Ce părere aveți?/96 de medici din spitalul de unde a fost „ridicată” fac scut în jurul doctoriței acuzate că a primit mită de la zeci de pacienți

Ce părere aveți?/96 de medici din spitalul de unde a fost „ridicată” fac scut în jurul doctoriței acuzate că a primit mită de la zeci de pacienți

96 de medici care lucrează la Spitalul Județean de Urgență Suceava au semnat un memoriu de susținere a medicului Anca Dumitrovici Ababneh, acuzată că a primit mită de la 62 de pacienți. În documentul transmis Curții de Apel Suceava, aceștia arată că primirea de daruri de la pacienți nu reprezintă luare de mită atunci doctorul nu condiționează actul medical. O astfel de percepție, ilegală, nu doar imorală, a dus la perpetuarea cutumei plicului în sistemul medical, au răspuns judecătorii. Inițiatorul memoriului este chirurgul plastician Mircea Dinu Bordiniuc, scrie libertatea.ro .

După arestarea doctoriței Anca Dumitrovici Ababneh, șefa secției Oncologie a Spitalului Județean Suceava, 96 de medici din cadrul unității medicale au semnat un memoriu de susținere a colegei, acuzată că a primit mită de la 62 de pacienți. Informația apare în motivarea hotărârii, comunicată marți, la solicitarea Libertatea, de către Curtea de Apel Suceava. Memoriul a fost înaintat de avocații doctoriței instanței de apel chiar înainte de judecarea contestației, programată pe 26 ianuarie. Anca Dumitrovici Ababneh fusese arestată de Tribunalul Suceava pentru luare de mită în formă continuată pe 20 ianuarie.

„Eventualele daruri din partea pacienţilor, dacă într-adevăr acestea există, ar putea reprezenta doar un mic gest de recunoştinţă din partea acestora, luând în considerare efortul şi seriozitatea depuse în salvarea vieţilor lor. Nu credem că poate fi vorba de luare de mită sau primire de foloase necuvenite”, se arată în memoriul semnat de cei 96 de medici.

Judecători: Opinia medicilor din apel este contrară legii

Argumentul medicilor de la Suceava a fost criticat de cei doi judecători de drepturi și libertăți ai Curții de Apel Suceava, care au judecat contestația. Magistrații au subliniat că medicii din sistemul de sănătate public sunt retribuiți lunar cu un salariu asigurat de la bugetul de stat, astfel încât nu trebuie recompensați suplimentar de pacient. Mai mult, instanța a subliniat că faţă de alte categorii de funcţionari publici, medicul din sistemul de sănătate public poate obţine venituri suplimentare din derularea unor activităţi profesionale şi în sistemul de sănătate privat.

„O astfel de opinie este contrară legii penale, aşa cum s-a arătat în considerentele prezentei încheieri, astfel încât orice pacient care oferă bani sau cadouri medicilor din sistemul medical de stat, în legătură cu asistenţa medicală primită, se expun pe ei înşişi răspunderii penale pentru infracţiunea de dare de mită. În mod similar, medicii din sistemul public de stat care primesc de la pacienţi bani sau cadouri, ca o recompensă pentru asistenţa medicală acordată pacienţilor, se expun răspunderii penale pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită”, a argumentat instanța de apel.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…