Ce greșeli să nu facem în post. Mihaela Bilic: „Să nu te îndopi cu produse vegetale!”. Ce să gătim acasă

Ce greșeli să nu facem în post. Mihaela Bilic: „Să nu te îndopi cu produse vegetale!”. Ce să gătim acasă

Alimentația în post trebuie aleasă cu grijă, mai ales că organismul are nevoie să se regenereze după consumul preparatelor de origine animală. Sunt câteva greșeli pe care nu trebuie să le facem atunci când alegem produse de post din magazin.

Ciorba de legume, un preparat sănătos FOTO Shutterstock

Mihaela Bilic , nutriționist face câteva recomandări despre ce ar trebui să punem pe masă în perioada postului. Alimentele trebuie alese cu grijă, pentru a beneficia de toate proprietățile hrănitoare. Medicul avertizează că trebuie evitate produsele semipreparate din magazine, alegând în schimb preparate simple, făcute în casă.

"Fiți atenți la cantitate! Principiul de bază este să mănânci puțin, cât să supraviețuiești. Obiectivul postului este să experimentezi senzația de foame, nu să te îndopi cu produse vegetale. Evitați consumul de produse semipreparate, ambalate și ultraprocesate! Ca să aveți beneficii pentru sănătate, preparați mâncăruri simple, pe bază de cereale, legume și leguminoase. Evitați prăjelile, produsele de patiserie, tot ce este bogat în soia și grăsimi vegetale. Gătiți ciorbe, tocănițe, ghiveci de legume și multe salate", explică medicul.

Dulciurile, un pericol major

De asemenea, și în perioada postului este important să nu facem excese, mai ales de dulciuri. Mihaela Bilic atrage atenția că acestea duc rapid la îngrășat din cauza amestecului de făină, zahăr și grăsimi vegetale pe care le conțin.

"Atenție la excesul de dulciuri! Postul religios nu interzice zahărul, deși acesta obosește ficatul și crește colesterolul din sânge. Dulciurile de post sunt un amestec de făină, grăsime vegetală și zahăr care duce rapid la îngrășat. Nici excesul de sare și ulei din alimentele procesate nu este benefic, solicită digestia și metabolismul. În post trebuie limitat consumul de grăsime, zilele cu dezlegare la ulei și vin sunt la fel de rare ca și zilele cu dezlegare la pește", arată medicul.

Hidratarea, deosebit de importantă

În perioada postului, spune medicul, trebuie să creștem consumul de legume proaspete sau congelate. Cu cât mai diferite și mai colorate, cu atât mai bine.

"Pigmenții vegetali sunt fitonutrienți benefici pentru sănătate. Asigurați hidratarea optimă și beți apă sub diferite forme: apă cu lămâie, ceai verde, infuzii de plante, supe și ciorbe, cafea etc. Faceți pauze alimentare de 5-6 ore între mese, ca să-i dați organismului timp să digere și să proceseze masa anterioară. Postul înseamnă multă disciplină, este și un exercițiu psihologic, nu doar alimentar. Învățați moderația și limitați cantitatea de mâncare consumată. Dacă ții post cu adevărat, nu trebuie să te scoli sătul de la masă!, a precizat nutriționistul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”