Ce înseamnă surprinzătoarea prevedere din proiectul legii apărării naționale, care dă în premieră puteri președintelui pentru românii „aflați în pericol în afara teritoriului național”

Ce înseamnă surprinzătoarea prevedere din proiectul legii apărării naționale, care dă în premieră puteri președintelui pentru românii „aflați în pericol în afara teritoriului național”

Proiectul legii apărării naționale, pus în dezbatere publică de Ministerul Apărării Naționale, introduce în premieră conceptul intervenției României pentru protejarea cetățenilor români aflați în pericol în afara teritoriului național. Legile existente nu prevăd această posibilitate. Noul instrument, pus la dispoziția președintelui României, apare în contextul în care Republica Moldova este sub amenințarea hibridă a Federației Ruse, iar statisticile oficiale arată că peste 600.000 de moldoveni au și cetățenia română.

Ce prevede exact proiectul legii apărării naționale:

Articolul 4, alineatul 4:

Preşedintele României poate dispune, la propunerea prim-ministrului, măsurile necesare pentru protejarea cetățenilor români aflați în pericol în afara teritoriului național, conform legii.

Mecanismul propus de MApN pune această decizie în atribuțiile președintelui țării, la propunerea primului ministru.

De asemenea, proiectul de lege prevede că Parlamentul aprobă angajarea forțelor militare în afara teritoriului României.

Articolul 4, alineatul 3:

”Parlamentul aprobă angajarea unor capabilități militare și nonmilitare pe teritoriul statului român sau în afara acestuia, pentru contracararea amenințărilor hibride, la propunerea președintelui României, după consultarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării”.

Context

România nu are în acest moment nici un instrument legal prin care să poată veni în sprijinul cetățenilor români din Republicii Moldova sau din Ucraina în cazul unei agresiuni militare a Federației Ruse.

Oficialii din Republica Moldova au avertizat constant că Federația Rusă duce un război hibrid împotriva țării.

Citește aici proiectul integral de lege a apărării naționale


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...