trebuie să fie respectate. În esență, oamenilor le este teamă de ceea ce nu cunosc, iar aceste prejudecăți și temeri, din păcate, conduc la ură, discriminare și încălcarea unor drepturi civile precum dreptul la viață privată și familie sau dreptul de a încheia un parteneriat civil. Astfel că am ajuns în situația, deloc onorantă pentru națiunea română și pentru România ca stat, ca o instanță judecătorească europeană să ne condamne atunci când greșim grav. Ca psiholog care a lucrat cu persoane care au suferit discriminare, bullying și violență fizică și emoțională (deseori în formă gravă), tocmai plecând de la criteriul orientării sexuale, pot da mărturie despre impactul acestor acte și acțiuni agresive asupra psihicului uman, despre condițiile psihologice, despre suferința psihică și consider că avem nevoie urgent de punerea în aplicare a hotărârilor CEDO și de respectarea drepturilor oricăror persoane umane, cetățeni ai României“, a subliniat psihologul.

Patriarhia nu este de acord cu parteneriatul civil

„Patriarhia Romană, în consonanță cu celelalte biserici ortodoxe, dezaprobă constant promovarea ideii de parteneriat civil, precum și legiferarea acestuia, întrucât el reprezintă nu doar o inutilă suprapunere cu valida instituție a căsătoriei, ci și o reală subminare a asumării responsabilității integrale a celor doi soți, precum și sursa toxică (dovedită în alte societăți) a destrămării importanței și autorității moral formatoare a familiei“, transmite Patriarhia.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cine erau Denisa și Delia, cele două tinere ucise la Constanța cu sânge rece. Concubina criminalului și fiul ei de 15 ani ar fi fost implicați

2 „Am plătit 10.000 de euro și am fost călcată în picioare” / Cum s-a transformat vacanța de vis într-un coșmar pentru o româncă

3 Newsweek / Elena Lasconi a terminat Universitatea privată Ecologică, la Deva, cu medii de 5 și 6

4 Cum a dus un plic de cafea la identificarea celui care l-a ucis pe omul de afaceri din Sibiu, Adrian Kreiner

5 Analist / „Trump a fost cu mult mai prezidențiabil decât Harris. A explicat cum oprește războiul din Ucraina”