Ce să mănânci dacă ai aciditate la stomac. Trucuri simple prin care să îți imbunătățești sănătatea

Ce să mănânci dacă ai aciditate la stomac. Trucuri simple prin care să îți imbunătățești sănătatea

Legumele sunt primele pe lista alimentelor care scad aciditatea gastrică atunci când te confrunți cu arsuri stomacale. Totodată, este important să eviți alimentele picante și alegi sosuri cu un conținut redus de grăsimi, însă cu multe verdețuri proaspete.

Arsurile la stomac pot fi ținute sub control adoptând o alimentație echilibrată FOTO Adevărul

Medicii gastroenterologi de la Harvard spun că alimentele care declanșează arsurile gastrice sunt diferite de la o persoană la alta, motiv pentru care trebuie să ții un jurnal în care să notezi ce nu îți priește, relatează doc.ro.

Există unele alimente, dar și ingrediente care pot intensifica arsurile gastrice, cum ar fi alimentele picante (iuți), fructele citrice, sosurile de roșii și oțetul. Alimentele prăjite și grase sunt de evitat, deoarece acestea stau mai mult timp în stomac. Acestea pot crește presiunea de la nivelul stomacului și pot forța anumiți mușchi să se deschidă, iar astfel acidul gastric ajunge în esofag.

Alte alimente care pot declanșa arsurile gastrice și pe care pacienții trebuie să le evite sunt ciocolata, cofeina, ceapa, menta, băuturile carbogazoase și alcoolul.

Metode prin care poți evita arsurile la stomac

Verdețuri, în loc de condimente. Aceasta este sfatul specialistului de la Harvard. Folosește ingredientele iuți doar în cantități mici și ai grijă la rețetele care conțin pudră de ardei iute sau piper cayenne. În locul acestora, utilizează verdețuri proaspete, pentru că acestea nu irită așa mult mucoasa stomacului. Sunt indicate pătrunjelul, oregano și busuiocul pentru a da savoare mâncărurilor .

Gătește alimentele la cuptor!

Modul în care pregătești alimentele este foarte important, motiv pentru care se recomandă gătirea la cuptor. Morcovii, cartofii albi ori cartofii dulci, conopida, broccoli-ul și varza de Bruxelles sunt variante care merg de minune la cuptor, în tavă ori preparate prepari pe grill.

Totodată, în loc de pastă de tomate ori sosuri de roșii pe care le pui la paste și la alte preparate (sosul salsa, sosul marinara), dacă mănânci roșia crudă nu vei întâmpina probleme.

Cantitatea de grăsime cu care gătești trebuie redusă cât mai mult. De pildă, poți amesteca iaurt degresat cu castravete și busuioc sau poți sota ciupercile într-un strop de ulei de măsline.

Alimente care scad aciditatea gastrică

Arsurile gastrice pot fi ținute sub control cu o alimentație echilibrată în care să introduci câteva alimente. La capitolul legume nu trebuie omise: fasolea verde, sparanghelul, broccoli-ul, conopida, legumele cu frunze verzi, cartofii și castraveții.

Printre acele alimente care scad aciditatea gastrică se numără și ghimbirul. Acesta are proprietăți antiinflamatoare și este un tratament natural pentru arsurile la stomac, dar și pentru alte probleme gastrointestinale.

Terciul din fulgii de ovăz este un preparat ideal pentru micul dejun. Ovăzul poate să absoarbă acidul din stomac și poate reduce simptomele refluxului gastroesofagian.

Ce fructe ai voie să mănânci

Fructele precum pepenele galben, bananele, merele și perele au o probabilitate mică să îți declanșeze arsuri gastrice, în comparație cu fructele care au o aciditate mai mare (portocala, lămâia, limeta, ananasul, grepfrutul, mandarina).

Carnea slabă poate fi de mare ajutor atunci când suferi de arsuri gastrice. Alege carnea de pui, de curcan, de pește și fructele de mare (crustacee).

Grăsimile "bune" fac minuni

Sursele de grăsimi „bune” sunt avocadoul, nucile românești, semințele de in, uleiul de măsline, uleiul de susan și cel de floarea-soarelui nerafinat, presat la rece. Sunt înlocuitori ideali pentru margarină, untură, unt, smântână.

De asemenea, pentru a preveni arsurile gastrice trebuie să iei mese mai mici și să nu mănânci la o masă mai mult decât ai nevoie. Nu fuma și evită constipația prin consumul de alimente cu fibre (legume, leguminoase, fructe) și un aport suficient de apă. Nu te întinde în pat după masă, ci mai așteaptă măcar trei ore!

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu