Ce se întâmplă cu corpul tău atunci când folosești ulei de pește zilnic

Ce se întâmplă cu corpul tău atunci când folosești ulei de pește zilnic

Când vine vorba de cele mai populare suplimente alimentare, uleiul de pește este în fruntea listei. Această grăsime de pește este al treilea cel mai popular supliment de pe piața americană, fiind depășit doar de vitamina D și magneziu. De fapt, datele arată că aproximativ 7,8% dintre adulți au luat ulei de pește în luna precedentă, notează Yahoo News.

Uleiul de pește poate avea un impact major asupra sănătății. FOTO: Pexels

Ceea ce face ca uleiul de pește să fie atât de căutat de persoanele preocupate de sănătate poate fi reputația suplimentului mai mult decât beneficiile sale reale. De ani de zile, mulți oameni au crezut că uleiul stimulează sănătatea inimii. Cu toate acestea, un studiu recent a constatat de fapt că uleiul de pește nu oferă protecție cardiovasculară.

Totuși, cercetările arată că uleiul de pește și acizii săi grași omega-3 pot avea un impact semnificativ asupra altor domenii ale sănătății, cum ar fi funcția cerebrală, vederea și inflamația generală. Luat zilnic, acest ulei ar putea face o diferență în ceea ce privește bunăstarea ta generală.

Ce este uleiul de pește

Așa numiții pești „grași” precum macroul, tonul, somonul, sardinele, anșoa și heringul au lipide - denumirea pentru grăsimi - legate în țesuturile lor. Aceste grăsimi pot fi extrase pentru uz uman prin presarea uleiului și a apei din pește și apoi prin purificarea și separarea lor într-o centrifugă. Astfel, rezultă grăsimi bogate în acizi omega-3. Aceste grăsimi pot fi folosite pentru a face diverse forme de suplimente. Ele pot fi lăsate sub formă lichidă pentru a fi administrate pe cale orală, introduse în capsule, în gume sau folosite în tincturi.

Deși puți consuma pește pentru a obține o mulțime de ulei de pește în dieta ta, vei beneficia chiar mai mult dacă îl luați sub formă de supliment alimentar.

„Cel mai bine este să luați zilnic doza recomandată pentru a experimenta beneficiile maxime ale uleiului de pește”, spune Melissa Mitri, MS, RDN. „Cu toate acestea, este posibil să puteți sări peste zilele în care mâncați pește adecvat care furnizează acizi grași omega-3 suplimentari”

Beneficiile administrării zilnice a uleiului de pește

Există o serie de beneficii pentru sănătate pentru a lua ulei de pește. Iată câteva dintre cele mai importante moduri în care puteți fi afectat de administrarea acestui supliment zilnic.

Reducerea inflamației

Dacă uleiul de pește este bine cunoscut pentru o singură calitate, probabil că aceasta este capacitatea sa de a potoli inflamația, spune Mitri. „Uleiul de pește este bogat în acizi grași esențiali omega-3 care pot reduce răspunsul tău inflamator, ceea ce are potențialul de a modula procesele care duc la unele boli cronice”.

Aceste afecțiuni cronice includ bolile autoimune, bolile de inimă, artrita și alte afecțiuni articulare, spune ea. Datorită acestor efecte antiinflamatorii, uleiul de pește a fost studiat chiar ca o alternativă la medicamentele tradiționale pentru ameliorarea durerii.

Unele cercetări au indicat că ar putea ameliora durerile pe termen scurt, cum ar fi durerile de cap și durerile de spate. Acestea fiind spuse, cercetările nu sunt, probabil, suficient de puternice pentru a recomanda să luați o pastilă de ulei de pește în locul ibuprofenului. "Sunt încă necesare studii mai ample în rândul populației generale pentru a recomanda uleiul de pește ca alternativă standard pentru toate formele de durere", spune Mitri.

Poate susține o sarcină sănătoasă și sănătatea bebelușului

Acizii grași Omega-3 sunt esențiali pentru dezvoltarea vizuală și neurologică a bebelușilor în uter. La acestea se adaugă faptul că pot juca un rol în a ajuta sarcina să ajungă la termen și în prevenirea depresiei perinatale.

Prin urmare, nu este surprinzător faptul că Asociația Americană pentru Sarcini recomandă ca persoanele însărcinate să consume cel puțin 300 de miligrame de acizi grași omega-3 DHA prin intermediul dietei sau al suplimentelor. Dacă luați ulei de pește în timpul sarcinii, căutați în mod special produse care conțin DHA sau acid docosahexaenoic.

Poate întări sănătatea creierului

Pe lângă impactul asupra creșterii creierului bebelușilor, uleiul de pește ar putea întări și creierul adulților, spune Kristen White.

„Uleiul de pește susține sănătatea creierului la adulți prin îmbunătățirea memoriei și a altor funcții cognitive. Suplimentarea este foarte utilă atunci când alimentele bogate în omega-3 lipsesc dintr-o dietă”, spune specialistul.

O analiză sistematică, de exemplu, a constatat că consumul de acizi grași omega-3 a crescut învățarea, memoria, bunăstarea cognitivă și fluxul sanguin în creier. Cercetătorii au concluzionat că persoanele singure, adulții în vârstă și cei care consumă mai puține alimente sănătoase care conțin omega-3 ar putea beneficia în mod special.

Ar putea avea beneficii pentru depresie și anxietate

Activitatea uleiului de pește la nivelul creierului s-ar putea extinde și la sănătatea mintală. Numeroase studii au sugerat că un supliment zilnic ar putea ajuta la îmbunătățirea anxietății și a simptomelor depresiei ușoare până la moderate. Cercetătorii au emis teoria că acest lucru s-ar putea datora capacității grăsimilor de a reduce inflamația. Indiferent de mecanism, ar putea merita să iei suplimentul, sub îndrumarea unui furnizor de servicii medicale, dacă trăiți cu anxietate sau depresie.

„Deși trebuie efectuate mai multe studii de cercetare de înaltă calitate pentru a recomanda uleiul de pește pentru sănătatea mintală ca tratament standard, beneficiile sale asupra simptomelor de anxietate și depresie sunt promițătoare”, spune Mitri.

Menține ochii hidratați

Pentru a menține canalele lacrimale hidratate, trebuie să iei în considerare un supliment de ulei de pește. Potrivit lui White, omega-3 din aceste pastile ajută o glandă din ochi numită glanda meibomian să producă lacrimi.

„O dietă săracă în omega-3 poate crește riscul de inflamație, ceea ce duce la ochi uscat”, spune White.

Administrarea zilnică a uleiului de pește poate avea o varietate de rezultate benefice pentru sănătate. Includerea alimentelor bogate în acizi grași omega-3 în dieta dumneavoastră este o modalitate excelentă de a profita de beneficiile acestor uleiuri de pește, însă, dacă nu puteți obține suficient prin surse alimentare, selectarea unui supliment alimentar de înaltă calitate poate fi o alternativă excelentă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat