Ce se întâmplă cu Simona Halep: joacă sau nu la Australian Open. Ridicarea suspendării e aproape!

Ce se întâmplă cu Simona Halep: joacă sau nu la Australian Open. Ridicarea suspendării e aproape!

Simona Halep (31 de ani) este în continuare suspendată provizoriu din circuitul tenisului profesionist după ce a picat testul antidoping după US Open. Chiar dacă, în urma depunerii dosarului, probele i-ar putea convinge pe judecători să-I ridice suspendarea, timpul scurt până la startul Australian Open (16 ianuarie) face ca sportiva noastră să nu nu mai poate participa la primul turneu de Mare Slam al anului. Și dacă ar fi primită în concurs, Simo s-ar face de râs, fiind nepregătită fizic și fără meciuri în picioare de aproape jumătate de an.

Simona Halep speră ca începutul de an să-i aducă reabilitarea ca sportivă. Foto EPA EFE

Fostul lider mondial, care a ieșit în acest an din top 10, are șanse bune de a-și demonstra nevinovăția în fața juriului de experți desemnat de Sport Resolutions. „2022, norii tăi au fost grei! 2023, arată-mi soarele, te rog!”, este mesajul postat de Simona Halep, cu câteva ore înainte de Anul Nou. Și soarele ar putea ieși pe strada ei, dosarul depus la tribunal părând ”beton”, conform lui Cristian Jura, judecătorul român de la TAS.

Agenția franceză de toxicologie și farmacologie, care a fost angajată de Simona Halep, a identificat sursele de contaminare cu substanţa interzisă. Testul pozivit al Simonei datează de pe 29 august 2022, după ce a fost eliminată încă din primul tur la US Open.

Se pare că s-a identificat modalitatea prin care Roxadustatul a pătruns în organismul sportivei și anume prin ingerarea unui supliment alimentar contaminat. Produsul contaminat este un produs care conține o substanță interzisă, fără ca aceasta să fie precizată pe eticheta produsului sau în informațiile accesibile printr-un demers rezonabil de căutare pe internet”, a declarat Cristian Jura pentru prosport.ro.

A mers pe varianta conataminării acidentale cu Roxadustat

Cristian Jura a dezvăluit ce trebuie să demonstreze Simona Halep pentru a scăpa de toate acuzaţiile de dopaj. Românca în vârstă de 31 de ani a obţinut deja un prim succes.

Cristian Jura crede că Simona Halep e pe drumul cel bun. Foto Linkedin

Cristian Jura crede că Simona Halep e pe drumul cel bun. Foto Linkedin

Sportiva se află, în continuare, în acest moment între ridicarea suspendării, respectiv eliminarea oricăror sancțiuni, și suspendarea de 4 ani din activitatea sportivă. Suspendarea poate fi redusă sau chiar anulată dacă sunt întrunite cumulativ cele două condiții prevăzute de Codul Mondial Anti-Doping: să se stabilească foarte clar modul în care a pătruns substanța în organism și lipsa intenției sportivului de a lua substanța interzisă pentru îmbunătățirea performanței sportive.

Una dintre condiții a fost îndeplinită, s-a stabilit clar modul în care a ajuns substanța în organismul sportivei. Urmează ca sportiva să demonstreze și lipsa vinovăției și a neglijenței. Adică, sportivul sau altă persoană să dovedească faptul că Simona nu a știut sau suspectat și că nu putea în mod rezonabil să știe sau să suspecteze, chiar prin manifestarea celei mai atente precauții, faptul că a folosit sau că i s-au administrat substanțe interzise sau că a folosit metode interzise”, a declarat judecătorul TAS.

Ce urmează pentru Simona

Românul de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a anunţat şi ce urmează pentru Simona Halep. „Procedural, urmează mai multe etape. Mai întâi, e o audiere provizorie organizată în fața Agenției Internaționale de Integritate a Tenisului. În această etapă este posibilă ridicarea suspendării provizorii a sportivei, ținând cont de dovezile că a ingerat un supliment contaminat. Dar aș face o precizare importantă. Așa cum este posibilă ridicarea suspendării provizorii, la fel de bine ea poate fi menținută, depinde foarte mult de probatoriu.

Urmează procedura pe fond care se va judeca în fața Sport Resolutions de la Londra. Aici solicitările vor fi făcute în funcție de ce s-a decis în cadrul primei audieri. Abia în această fază sportiva își poate demonstra nevinovăția. O ultimă etapă s-ar putea desfășura în fața Tribunalului pentru Arbitraj Sportiv TAS de la Lausanne, în condițiile în care sportiva nu este mulțumită de decizia celor de la Sport Resolutions”, a încheiat Cristian Jura.

Turneul Australian Open se va desfășura în perioda 16-30 ianuarie la Melbourne. Cinci jucătoare din România vor participa la Australian Open 2023: Irina Begu, Sorana Cîrstea, Ana Bogdan, Jaqueline Cristian și Patricia Țig.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

2 Misterul bărbatului răpit din parcarea Cortina Residence din Sectorul 1

3 Nu are noroc în dragoste și a ieșit cu 6 bărbați în 7 luni ca să-și găsească „jumătatea”

4 VIDEO „Femeile din România și cele din Italia sunt foarte diferite”

5 Basilica.ro i-a cenzurat aberațiile / PS Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanațiului, diatribă rusofilă la adresa „Vestului imperialist” în pastorala …