Ce se întâmplă în Egipt după atacul rechinilor. Mic ghid pentru a nu fi atacaţi de prădătorii mărilor

Ce se întâmplă în Egipt după atacul rechinilor. Mic ghid pentru a nu fi atacaţi de prădătorii mărilor

Cazul româncei ucise de rechini în Marea Roşie în largul unei staţiuni egiptene continuă să facă furori, iar expertul în comunicare al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT), Traian Bădulescu, susţine că turiştii români au devenit mai precauţi când vine vorba de vacanţe în Egipt. Mai exact, cei mai mulţi dintre românii care şi-au cumpărat bilete să meargă în Egipt le-au cerut touroperatorilor detalii despre măsurile luate de autorităţile egiptene după tragica întâmplare.

„Oamenii nu au anulat nimic, deocamdată, dar au vrut să ştie în detaliu ce au făcut responsabilii din Egipt pentru rezolvarea problemei. Au aflat că plaja respectivă este închisă, că se iau măsuri pentru prinderea rechinului sau a rechinilor vinovaţi şi că se fac eforturi pentru recuperarea din mare a cadavrelor oilor decedate în urma scufundării acelei nave.

Românca noastră era în primul rând singură, şi apoi făcea snorkeling plecând de la un ponton aflat mai în larg, oarecum izolat de mal. Nimeni nu a văzut ce se întâmplă

Traian Bădulescu

comunicator ANAT

Din păcate, avem o tragedie care a fost favorizată de câteva circumstanţe. Românca noastră (Roxana Donisan -n.red.) era în primul rând singură şi apoi făcea snorkeling plecând de la un ponton aflat mai în larg, oarecum izolat de mal. Nimeni nu a văzut ce se întâmplă. Drept urmare, turiştii români au fost sfătuiţi să se scalde în piscine sau în mare, dar să nu se avânte în larg. Sigur, acolo unde plajele sunt dechise, evident”, a explicat pentru „Adevărul” Traian Bădulescu.

Expertul în turism nu s-a abţinut totuşi şi a criticat autorităţile egiptene despre care spune că au şi ele vina lor în această tragedie. „Nu au supravegheat cum trebuie litoralul pentru că dacă o făceau puteau sesiza pericolul. Un rechin este un rechin, nu poţi să nu-l vezi. În plus, nu au luat măsuri energice după scufundarea navei cu mii de oi, mai ales că apariţia unor rechini necrofagi putea fi prevăzută”, a sublinat Traian Bădulescu.

Mai mulţi oameni mor ucişi de albine

Astfel, specialiştii americani susţin că rechinii au reputaţia de maşini ucigaşe însetate de sânge, dar această viziune este distorsionată. Concret, rechinii muşcă ocazional oameni şi uneori o fac din greşeală, nu ca să se hrănească. Nu de multe ori o fac pentru a-şi proteja spaţiul pe care îl consideră vital, la fel cum un câine latră şi muşcă intruşii. De altfel, media anuală a muşcăturilor de rechin la oameni este de 80, acestea ducând la aproximativ 6 decese, iar aceste cifre sunt considerate mici, având în vedere milioanele de oameni care intră în apă în fiecare zi. „Ai şanse mai mari să mori din cauza unei înţepături de albină, a unui câine, a unui şarpe sau a unui fulger decât din cauza unei muşcături de rechin”, susţin experţii americani care dau şi câteva sfaturi utile celor fac baie în apele cu rechini.

Cum te fereşti de rechini

Concret, este bine să înotaţi întotdeauna în grup, pentru că rechinii muşcă cel mai adesea indivizi care sunt în apă singuri. Apoi, nu vă îndepărtaţi prea mult de mal pentru că vă izolaţi şi nimeni nu vă poate da ajutor în caz de nevoie. În plus, rechinii nu vin acolo unde apa are un metru şi jumătate, de exemplu.

Pe de altă parte, nu intraţi în mare pe timp de noapte, în zori sau în amurg pentru că rechini sunt cei mai activi în aceste intervale şi pot ataca fără măcar să-i vedeţi. Apoi, foarte important, nu intraţi în apă dacă sângeraţi. Rechinii pot mirosi sângele şi îl pot urmări până la sursă. Totodată, nu purtaţi bijuterii strălucitoare şi costume de baie viu colorate. Bijuteriile reflectă lumina ca nişte solzi strălucitori de peşte, iar contrastul hainelor poate atrage un rechin în apele tulburi.

Nu faceţi baie dacă în zonă se află o scurgere de canalizare pentru că apele reziduale atrag peştii, care, la rândul lor, atrag rechinii. În plus, nu vă relaxaţi doar pentru că observaţi marsuini în apropiere, pentru că prezenţa acestora nu indică absenţa rechinilor. Amândouă speciile mănâncă adesea acelaşi fel de peşte. În plus, ţineţi animalele de companie departe de apă deoarece mişcările neregulate ale acestora pot atrage rechinii. Apoi, aveţi grijă când ajungeţi lângă bancurile de nisip. Sunt locurile în care de obicei mişună rechinii.

În fine, previzibil, nu încercaţi să atingeţi un rechin, oricât de mic ar fi! Dacă eşti atacat, regula generală este – fă tot ce poţi ca să te îndepărtezi! „Există oameni care au supravieţuit reacţionând agresiv, lovind cu braţele şi picioarele, strigând sub apă sau provocând bule care au îndepărtat rechinii. Alţii au avut o reacţie pasivă, îndepărtându-se repede”, conchid experţii americani de la Muzeul de Ştiinţe ale Naturii din Florida.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu