Ce salariu câștigă un bărbat din Nepal care lucrează ca tâmplar în România. Soția sa a reușit să își facă o casă cu banii trimiși

Ce salariu câștigă un bărbat din Nepal care lucrează ca tâmplar în România. Soția sa a reușit să își facă o casă cu banii trimiși

Câștigă de 4 ori mai mult decât acasă, iar cu banii economisiți, soția sa a reușit să plătească o casă. Este vorba despre unul din miile de nepalezi veniți în România să muncească.

Tot mai mulți asiatici vin să lucreze în România FOTO Inquam Photos

Acasă, în Nepal, soția unuia dintre ei lucrează pentru 35 de dolari pe lună. Face menajul la două familii bogate din Kathmandu. Nu s-ar fi putut descurca în niciun fel, dacă soțul său nu venea în România să muncească. Bărbatul a sosit la Codlea acum jumătate de an și aproape tot ce câștigă, trimite acasă, relatează observatornews.ro

Este tâmplar la o fabrică de mobilă și are în fiecare zi siguranța unui loc de muncă. Faţă de România, unde ajunge la 550 de euro pe lună, salariul minim din Nepal este de patru ori mai mic. Banii câștigați în România i-au ajutat familia să aibă o casă.

În același cartier, la 10 kilometri distanță, altă familie luptă să supraviețuiască. Și ei au avut acelaşi vis: o casă nouă. Totul a fost posibil cu bani trimişi din România. Părinții lui Nisan spun că acesta a venit în România să sorteze deșeuri. L-au revăzut o singură dată în 3 ani.

"Sunt bucuros că are o slujbă în România. Aici nu este de lucru. Mai bine decât în Nepal, aici banii sunt puţini," spune tatăl lui Nisan.

Peste 200.000 de asiatici lucrează la noi

Conform unor estimări recente, numărul muncitorilor din Asia care lucrează în România a depășit deja cifra de 200.000. Situația survine într-un context în care țara noastră se confruntă cu o criză a forței de muncă, pe fondul plecării unui număr semnificativ de români în țări precum Germania, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie.

Potrivit datelor oficiale, se estimează că până la sfârșitul acestui an, numărul total al muncitorilor străini care lucrează în România va ajunge la aproximativ 340.000 de persoane. Din această cifră, peste 200.000 de muncitori provin în special din țările asiatice.

Muncitorii străini sunt din ce în ce mai numeroși în țara noastră. Construcțiile și turismul sunt domeniile cu cei mai mulți angajați din Nepal, Pakistan și Sri Lanka. În România există un deficit real pe piaţa muncii. Iar importul de forţă de muncă e salvarea pentru mulţi patroni.

Despre ei, angajatorii spun că sunt mult mai productivi, vin în fiecare zi la munca, sunt dispuși să învețe, au răbdare de fier și în orice lucrare ce ţine de finețe, sunt ași.

În România, salariile variază. Un barman străin poate câștiga 3.000 de lei plus facilitați, iar un muncitor pe șantier poate ajunge la 2.500 lei net.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?