Ce i-a spus Dem Rădulescu fiicei sale cu câteva zile înainte de a muri: „Tata mi-a zis asta, mi s-a părut ciudat“

Ce i-a spus Dem Rădulescu fiicei sale cu câteva zile înainte de a muri: „Tata mi-a zis asta, mi s-a părut ciudat“

Dem Rădulescu este considerat unul dintre cei mai mari actori români ai tuturor timpurilor. Motanul Dănilă în „Veronica“, Tache Farfuridi în „O scrisoare pierdută“ sau Gogu Steriade în „Brigada Diverse“ sunt câteva dintre rolurile pe care le-a interpretat magistral.

Rolurile de comedie scurtă la televizor au fost însă cele prin care toată lumea a ajuns să-l cunoască pe Dem Rădulescu.

Dem Rădulescu și fiica sa, Irina, care a devenit actriță FOTO Adevărul

Interpretările sale satirice, pline de umor au fost cele mai bune materiale televizate ale deceniilor trecute şi unele dintre programele preferate ale românilor pentru vizionări în weekend sau de sărbători. Dem Rădulescu s-a stins din viaţă fulgerător în anul 2000, în urma unui infarct, cu doar 4 zile înainte de a împlini 69 de ani.

Irina, unica sa fiică a artistului din căsătoria cu actrița Adrian Șchiopu a povestit într-un interviu pentru Adevărul ce i-a spus ultima dată tatăl ei.

"A fost ceva absolut surprinzător. Eu apucasem să-i spun mamei că mi-ar plăcea să fiu artistă, dar a fost doar ceva aruncat în vânt. Cred că ea a apucat să-i spună tatei – deşi putea să nu-i spună, că n-a fost o discuţie serioasă între noi. El a simţit nevoia să vorbească cu mine şi să-mi spună că e foarte frumos dacă vreau asta. Apoi mi-a zis: „Întotdeauna să cauţi simplitatea şi adevărul. Mama o să te ajute“. Eu mă întrebam de ce-mi zice el aşa ceva şi mi s-a părut ciudat, adică mă gândeam: „El nu o să mă ajute?“. Dar se pare că omul simte. Am mai auzit poveşti de genul ăsta: că omul când se apropie de final, undeva, el simte. Tata mi-a zis asta şi, la câteva zile, s-a întâmplat. Eu cred că noi ştim foarte puţine despre ce e viaţa şi când se întâmplă lucruri de genul ăsta, îţi pui problema că sunt mult mai multe decât ce ştim noi", a povestit actrița Irina Rădulescu, fiica marelui Dem Rădulescu.

A debutat ca actor amator la vârsta de 17 ani, la un bal

Dem Rădulescu, pe numele adevărat Dumitru Rădulescu, s-a născut pe 21 septembrie 1931, la Râmnicu Vâlcea, într-o familie de negustori. După terminarea liceului, „Bibanul“, aşa cum a fost poreclit în liceu, pentru că tatăl său vindea pește, a trebuit să aleagă între boxul de performanţă şi actorie.

A debutat ca actor amator la vârsta de 17 ani, la un bal organizat de fanfara gării. În 1954 a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, debutul său pe scenă având loc în acelaşi an, la Teatrul Naţional din Bucureşti.

În 1956, a câştigat premiul I pentru interpretarea rolului „banditului“ Rijikov din piesa „Steaguri pe turnuri“, la un concurs pentru tineri actori. A fost remarcat de Sică Alexandrescu, acesta reprezentând debutul carierei sale.

Pe lângă rolurile de comedie, îndeosebi în piesele lui I.L. Caragiale: „O scrisoare pierdută“, „Conu Leonida faţă cu reacţiunea“, „D'ale Carnavalului“, Dem Rădulcescu a jucat în peste 30 de filme, printre care: „Veronica“, seria „B.D.“, „Astă seară dansăm în familie“, serialul Tv „Fram“, „A doua cădere a Constantinopolului“, „Secretul lui Bachus“, „Titanic vals“, „Cucoana Chiriţa“, „Eu, tu şi… Ovidiu“, „Neamul Şoimăreştilor“ „Primavara bobocilor“, „Un surâs în plină vară“.

A fost prieten cu Ion Cojar şi Liviu Ciulei, cel din urmă numindu-l „un actor de geniu“. A fost căsătorit cu Paula Rădulescu, de care a divorţat, căsătorindu-se cu actriţa Adriana Şchiopu, împreună cu care are o fiică pe nume Irina. Irina Rădulescu a călcat pe urmele părinţilor şi din 2011 este actriţă la Teatrul Mic. Dem Rădulescu a murit pe 17 septembrie 2000, fiind înmormântat la Cimitirul Bellu.

În ziua de 17 septembrie 2000, povestea Stela Popescu, „Veniseră nişte prieteni din Germania, el tocmai se întorsese din turneu şi au vrut să se plimbe. Ei aveau casă la Telega şi au vrut să-l ia şi pe el. S-a dus cu ei şi trebuiau să urce un deal, care nu era foarte mare. În schimb, lui i se spusese, doctorii îi atrăseseră atenţia că nu prea are voie să facă efort. La un moment dat, s-a oprit şi a respirat adânc. «Mă, da’ ce aer tare!», asta a zis. A căzut şi până la spital a murit“, povesteşte Stela Popescu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

4 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

5 „Ar fi primul val al ofensivei”