Ce personaj poartă în buzunat cheia suspendării lui Iohannis

Ce personaj poartă în buzunat cheia suspendării lui Iohannis

Planul suspendării președintelui Iohannis, prezentat miercuri în premieră de G4Media.ro , se împiedică în primul rând de Călin Popescu Tăriceanu, abia apoi de mutarea de șah a președintelui Klaus Iohannis, care a propus un pesedist la șefia SIE. Toate informațiile obținute până în acest moment arată că liderul PSD, Liviu Dragnea, întâmpină dificultăți în a merge mai departe cu suspendarea. Ce anume l-a determinat pe liderul ALDE să nu marșeze la planul lui Dragnea? Nu putem decât specula, sunt mai multe posibile explicații, dar altceva contează acum, scrie jurnalistul Dan Tăpălagă pe  G4Media.ro .

Așa cum arată lucrurile în acest moment, Dragnea nu poate trece prea ușor la acțiune săptămâna viitoare. Chiar dacă și-ar dori o acțiune în forță în Parlament împotriva președintelui, pentru a le transmite inclusiv judecătorilor un semnal puternic pe data de 21, noul termen la care este așteptată pronunțarea în dosarul angajărilor fictive, liderul PSD pare legat de mâni (la figurat).

Sigur că și mutarea supriză a președintelui Iohannis l-a bulversat pe liderul PSD. Odată propus la șefia SIE, Gabriel Vlase devine pol de putere în partid. Monolitul PSD riscă să se spargă la votul suspendării și să apară surprize neplăcute. Din moment ce a decis ca partidul să-l voteze, Dragnea va trebui să vândă în partid varianta că nominalizarea lui Vlase este de fapt opera lui.

În realitate, liderul PSD se pregătea să adauge pe lista capetelor de acuzare refuzul președintelui de a-și exercita atribuțiile prezidențiale lăsând un serviciu secret fără conducere de aproape doi ani. Potrivit surselor G4Media.ro , Dragnea a aflat abia miercuri despre intențiile președintelui, chiar din gura lui Vlase, care primise la rândul lui propunerea. De notat că nici până azi, liderul PSD n-a avut nici o reacție publică și l-a pus pe secretarul general, Marian Neacșu, să anunțe că Vlase va fi votat marți.

Din această situație complicată, cel mai mult are de câștigat Călin Popescu Tăriceanu. Suspendarea lui Iohannis depinde în primul rând de votul ALDE. Kelemen Hunor tocmai a anunțat că UDMR nu susține o acțiune împotriva lui Klaus Iohannis, ceea ce-l face pe Tăriceanu și mai important în raporturile sale politice cu Dragnea. Se deschid spații mari de joc pentru Călin Popescu Tăriceanu și va putea negocia dur cu partenerul de coaliție, mai ales că vine și o moțiune de cenzură de care depinde supraviețuirea guvernului Dăncilă și, implicit, a liderului PSD.

Pe de altă parte, orice negociere cu liderul ALDE trebuie luată cu precauțiile necesare.  Tăriceanu îl va lăsa pe Dragnea în off-side numai dacă primește garanții că, prin trădarea partenerului, va avea de câștigat în plan politic. Ce i-ar putea oferi cealaltă tabără, mai mult decât candidatura la prezidentiale sau funcția de președinte al Senatului?

Funcția de premier, în caz că pune umărul la debarcarea marionetei lui Dragnea? S-ar găsit destul liberali care să-l voteze. Nu uitați că, după achitarea în dosarul de mărturie mincinoasă, justiția nu mai este o miză personală pentru liderul ALDE, așa cum este în continuare pentru liderul PSD. Cu toate acestea, are trădarea în sânge și nimeni nu poate conta pe orice înțelegere cu el. Așa cum se va întoarce la un moment dat împotriva partenerului de azi, se va putea răsuci oricând și împotriva viitorului aliat de conjunctură. Modul cum se raportează la justiție, la partenerii externi, discursul săi în general este profund toxic iar ca premier a dovedit deja că este capabil de gesturi de maximă iresponsabilitate (vezi retragerea din Irak, cheltuielile bugetare exorbitante, tentativele de intervenție în justiție – celebrul bilețel roz etc).

Să nu uităm că autorul precedentelor două acțiuni de suspendare, Dan Voiculescu, presează la rândul lui în direcția suspendării. Pe de altă parte,  umflarea artificială a scandalului Petre Lăzăroiu arată mai degrabă ca un pretext pentru a lansa noi acuzații grave împotriva președintelui Iohannis, cum ar fi exercitarea de presiuni asupra judecătorilor CCR.

În câteva zile vom afla cum va răsuci Tăriceanu cheia suspendării lui Iohannis: pentru a închide discuția sau pentru a deschide ușa unei crize politice majore, scrie Tăpălagă pe  G4Media.ro .

 
 


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 O nouă arestare la vârf în Rusia