Ce este Roxadustat, substanța cu care Simona Halep s-a dopat

Ce este Roxadustat, substanța cu care Simona Halep s-a dopat

Roxadustat, substanța cu care Simona Halep este acuzată că s-a dopat, este administrată în mod normal împotriva anemiei.

Simona Halep, prinsă dopată FOTO Getty Images

Potrivit ProSport, substanța se comercializează sub brandul Evrenzo și ajută organismul să lupte împotriva anemiei. Roxadustat este folosit pe cale orală pentru a crește producția de globule roșii, cele care transportă oxigen la toate organele. Tehnica este eficientă, deoarece mărește și nivelul de oxigen care ajunge în mușchi și ajută la creșterea capacității de efort.

Roxadustat a primit prima aprobare în China, în decembrie 2018, pentru a fi administrată tratamentului anemiei pacienților dependenți de dializă, arată sursa citată. Uniunea Europeană și-a dat acordul pentru administrarea substanței în luna august a anului trecut.

Sursa citată arată că administrarea Roxadustat a fost inclusă pe lista substanțelor interzice întrucât poate spori performanțele sportivilor. Medicamentul, comercializat sub brandul Evrenzo, se administrează pe cale orală.

Vă reamintim că Simona Halep a fost suspendată provizoriu, după ce a picat un test anti-doping la US Open 2022.

Potrivit ziaristului superspecializat pe tenisul mondial Ben Rothenberg, Simona Halep a fost suspendată provizoriu de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului, după ce a fost depistată cu o substanță interzisă la ediția US Open din acest an.

Imediat după difuzarea știrii în presa mondială, Simona Halep a postat un mesaj pe Instagram în care a scris: ”Astăzi începe cel mai greu meci din viața mea: O luptă pentru adevăr. Am fost notificată că am fost testată pozitiv cu o substanță denumită roxadustat, într-o cantitate extrem de redusă. A fost cel mai mare șoc din viața mea”.

Reacția Simonei Halep

”În întreaga mea carieră, ideea de trișa nu mi-a trecut prin minte nici măcar o dată. Este total împotriva tuturor valorilor în care am fost educată. Trebuind să fac față unei asemenea situații, mă văd complet confuză și trădată.

Voi lupta până la sfârșit să dovedesc că n-am luat niciodată intenționat o substanță interzisă și am încredere că mai devreme sau mai târziu adevărul va ieși la iveală.

Nu e despre titluri sau bani, e despre onoare și povestea de dragoste pe care am dezvoltat-o cu tenisul în ultimii 25 de ani”, este prima reacție a Simonei Halep.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 O nouă arestare la vârf în Rusia