Ce nu ai voie să faci sub nicio formă în Miercurea Albă. Ce pățesc femeile care nesocotesc această zi

Ce nu ai voie să faci sub nicio formă în Miercurea Albă. Ce pățesc femeile care nesocotesc această zi

Prima zi de miercuri după Paște poartă numele de Sfânta Mercurie sau Miercurea Albă. De această zi se leagă mai multe obiceiuri și tradiții, de care credincioșii țin cont pentru a se asigura că sunt binecuvântați tot anul.

După Paște începe Săptămâna Luminată FOTO Adevărul

Dacă săptămâna de dinaintea sărbătorilor de Paște se numește Săptămâna Patimilor, săptămâna de după Învierea Mântuitorului se numește Săptămâna Luminată.

Prima zi de miercuri după Paște poartă numele de Sfânta Mercurie sau Miercurea Albă, cum mai este denumită în popor. Zi împortantă, de aceasta se leagă mai multe obiceiuri și tradiții, de care credincioșii țin cont pentru a se asigura că sunt binecuvântați tot anul.

De ce se mai numește "nunța șoarecilor"

A treia zi din săptămâna de după Paște mai poartă numele, în popor, de „nunta şoarecilor”. Denumirea vine de la o interdicție pe care o au femeile în această zi. În a treia zi de după Paște, bărbații se pot întoarce să muncească pe câmp, însă femeile nu au voie să facă acest lucru.

Se spune că nu este bine să muncești , întrucât ar însemna să aduci rozătoarele în casă și te lipsești restul anului de bucate pe masă. Acesta este motivul pentru care această zi se mai numește și „nunta șoarecilor”.

Zilele de miercuri și vineri din Săptămâna Luminată sunt însemnate cu „harți”, adică toți credincioșii au dezlegare la mâncărurile „de dulce” datorită Învierii Domnului.

Dezlegare la pește pentru credincioși

Totodată, conform Tipicului Sfântului Sava, creștinii au și dezlegare la pește miercurea și vinerea, în perioada cuprinsă între Învierea Domnului și Duminica Tuturor Sfinţilor, prima după Rusalii.

De asemenea, în Săptămâna Luminată nu se citește Psaltirea și nu se fac parastase pentru cei trecuți în neființă, slujbele fiind reluate după Duminica Tomii. Chiar și slujbele de înmormântare din Săptămâna Luminată sunt oficiate după o rânduială specială. Slujba înmormântării este înlocuită de slujba Învierii.

Se spune în popor că Săptămâna Luminată este consacrată morţilor. Aceasta este denumită şi Săptămâna Blajinilor sau Paştile Morţilor. Cei care mor în ziua de Paşte şi în Săptămâna Luminată merg direct în Rai, indiferent de păcatele pe care le-au comis, pentru că Lumina şi uşile raiului sunt deschise, iar cele ale Iadului sunt închise, potrivit unor credinţe populare. Altele descriu că acela care se naşte în această săptămână va fi un om norocos.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu