Ce solutii de a face sport au romanii in pandemie

Ce solutii de a face sport au romanii in pandemie

Lockdown sau nu, multi romani au preferat sa fie prudenti in perioada pandemiei si au renuntat la a mai onora abonamentele la salile de fitness chiar si in lunile in care acestea au ramas deschise. 

Evident, cel mai mult au avut de suferit antrenamentele in sala si sporturile de echipa sau de contact, dar asta nu inseamna ca trebuie neaparat sa renunti complet la activitatea fizica regulata. Dimpotriva, medicii insista asupra importantei acesteia. Iata care sunt diversele optiuni pe care le ai la indemana.

 

Continua antrenamentele de acasa

Multi dintre instructorii personali sau de grup au organizat sesiuni de sport online. Grupele de lucru s-au reunit la anumite ore prestabilite si au continuat orele de aerobic, de pilda. Avantajul cel mai important al acestui tip de antrenament este ca il desfasori in continuare sub indrumare si nu se pierde complet ideea de grup si de socializare, din contra.

Daca e vorba despre dezavantaje - evident, vei face mereu comparatie intre cum era in sala si cum e in prezent. Oricat de spatios ar fi livingul, e putin probabil sa te bucuri de conditii similare pentru miscare. 

Solutia a fost preluata de un numar mare de antrenori care si-au pus la incercare performantele astfel incat sa conceapa un program de exercitii eficient, care sa antreneze toate grupele musculare, fara sa fie nevoie de accesorii complicate, pe care nu toata lumea le are la indemana.

 

Muta-te in aer liber 

Nu e ok sa faci efort in sali de sport aglomerate, dar nu spune nimeni sa nu faci sport afara. E un moment bun sa exersezi mersul cu bicicleta, alergarea, joggingul sau diverse tipuri de mers. 

Mersul nordic este o activitate la indemana oricui, pe care o poate practica oricine, indiferent de varsta, experienta sau conditie fizica; un avantaj suplimentar e ca in afara de doua bete de trekking, nu mai necesita nimic in plus. 

 

Fitness acasa

Printre alternativele de exercitiu aerob pe care le poti practica la tine acasa exista si solutia unui aparat de fitness de uz individual.

Daca nu vrei sa investesti mult, un stepper este suficient. Daca nu ai foarte mult spatiu, o bicicleta fixa este o alternativa interesanta: iti va pune sangele in miscare si iti va antrena sistemul cardiovascular, totusi trebuie sa ii recunosti limitele si sa accepti ca nu vei actiona decat la nivelul membrelor inferioare si a musculaturii lombare.

Pentru a antrena intregul corp, bicicleta eliptica poate fi o alegere interesanta. Este excelenta pentru exercitiu de tip aerob, pune in miscare musculatura intregului corp si poate fi achizitionata la preturi competitive si relativ accesibile.

In sfarsit, daca ai si loc, si un buget generos, o banda de alergare poate fi cea mai buna solutie. Poti exersa diverse tipuri de alergare sau de mers, pe plan drept sau inclinat; iti pui in miscare intregul organism, antrenand cu blandete toate grupurile musculare. Nivelul de dificultate este foarte usor de personalizat pentru fiecare individ, in functie de conditia fizica a acestuia. 

Cel mai important sfat pe care ti-l putem da este sa te informezi temeinic inainte de a investi intr-un astfel de produs. O sursa accesibila de recomandari din partea profesionistilor poti gasi pe Liniadestart.ro .

 

YouTube

Videoclipurile cu antrenamente de pe YouTube sunt o sursa excelenta de idei. Vei gasi antrenamente de Yoga, Pilates, stretching, gimnastica, pentru toate nivelurile. Poti alege un antrenor care iti place mult, sau un antrenament de durata pe care o ai la dispozitie, pentru un incepator sau pentru o persoana care are deja experienta.

Daca iubesti dansul si muzica, foarte indragite sunt cursurile de Zumba. Si aici exista o mare varietate de videoclipuri, cu antrenori barbati sau femei, cu grade de dificultate variabile. Nu ai nevoie decat de propriul corp si de o suprafata pe care nu aluneci, pentru a dansa energic atat cat te tin… plamanii. 

 

Alte sporturi

Exista si alte sporturi pe care le poti practica in siguranta, afara sau cu un numar de redus de persoane. Un bun exemplu este tenisul, pe care multi il iubesc. Tenisul cu piciorul, in 2 sau in 4 persoane, poate fi privit ca o perioada de antrenament inainte de reluarea meciurilor de fotbal cu intregul grup de prieteni.

Echitatia poate fi practicata in siguranta, cu respectarea unor minime reguli de igiena si distantare. 

Daca nu vrei sa inchiriezi terenuri de tenis, te poti distra si in fata blocului cu un set de palete de badminton.

Daca indragesti patinajul si suferi ca patinoarul ramane inchis in aceasta iarna, rolele sunt o alternativa buna. Iar daca mersul cu trotineta (clasica) ti se pare prea simplu, incearca sa faci asta neintrerupt timp de 30 minute si sa vezi cum te simti dupa aceea. 

Sariturile cu coarda sunt un antrenament foarte intens, pe care il practica adesea si sportivii de performanta, asadar am zice sa nu ignori aceasta alternativa.

 

Tu ce solutii de a face miscare ai gasit in perioada pandemiei? Te vei reintoarce la sala de fitness, sau esti multumit cu noua rutina?


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria