Ce se află în spatele arestării adjunctului lui Șoigu

Ce se află în spatele arestării adjunctului lui Șoigu

Arestarea lui Ivanov a provocat speculații în spațiul informațional rusesc cu privire la o nouă rundă de schimbări de personal în armata rusă și anumite surse susțin că reținerea acestuia face parte din conflictele fracțiunilor de la Kremlin, arată Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Surse ruse au declarat că Ivanov a fost un susținător al ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, și că arestarea acestuia este probabil parte a unui efort de a diminua puterea și influența pe care Șoigu și-a consolidat-o asupra Ministerului Apărării, de la rebeliunea Grupului Wagner din iunie 2023. Cu toate acestea, sursele ruse nu au căzut de acord cu privire la facțiunea care încearcă să submineze poziția lui Șoigu, una dintre acestea susținând că ar fi vorba de generalul-locotenent al Direcției Principale a Statului Major al Rusiei (GRU) Vladimir Alekseyev. Aceasta spune că Alekseyev l-a vizat pe Ivanov deoarece Ivanov încercase să-l concedieze pe Alekseyev.

O altă sursă rusă susține că facțiunea care l-a înlăturat pe Ivanov ar fi asociată cu vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, care urmărește să-l dea jos pe Șoigu de la conducerea Ministerului Apărării.

O altă sursă a susținut că oligarhul rus Ghenadi Timcenko era „patronul” lui Ivanov și că Timcenko l-a apărat în mod obișnuit pe Ivanov în fața lui Putin.

Un proeminent blogger militar afiliat grupului Wagner a susținut că Ivanov face parte dintr-o facțiune a Kremlinului care a făcut lobby pentru o „ieșire ușoară” din războiul din Ucraina.

Surse ruse au etichetat arestarea lui Ivanov ca prima dintre multele schimbări de personal așteptate, în special pentru miniștrii adjuncți ai apărării din Rusia. Un alt blogger militar rus a numit arestarea începutul unei „epurări” în cadrul departamentelor militare ruse. Cu toate acestea, ISW nu a observat indicii că armata rusă a început concedieri sau detenții pe scară largă a personalului militar rus.

Oportunitate pentru reînvierea criticilor la adresa Ministerul rus al Apărării

Bloggerii militari ultranaționaliști ruși au sărbătorit în mare măsură arestarea lui Ivanov și au folosit-o ca pe o ocazie pentru a critica public Ministerul Apărării din Rusia. Aceștia au cerut în mare parte instanțelor ruse să-l aducă pe Ivanov în fața justiției pentru infracțiunile sale și au deplâns eșecurile Ministerului Rusiei de-a lungul războiului, descriind arestarea unui oficial al Ministerului drept ca un lucru ce era așteptat de mult.

Un proeminent blogger militar afiliat Kremlinului a temperat bucuria celorlalți bloggeri, întrebând cât de mult s-a schimbat semnificativ Ministerul Apărării din Rusia. El a arătat că înlocuirea multor alți oficiali de-a lungul războiului s-a făcut de multe ori prin procedura de „rotire a cadrelor” (transferul acestora prin schimbarea pozițiilor deținute de unii oficiali din apărare și militari cu alții), în loc să-i concedieze definitiv.

Alți bloggeri militari au remarcat că arestarea lui Ivanov aduce o justiție mult dorită, chiar dacă nimic nu se schimbă și că arestarea lui Ivanov prezintă o oportunitate pentru Ministerul Apărării de a curăța instituția de murdăria și corupția care domnește la nivelul acesteia. Un milblogger a cerut chiar autorităților ruse să-l trimită pe Ivanov să lupte în „pădurile din Lyman” - referindu-se la atacurile rusești, conduse de infanterie, care înregistrează pierderi extrem de mari, în zonele forestiere de la vest și sud de Kreminna.

Bloggerii militari ruși nu au mai criticat direct Ministerul Apărării sau pe oficialii din Rusia cu o asemenea virulență și amploare încă de dinainte de rebeliunea Grupului Wagner din iunie 2023 și de moartea finanțatorului Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, în august 2023.

Natura publică a arestării și acuzațiilor lui Ivanov pare să fi deschis porțile criticilor mai largi ale bloggerilor militari ruși la adresa Ministerului Apărării din Rusia, deși nu este clar în ce măsură comunitatea acestora va susține aceste plângeri sau va reveni la atitudinea lor obișnuită de autocenzură.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…