Ce să faci pentru un somn odihnitor. Trucuri care te pot ajuta să dormi bine

Ce să faci pentru un somn odihnitor. Trucuri care te pot ajuta să dormi bine

Există o serie de motive care pot provoca insomnii. De la tensiunile acumulate la locul de muncă și responsabilitățile familiale până la emoțiile pozitive ori problemele de sănătate, toate influențează calitatea și durata somnului.

Somn. FOTO Shutterstock

Somnul revigorează corpul , mintea, ajută la menținerea unei bune imunități, a dispoziției și concentrării adecvate și contribuie, în general, la calitatea vieții. Perturbarea lui, din diverse motive, mai ales când este de lungă durată, dă peste cap toate aceste aspecte.

Din fericire, unii factori care ne afectează somnul pot fi controlați. Putem schimba câte ceva în stilul nostru de viață și putem crea un mediu mai potrivit pentru somn, dacă luăm în considerarea câteva dintre aspecte cele mai comune care care ne influențează dormitul.

La ce să renunți și ce poți îmbunătăți pentru un somn odihnitor

Iată căteva trucuri pentru un somn odihnitor, recomandare de doc.ro :

1 Evită cofeina (care se găsește nu doar în cafea, ci și în ceai, ciocolată, băuturi carbogazoase și unele analgezice) cu cel puțin patru-șase ore înainte de culcare! La fel și fumatul, dar și alcoolul (inițial, acesta poate induce somnului, dar după câteva ore acționează ca un stimulent).

2 Renunță la orice fel de gadget înainte de a te culca! Lumina albastră emanată de ecranul televizorului, dar și alte dispozitive precum tableta ori telefonul, influențează negativ calitatea somnului.

3 Renunță la somnul de la amiază (excepând cazurile în care te simți extraordinar de obosit, mai ales când conduci sau folosești utilaje, de exemplu)!

4 Uită de exercițiile fizice solicitante înainte de culcare! Ele pot fi utile pentru un somn bun, dar fă-le în cursul dimineții sau după-amiaza! Cu trei-patru ore înainte de culcare, poți face yoga, tai chi sau pilates.

5 Mânâncă cu cel puțin o oră înainte de culcare și evită mesele copioase! Nici produsele cu mult zahăr nu sunt indicate.

6 Nu ține animalul de companie cu tine în pat! Mișcările sale îți vor întrerupe ciclurile de somn.

8 Culcă-te și să te trezește-te la aceeași oră în fiecare zi! Organismul se va obișnui cu orele de somn și vei adormi mai repede.

9 Culcă-te într-un mediu liniștit, întunecat și răcoros. Dacă nu adormi după 20 de minute, schimbă camera și fă ceva relaxant (citește sau ascultă muzică)!.

10 Dacă trebuie să-ți schimbi programul de somn, fă ajustări treptate, cu o diferență maximă de 1-2 ore pe noapte, pentru a permite corpului se obișnuiască, potrivit doc.ro.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat