Ce se întâmplă dacă nu achiți amenzile auto primite în străinătate. Noi norme europene

Ce se întâmplă dacă nu achiți amenzile auto primite în străinătate. Noi norme europene

Parlamentul European a extins lista sancțiunilor rutiere pentru care șoferii primesc obligatoriu amenda acasă. Până acum, cca 40% din situațiile în care șoferii încălcau regulile de circulație în țările europene au rămas nepedepsite pentru că unele state n-au trimis documentele în țara de reședință a contravenienților, potrivit Stirileprotv.ro .

Autostradă în Austria. FOTO Shutterstock

Dacă statul în care a fost constatată contravenția a trimis sau va trimite trimite amenda în România, iar contravenientul nu o achită, el intră evidențele celor de la ANAF care pot merge până la o poprire a contului. Sau în unele țări, la întoarcere va fi obligat să o achite la intrarea în statul respectiv.

Parlamentul European introduce acum un sistem unic pentru toate țările membre UE, cu proceduri clare de la aplicarea amenzilor până la recuperarea banilor și, în același timp, extinde lista sancțiunilor rutiere pentru care amenda se trimite acasă.

Dacă până acum se primea amendă în țară pentru pentru situațiile în care șoferul nu a oprit la culoarea roșie a semaforului sau a fost prins băut la volan ori a condus cu viteză excesivă, acum poate primi amenda acasă și dacă a fost surprins că a parcat periculos, a depășit pe linia continuă sau a părăsit locul accidentului (unele țări trimiteau și până acum amenzi pentru astfel de încălcări ale legislației, însă altele renunțau la demers).

Noile norme obligă autoritățile naționale să răspundă prompt cererilor venite din alte state ale Uniunii Europene.

Parlamentarii europeni au stabilit ca statul membru în care se încalcă regulile de circulație să aibă la dispoziție 11 luni pentru a trimite amenda șoferului vinovat. Notificarea trebuie să fie detaliată, de la context până la cum poate fi depusă o contestație. Până acum nu exista niciun termen, iar șoferii riscau să se trezească cu amenzi și la 2 - 3 ani de la contravenție.

„Statul român va putea să colecteze acea amendă”

La cererea statului în care a fost constatată încălcarea legislației rutiere, țara de reședință a făptașului poate prelua colectarea amenzii.

„Dacă un cetățean român primește o amendă în Franța, statul român va putea să colecteze acea amendă pentru că este vorba de un român. Cu condiția ca amenda să fie peste 70 de euro și, bineînțeles, cu o a doua condiție, ca statul francez să fie de acord cu asta”, explică europarlamentarul Vlad Gheorghe, potrivit Stirileprotv.ro.

După ce normele vor fi aprobate de Consiliul European, statele membre vor avea la dispoziție 30 de luni pentru a se pregăti să le pună în aplicare.

Amintim că, în majoritatea statelor, codurile rutiere au suferit modificări. Spre exemplu, în Marea Britanie șoferii trebuie să aibă încălțăminte corespunzătoare când se află la volan.

Astfel, au fost introduse sancțiuni pentru cei care conduc mașinile în papuci. Se presupune că dacă ai încălțăminte inadecvată acest lucru poate împiedica folosirea corectă a pedalelor. Cei care ignoră regula sunt amendați cu 116 euro.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”