Ce se întâmplă în Ucraina?/Radu Hossu prezintă cel mai amplu jurnal de front

Ce se întâmplă în Ucraina?/Radu Hossu prezintă cel mai amplu jurnal de front

Ce se întâmplă în Ucraina?/Radu Hossu prezintă cel mai amplu jurnal de front.
Jurnalul de front (14.10 ora 03.30):
- Bătălia pentru Donbas. Bakhmut. Încep cu acest oraș căci aici pentru mine a însemnat să trec pe lângă finalitatea poveștii cel mai frecvent în decursul unui timp foarte scurt. Vești bune: Orașul a fost 100% eliberat.
Ba chiar Forțele Armatei Ucrainene au eliberat și două localități din est și din sud est-ul orașului. Însă orașul este în continuare bombardat de către ruși.
Să țineți minte că Linia Siversk-Soldedar-Bakhmut este cea mai activă a rușilor și unde au avut în ultimele două luni singurele avansuri (infime). Acum inclusiv în această parte a frontului rușii sunt în defensivă.
- Situația generală: Conform calculelor lui @Defmon3, rusia a pierdut în ultimele 5 săptămâni o suprafață egală cu a unei republici din rusia: Republica Kabardino-Balkarian, care se învecinează chiar cu Georgia (țară invadată de rusia în 2008. Această suprafață este de 12.500 km2. Deci rusia a pierdut dimensiunea unei republici proprii în decursul a 5 săptămâni.
- Contraofensiva Harkiv. (fiind un front de 150 km de la granița cu rusia până la Lyman în împart în două)
-Nord Granița cu rusia - Kupiansk Sud: Armata Ukraineană este la 10 km de Svatove. Frontul este ca și căzut, pentru că GLOC-ul (Linia de aprovizionare terestră - P07) important pentru ruși este controlat de Armata Ucraineană în nord de Svatove. Al doilea GLOC P-66 prin care se aprovizionau din Belgorod și Voroneț Oblat, rusia), cel mai important pentru ruși, este sub "fire controlul" Ucrainenilor. După cum continuă această ofensivă, ne prinde începutul lui noiembrie cu tot Frontul Lugansk Nord colapsat.
- Kupiansk Sud - Lyman. Ucrainenii înaintează înspre Kreminna, prin nord, secerând P66 dinspre Svatove și Kreminna și astfel punând în mare pericol linia de apărare a rușilor de acolo. Intrând astfel în Lugansk Oblast (anexat ilegal de ruși prin falsul referendum) Contraofensiva Harkiv se va transforma în următoarele 3 săptămâni în Contraofensiva Lugansk, asta după ce și nordul teritoriului Harkiv Oblast, încă controlat de ruși, va fi eliberat de Armata Ucraineana.
- Frontul Sud (Nordul Herson Oblast - Nikopol - Donetsk). Aici nu sunt multe mișcări de trupe, însă vă spun să fiți aici cu ochii pe acest front, lung de 350 km, căci la mijlocul lui, rușii vor plânge mult și vor răspunde ca și aceste zile, cu bombe în orașele civile, omorând civili.
Partizanii ucraineni atacă toată partea nordului Melitopoului chiar în acest moment, după ce acum câteva zile au distrus o parte din baza rusă de pe aeroportu din nordul orașului.
- Contraofensiva Herson. Aici în continuare este un liniște a oficialilor de ambele părți mult mai mare decât în altă parte, însă din puținele informații oficiale venite, am aflat că în ultimele zile Armata Ucraineană întețește avansul din nord și nord-est spre orașul Herson și dinspre M14 (Mykolaiv-Herson). Ucrainenii sunt la aproximativ 15 km de porțile orașului.
- Coaliția pentru Ucraina - Ramstein6. În urma necunoscutei cu certitudine exploxii a podului Kerci, am trăit cu toții în Ucraina 2 zile de coșmar sub rachetele comandate de Putin ca ordin de răzbunare. "Marele Strateg" i-a făcut ca de urgență să-i facă pe cei peste 50 de reprezentanți ai coaliției să se adune și să discute implementarea unei noi faze pentru ajutorarea Ucrainei. Ce știm până acum pre-Ramstein6
- SUA:
4 x HIMARS (deja în Ucraina - acum există un total de 20)
16 x obuziere de 155 și 105 mm.
75.000 x de obuze 155mm
1000 x obuze RAAMS (Remote Anti-Armor Mine System)
500 x obuze 155mm (Excalibur probabil)
200 x MaxxPro Vehicule de Ambuscadă și asalt
- Germania:
- 4 x IRIS-T (sisteme antiaeriene)
Post-Ramstein6
- SUA
2 x NASAMS în plus față de cele anunțate luna trecută.
- UK
18 x M109 obuziere autopropulsate
? x rachete AVRAAM (s-a încheiat cerut ucrainean, gata. rusia e gata în acest capitol)
? x drone
- Franța
3 x LRU MLRS (HIMARS Șenilate, modernizate)
6 x Obuziere CAESAR 155 mm cu rază de 50-60 km
15 x Obuziere 155 TRF1 cu rază de 30 km
? x Crotale Sisteme anti aeriene sol-aer.
? x radare
? x vehicule blindate
- Germania
2 x MARS II (HIMARS Șenilate, modernizate)
4 x Obuziere 155 mm PzH2000 (alături de Olanda, au livrat 22 în total) cu rază de până la 50 km.
100.000 seturi de uniforme de iarnă
100.000 de corturi cu căldură
Mii de generatoare portabile
- Canada
500.000 de seturi de iarnă
Obuze în valoare de 15 milioane de euro
- Olanda
15 milioane de euro, valoare rachetelor sol-aer cumpărate
- Spania
4 x sisteme sol-aer HAWK cu rază de 50 km
- Lituania
? x 120 mm mortare montate pe M113
- Portugalia
6 x Elicoptere KA-32
- Multe alte țări susținere cu echipament, muniție, antrenament, care nu sunt anunțate oficial, cum ar fi
România, care livrează de la muniție de 152 mm la rachete Grad. Ce să mai zicem de Polonia, Suedia, Cehia, Slovacia etc, care încă nu au anunțat, sau nu am văzut eu ce vor livra.
- Polonia. A sosit pentru prima dată Bombardierul Strategic B-2 Spirit (recunosc, favoritul meu) în Polonia. Este invizibil. Există doar 20 în toată lumea. Este capabil să poarte 16 focoase nucleare. Este cel mai clar semn al SUA și NATO că Putin nu are voie să se mai joace cu amenințarea nucleară.
----
De mult nu am mai făcut un astfel de Rezumat de noapte și poate e primul pe care mi-l permit de când sunt în Ucraina. Așadar vreau să spun câteva lucruri clare:
1. Bătălia pentru Donbas s-a încheiat din punctul meu de vedere cu victoria Ucrainei. Recâștigarea totală a orașului interzis Bakhmut, este începutul sfârșitului pentru această Bătălie, pentru rusia. Știu că am spun că la finalul Bătăliei pentru Donbas voi avea ultimul rezumat, voi continua să informez de aici și cât voi mai putea de acasă.
2. Ceea ce spuneam în luna mai-iunie, vorbim de teritorii în octombrie, se împlinește și suntem abia la mijlocul lunii. Până la finalul ei, Ucraina va mai câștiga o suprafață aproape egală cu cea câștigată în cele 2 contraofensive. Vorbim peste 2 săptămâni. Știu, sunt iarăși optimist.
3. "Se poate escalada la un război neconvențional?"
Răspunsul la o întrebare simplă nu este niciodată un răspund simplu, cum e vorba în popor, ci este una complicată. Iar pe scurt, de putut se poate, însă nu se va întâmpla. Diplomația va învinge aici. Chiar dacă diplomația aia înseamnă B-2 Spirit în Polonia, B-52-urile deasupra României etc.
4. "Da' din cauza lor acum noi avem de plătit și totuși nu vor să facă pace!"
Repet metafora pentru putiniști: a intrat vecinul în casă și ți-a împușcat deja în cap mama și a zis că el nu vrea decât sufrageria și bucătăria. Dormitorul și baia e a ta, nu-ți face griji. Dacă nu accepți, o să-ți omoare și fiica și soția. Asta după ce, la ultima vizită a aceluiași vecin, ți-a omorât copilul celălalt mai mic. Pace? Putinistule, auristule, cu tine vorbesc: tu ai face pace cu ăla? Sau l-ai scoate afară din casă cu orice risc?
5. "Da' de ce-i donați lu' Hossu? Pentru România nu faceți nimic?"
Facem. Eu organizez proteste de când eram literalmente mic. Ne informăm și ne implicăm. De data asta, ne dăm seama, spre deosebire de voi, că acest război, ne afectează - după cum vedem deja, pe piețele energetice, financiare - pe toți. Doar că noi plătim cash, ucrainenii cu sânge. Donăm pentru soldații din Ucraina și pentru civilii din satele nou eliberate. Pentru că asta înseamnă empatie. Asta înseamnă că Moralul bate Metalul. Asta ajută la Apusul Răsăritului!
Pun poza asta de mai jos, dintr-o localitate nou eliberată, în care o persoană cu demnitate, care cândva a avut o viață trăită normal, a stat 6 luni sub ocupație rusă și face singurul gest uman universal și simplu: se închină în fața ajutorului nostru. Este o imagine pentru mine sfâșietoare, pentru că pentru majoritatea românilor, ceea ce e în pachetul ăla nu înseamnă mare lucru, însă pentru această familie (în care soțul e bolnav și copilul cu dizabilități, am lăsat 5 pachete) înseamnă enorm.
Dați mai departe, să vadă și auriștii în ce hal au dus rușii ocupanți populația vorbitoare de limbă rusă!
Acesta este jegosul război de 3 zile a lui Putin. În imaginile astea, reale, dacă se întreabă cineva. Distruge vieți, curmă suflete, alterează viitorul a milioane și milioane de oameni! Nu putem sta impasibili, căci asta ar înseamna că noi suntem la fel ca invadatorii, inumani!


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…