Ce se întâmplă în corpul tău dacă înghiți gumă de mestecat. Cât rămâne acolo și când devine periculoasă

Ce se întâmplă în corpul tău dacă înghiți gumă de mestecat. Cât rămâne acolo și când devine periculoasă

Cu toții am auzit povestea aceea cu guma de mestecat înghițită, care „se lipește de intestine” sau „rămâne șapte ani acolo”. Specialiștii spun că toate acestea sunt povești spuse copiilor pentru a-i descuraja să înghită guma. Însă nu sunt reale.

Guma de mestecat nu se lipește de intestine FOTO Shutterstock

Este o poveste veche. Nu am nicio idee de unde a apărut acest mit - îmi pot doar imagina că a fost sugerat pentru că cineva a vrut să își oprească copiii să nu mai mestece gumă de mestecat”, a spus Simon Travis, profesor de gastroenterologie clinică la Universitatea Oxford din Marea Britanie.

Înghițirea gumei este dăunătoare pentru organism doar dacă se face în exces, a declarat Travis într-un e-mail, ceea ce este foarte rar. El a explicat că înghițirea a trei sau mai multe bucăți de gumă pe zi ar fi considerată excesivă.

Nu face rău, dar nu ar trebui înghițită

Dacă înghiți guma de mestecat, aceasta va trece prin stomac, va ajunge în intestin și va ieși neschimbată la celălalt capăt. Există cazuri de gumă de mestecat care se depune în intestinul sugarilor și chiar al copiilor, dacă au înghițit foarte mult, iar apoi provoacă o obstrucție . Dar, în peste 30 de ani de practică de specialist în gastro, nu am văzut niciodată un caz” , a spus Travis.

Dr. Aaron Carroll, distins profesor de pediatrie și șef al departamentului de sănătate de la Universitatea Indiana, a scris mai multe cărți care demontează miturile despre organism.

Carroll a fost de acord că înghițirea gumei nu va face niciun rău, dar nu ar încuraja în mod activ acest lucru, arată CNN.

Nu are nicio valoare nutritivă. Guma de mestecat este făcută din îndulcitori, arome și parfumuri pe bază de gumă. Baza gumei este un amestec de elastomeri, rășini, grăsimi, emulgatori și ceruri. Așa că nu aș spune că este sănătoasă”, a spus el.

De când mestecă oamenii gumă de mestecat

Înainte ca guma de mestecat să fie comercializată și vândută în pachetele pe care le vedem astăzi, ea era folosită de popoarele antice pentru a alunga setea și foamea, potrivit lui Jennifer Mathews, profesor de antropologie la Universitatea Trinity din San Antonio, Texas, și autoare a cărții „Chicle: Guma de mestecat din America, de la vechii mayași la William Wrigley”.

Mayașii mestecau o substanță numită chicle, care provine din copacul sapodilla, predominant în sudul Mexicului și în America Centrală, a declarat Mathews.

Chicle este un latex natural care provine din ceva numit copacul Chico sapote, sau copacul sapodilla”, a explicat Mathews. „Dacă tăiați un copac chico sapote, latexul începe să se scurgă ca o formă de protecție. Acesta formează o barieră pentru a proteja copacul. Ei bine, poți să-l smulgi din copac și să începi să-l mesteci.

În mod similar, indienii Pima de pe teritoriul Statelor Unite de azi au mestecat seva de molid timp de mii de ani înainte ca coloniștii europeni să preia acest obicei și să devină comercializat, a spus Mathews.

Când trebuie să îți faci griji cu privire la înghițirea gumei

Cu excepția cazului în care ai dureri sau ai înghițit multă gumă, Travis și Carroll au spus că nu este nevoie să mergi la medic dacă înghițiți accidental o bucată întreagă.

Este o problemă teoretică. Teoretic, ar putea fi suficient de mare pentru un copil mic pentru a provoca un blocaj, dar nu este ceva de care oamenii obișnuiți trebuie să se îngrijoreze”, a spus Carroll.

Cu toate acestea, pentru persoanele care au probleme cu tractul gastrointestinal , care este o serie de organe unite într-un tub lung și răsucit de la gură până la anus, guma înghițită ar putea cauza probleme.

Dacă tractul rămâne deschis și nu există blocaje, nu există îngustări, lucrurile vor trece fără probleme”, a declarat gastroenterologul academic Dr. Leila Kia, profesor asociat de medicină la Școala de Medicină Feinberg a Universității Northwestern din Chicago.

Dacă există o îngustare sau dacă aveți o inflamație foarte severă, indiferent de motiv, sau dacă aveți o problemă de motilitate, în cazul în care stomacul sau colonul nu se golește așa cum ar trebui, atunci, cu siguranță, mâncând ceva precum guma de mestecat sau ceva care nu se poate descompune, poate rămâne în jur și poate cauza probleme”, a spus Kia.

Afecțiuni care ar putea crea probleme

Boala Crohn este o cauză comună de inflamație a tractului gastrointestinal și poate provoca îngustarea acestuia, potrivit lui Kia. Ea a spus că medicii vor recomanda de obicei o dietă cu conținut scăzut de reziduuri pentru pacienții cu boala Crohn, care evită anumite alimente precum fructele și legumele crude, nucile și semințele, popcornul și guma de mestecat.

Unele tipuri de cancer și intervenții chirurgicale pot provoca această îngustare. „Cu siguranță, dacă ar fi să înghițiți multe bucăți de gumă, acest lucru ar putea deveni o problemă doar dacă ai un stomac mic sau dacă anatomia ta a fost rearanjată, ceea ce se întâmplă în esență atunci când suferi o operație gastrică”, a spus Kia.

Cu toate acestea, Kia nu a îndepărtat niciodată guma din corpul cuiva, deși a îndepărtat proteze dentare despre care crede că au fost înghițite din greșeală.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat