Ce să faci dacă te îneci cu mâncare. Manevra care te poate salva chiar dacă ești singur în casă

Ce să faci dacă te îneci cu mâncare. Manevra care te poate salva chiar dacă ești singur în casă

În cazul în care te îneci cu mâncare este cunoscută manevra Heimlich, cea mai eficientă pentru a elibera căile respiratorii din blocajul produs de alimente. Manevra trebuie executată în cel mai scurt timp, după ce traheea a fost blocată. Însă dacă ești singur, manevra nu se poate efectua.

Manevre în caz de înec cu mâncare FOTO Shutterstock

Manevra Heimlich se efectuează de către o altă persoană, astfel că atunci când persoana care s-a înecat cu mâncare este singură, această intervenție este imposibilă. Dar specialiștii au altă recomandare pentru cazul în care te îneci cu mâncare și ești singur acasă .

Dacă ţi se întâmplă acest lucru când eşti singur acasă, plasează-ţi pumnul deasupra ombilicului şi apasă-l puternic cu cealaltă mână. După câteva încercări, traheea ar trebui să se elibereze.

O altă modalitate ar fi să te apleci cu abdomenul peste spătarul unui scaun şi să comprimi până când iese dumicatul.

Ce faci dacă i se întâmplă unei persoane de lângă tine

În cazul în care o persoană adultă de lângă tine s-a înecat cu mâncare, trebuie să te poziționezi în spatele ei. Plasezi pumnul în abdomen deasupra ombilicului, apăsându-l cu cealaltă mână, și tragi în sus cu putere. Trebuie să simți că ridici persoana de pe sol.

Dacă este vorba despre un copil de peste un an, plasează pumnul pe abdomenul micuţului, deasupra ombilicului, şi cu degetul mare orientat către abdomen, comprimă. Prinde pumnul cu cealaltă mână şi trage în sus, comprimând abdomenul, dar nu atât de puternic încât să-l ridici de la sol, cum se face în cazul unui adult.

Dacă, în schimb, copilul mai mic de un an s-a înecat cu mâncare sau cu un obiect, sugarul trebuie așezat pe antebraț, cu fața în jos, susținându-i capul cu mâna, astfel încât acesta să fie mai jos decât toracele. Aplică cinci lovituri scurte şi ferme pe spatele bebeluşului, între omoplaţi.

Ce mai trebuie să știi

Dacă nu se eliberează căile respiratorii, se susţine capul şi se întoarce copilul pe coapsă cu faţa în sus şi cu capul în jos. Se pun două-trei degete pe partea inferioară a sternului şi se apasă de cinci ori de jos în sus. Corpul străin se îndepărtează cu degetele numai dacă poate fi văzut în gura micuţului.

În cazul unei femei însărcinate sau a unei persoane obeze care s-a înecat cu mâncare, cel mai indicat este să apeşi în zona pieptului şi nu a abdomenului, brusc, până elimină restul de mâncare. Nu bea apă! Apa nu te va ajuta să înghiți mai bine, ci dimpotrivă. Ba bloca mai mult căile respiratorii. Așadar, evită să bei apă, dacă te-ai înecat cu mâncare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 De citit...