Ce înseamnă „staycation” - O nouă metodă de a petrece concediul fără cheltuieli

Ce înseamnă „staycation” - O nouă metodă de a petrece concediul fără cheltuieli

Un nou concept de a petrece o vacanță fără cheltuieli câștigă tot mai mult teren, în condițiile economice actuale. Teremnul folosit este „staycation” și se referă la petrecerea vacanței în apropiere de casă, fiind preferat de tot mai mulți români care nu se încadrează în bugetul unei vacanțe.

Vacanță aproape de casă FOTO Shutterstock

Pe lângă faptul că e mult mai ieftin, mulți oameni spun că descoperă în apropiere locuri foarte frumoase pentru a petrece vacanța aproape de casă, fără să cheltuiască sume enorme.

Unul dintre adepții acesti gen de vacanță este Liviu Popică, un bărbat care locuiește și muncește în Brașov. De cele mai multe ori spune că preferă să petreacă timpul aproape de casă, împreună cu familia. Preferatele lui sunt dealurile din Poiana Mărului sau Holbav, unde pe lângă plimbările lungi, interacționează cu sătenii, gătește și admiră, uneori, și răsăritul. „De fiecare dată mă simt mai mult decât ca într-o vacanță, pentru că am și cheltuielile reduse. Un concediu mai aproape de casă îți aduce o satisfacție mentală, ce poate să ajute comunitatea din care faci parte versus a susține o comunitate din afara țării”, spune Liviu Popică la Știrile Pro TV .

Un bun refugiu unde să te deconectezi de agitația din oraș

Pe lângă faptul că e mai ieftin, un loc aproape de casă poate fi un foarte bun refugiu unde să te poți deconecta de agitația zilnică.

Ana Maria Barbu, o altă adeptă a acestui tip de vacanță explică de ce a ales astfel. „Pare că sunt în Deltă, dar mă aflu acasă la mine, în gradină. E locul în care abia aștept să mă relaxez, să citesc și să ascult păsările, pentru că în jur e totul verde și e liniște, exact ca într-o vacanță”, spune ea.

La doar 40 de kilometri de Brașov, la Vama Buzăului, Andrei Păcurar are un mic centru de echitație, nde oferă lecții de călprie celor pasionați, ori îi însoțește pe cei avansați în plimbări pe munte. „Tarifele pot pleca de la 100 lei pe oră, în funcție de preferințe. Poți să ajungi la trei, patru sute depinde câte ore vrei să fii pe munte. Zona Brașovului, cei care fug de acasă”, spune Andrei Păcurar, proprietarul centrului de echitație.

Distracții veritabile aproape de casă

De asemenea, în zonă se poate pescui, iar un specialist vă pune la dispoziție tot ce aveți nevoie, chiardacă nu sunteți un pescar priceput. Undiță, momeală, loc la masă cu grătar, toate sunt puse la dispoziție de Alexandru Marica, proprietarul unui centru de agrement. „Pescuitul, care e principala activitate, se practică în regimul în care ce prinzi trebuie să cumperi, este 43 lei kilogramul. Tarifarea e direct proporțională cu distracția, cu captura. Un foișor se închiriază cu 50 lei și îl ai toată ziua”, spune el.

La doar o plimbare de zece minute se află cascada Urlătoarea, un alt loc superb, căutat de turiști. „Nu trebuie să plecăm foarte departe, că avem ce ne trebuie acasă”, spune o turistă.

Astfel, conceptul de „staycation” începe să fie preferat de tot mai mulți români, care descoperă frumusețile din apropiere, cu cheltuieli mult mai mici. Studiile efectuate recent au arătat că un sfert din români nu își permit să plece într-o vacanță, având în vedere contextul economic actual.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat