Ce măsuri au luat autoritățile din România începând de vineri seara, când a început răspândirea rapidă a coronavirusului în Italia, țară în care trăiesc peste un milion de români

Ce măsuri au luat autoritățile din România începând de vineri seara, când a început răspândirea rapidă a coronavirusului în Italia, țară în care trăiesc peste un milion de români

Autoritățile din România au constituit încă din urmă cu o lună un comitet interministerial pentru monitorizarea și managementul potențialelor infecții cu noul coronavirus, stabilind mai multe măsuri preventive, însă, de vineri seara, când s-a declanșat răspândirea rapidă a coronavirusului în Italia, țară în care trăiesc peste un milion de români, responsabilii de la București au decis noi măsuri, în primul rând la intrările terestre și aeriene în țară.

Comisarul.ro prezintă măsurile anunțate de autorități în ultimele 3 zile în România:

Grup operativ la MAE/carantină de 14 zile pentru românii care vin din regiunile italiene afectate

– Ministerul Afacerilor Externe a constituit, sâmbătă după-amiază, un task force care se află în legătură constantă cu Protecția Civilă Italiană și alte autorități italiene cu atribuții în gestionarea situației privind epidemia de coronavirus. Până la acest moment, nu au fost primite notificări din partea autorităților italiene cu privire la existența vreunui cetățean român printre persoanele infectate și și nici solicitări de asistență consulară.

MAE recomandă cetățenilor români să respecte cu strictețe recomandările autorităților italiene pe acest subiect. Cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență, au la dispoziție și numărul de telefon de permanență al Ambasadei României la Roma: +393451473935, respectiv al oficiilor consulare la Milano: +39 366108 1444 și Trieste: +39 340 8821688.

– Reprezentanții Comitetului intersectorial pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu noul Coronavirus (COVID-19), împreună cu reprezentanții autorităților cu responsabilitate în acest domeniu, au susținut în seara zilei de sâmbătă o teleconferință, având în vedere evoluția cazurilor de îmbolnăvire din Italia, în zone unde se află sau călătoresc numeroși cetățeni români, a anunțat Ministerul Sănătății într-un comunicat de presă.

„Autoritățile de sănătate publică vor include persoanele care sosesc în România din localitățile afectate din regiunea Veneto și din provincia Lodi/Lombardia sau care au calatorit în aceste localități în ultimele 14 zile, în categoria celor care trebuie să stea după intrarea în țară în condiții de carantină timp de 14 zile. Aceste măsuri sunt similare cu cele aplicate de autoritățile italiene”, a precizat Ministerul.

Ministerul Sănătății mai anunța că vor fi suplimentate măsurile de control și prevenire a infecției cu noul coronavirus la punctele de frontiera terestre, maritime/ fluviale și aeriene.

În aceste zile, Ministerul Sănătății va completa cadrul legislativ cu măsuri necesare pentru carantină și pentru managementul cazurilor suspecte și confirmate de infecție cu coronavirus (COVID-19), mai preciza comunicatul.

– Pasagerii care vin în România dinspre Milano, Bergamo, Treviso și Torino vor intra în țară pe fluxul destinat zborurilor charter, vor completa un scurt chestionar și vor fi asistați de personal medical, a anunțat, duminică după-amiază, Compania Națională de Aeroporturi București.

– Ministerul Afacerilor Externe a anunțat, într-un comunicat dat publicității duminică după-amiază, că, până la acel moment, misiunea diplomatică și oficiile consulare române de pe teritoriul Italiei nu au fost notificate de către autoritățile italiene cu privire la existența vreunui caz confirmat de infecție cu COVID-19 (coronavirus) printre cetățenii români. MAE amintește că autoritățile locale au luat o serie de măsuri de natură a preveni răspândirea virusului în regiunile care concentrează marea majoritate a cazurilor (zona Lombardia și Veneto) și reiterează importanța respectării cu strictețe a recomandărilor autorităților italiene pe acest subiect.

– Premierul desemnat Ludovic Orban a declarat duminică seara, la Digi24, că orice persoană care vine în România dintr-o zonă unde există un focar de infecţie cu coronavirus va sta în carantină timp de 14 zile şi a afirmat că sunt „în derulare” procedurile de achiziţie de echipamente şi medicamente. „Suntem cu procedurile de achiziţie în derulare, astfel încât să achiziţionăm cât mai rapid, la începutul săptămânii viitoare, materiale, echipamente, substanţe, medicamente necesare pentru astfel de situaţii. (…) Şi în afara Bucureştiului am gândit locaţii posibile de carantină”, a susţinut premierul.

Reuniuni ale comitetelor județene în Arad, Iași, Maramureș/Universitatea din Arad, prima unitate de învățământ care suspendă cursurile 

– Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Arad, convocat duminică seara de către prefectul Gheorghe Stoian, a hotărât o serie de măsuri preventive, având în vedere cazurile de îmbolnăviri cu COVID 19 din Italia.

CJSU a stabilit ca cetăţenii care se prezintă în toate punctele de trecere a frontierei de pe raza judeţului Arad din zonele afectate vor completa un chestionar pus la dispoziţie de către DSP, în care declară, pe propria lor răspundere, locaţia de îmbarcare precum şi pe cea de destinaţie.

De asemenea, se va asigura permanenţă în toate punctele de trecere a frontierei cu medici din cadrul DSP Arad, s-au identificat anumite spaţii pentru amenajarea eventualelor centre de carantină şi se va restricţiona accesul vizitatorilor în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.

– Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a convocat, pentru luni dimineaţa, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, ca urmare a anunţurilor oficiale de la nivelul Uniunii Europene cu privire la confirmarea prezenţei coronavirusului pe continentul european. Specialiştii convocaţi la întâlnire vor identifica, de comun acord, spaţiile cu destinaţie specială necesare intervenţiei şi acordării serviciilor de carantină, dotate corespunzător, aşa cum s-a stabilit împreună cu reprezentanţii Instituţiei Prefectului Judeţului Iaşi, potrivit unui comunicat al primăriei.

– Institutul Național de Sănătate Publică a publicat o serie de sfaturi pentru populație care să prevină infectarea cu coronavirus. 

– Universitatea de Vest “Vasile Goldiș” din Arad a solicitat Ministerului Educației să aprobe suspendarea cursurilor pentru o perioadă de 14 zile, ca măsură preventivă în urma înmulțirii cazurilor de coronavirus în Italia, potrivit Agerpres.

– Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Maramureş a anunţat, luni, că au fost identificate şi stabilite cinci locaţii ca spaţii corespunzătoare pentru carantină, în condiţiile în care, luni, sunt aşteptaţi să ajungă în judeţul Maramureş mai mulţi români din Italia, care ar putea intra în ţară prin punctul de frontieră Petea.

Cele cinci locuri de carantină sunt situate în localităţile Baia Mare, Sighetu Marmaţiei, Vişeu de Sus, Borşa şi Valea Chioarului.

– Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu are pregătit un spaţiu special, amenajat în cadrul Secţiei Clinice Boli Infecţioase, pentru izolarea pacienţilor suspecţi de coronavirus, a declarat luni, purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, Decebal Todăriţă.

– O femeie care a sosit, duminică seara la Buzău, din Italia, a fost plasată în carantină în tabăra de la Arbănaşi, unde autorităţile buzoiene au decis că sunt condiţii pentru a fi izolaţi suspecţii de coronavirus.

– Cei 45 de elevi şi profesori ai unui liceu din Alba Iulia care s-au întors duminică seara acasă după o excursie de câteva zile în Italia vor rămâne în izolare la domiciliu, urmând ca starea de sănătate a acestora să fie monitorizată zilnic în perioada următoare.

Ședințe succesive, luni, la Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne

– Responsabili din ministerele Sănătății, Transporturilor, Afacerilor Interne, Afacerilor Externe vor avea, luni, ședințe succesive pe tema prevenirii și limitării îmbolnăvirilor cu coronavirus.

Astfel, la ora 12.00 este programată o reuniune a Comitetului intersectorial pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu noul Coronavirus (COVID-19), la sediul Ministerului Sănătății. Această reuniune va fi urmată, la ora 14.00, întrunirea Comitetul pentru situații de urgență, la Ministerul Afacerilor Interne, la care vor participa și reprezentanții Ministerului Sănătății.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Recucerirea Insulei Șerpilor de către Rusia - consecințe majore pentru România care poate deveni furnizor energetic inclusiv pentru Europa de Est

2 VIDEO O întreagă formație de atac a armatei ruse a fost distrusă după ce a intrat într-un câmp minat

3 Cum a devenit interlopul Calu proxenetul șef din Tenerife. O fostă membră PRM, colegă de dosar

4 Șansele tancurilor rusești în fața celebrelor blindate americane M1 Abrams, care ar putea ajunge în Ucraina

5 Rușii sună să se predea, înainte de a ajunge pe front. Trimiși la război fără antrenament și fără mâncare: mărturii din prima linie