Ce spionează SUA despre China, instantanee din PentagonLeaks
Un număr mic de documente clasificate ale Pentagonului, dintre cele scurse online în ultimele săptămâni, oferă instantanee asupra colectării de informații cu privire la China, țara pe care Washingtonul o consideră ca fiind „cea mai serioasă provocare pe termen lung la adresa ordinii internaționale", relatează CNN.
Documentele PentagonLeaks conțin detalii cu privire la spionarea Chinei FOTO SHUTTERSTOCK
CNN a analizat 53 de documente - distribuite inițial pe site-uri americane, în ceea ce pare a fi o breșă de securitate majoră la Pentagon - în majoritate datate între jumătatea lunii februarie și începutul lunii martie.
Documentele, despre care oficialii americani spun că sunt autentice, aveau marcaje indicând faptul că au fost întocmite de aripa de informații a Statului Major Întrunit.
Acestea includ și detalii cu privire la activitățile Beijingului, în special în legătură cu potențiala implicare a Chinei în războiul din Ucraina.
O mențiune importantă privește preocupările americane legate de faptul că China - un partener strategic apropiat al Rusiei - ar putea sprijini efortul de război al Kremlinului în Ucraina.
China și Rusia
China s-ar putea folosi de atacurile ucrainene asupra unor ținte din interiorul Rusiei pentru a-și crea „oportunitatea de a prezenta NATO drept agresor, și ar putea spori ajutorul acordat Rusiei dacă consideră că aceste atacuri au fost semnificative".
„China ar avea o reacție mai puternică și, cel mai probabil, ar crește amploarea și natura materialelor pe care este dispusă să le furnizeze Rusiei dacă atacurile ucrainene ar lovi o locație de mare valoare strategică sau ar părea să vizeze lideri ruși de rang înalt", se arată în document.
Un eventual atac important pe care Ucraina l-ar comite cu arme furnizate de SUA sau de țările membre ale NATO ar fi probabil privit de Beijing drept „un indiciu al faptului că Washingtonul este direct responsabil pentru escaladarea conflictului" și ar putea reprezenta „o justificare suplimentară pentru China de a oferi Rusiei ajutor letal”, se arată în document.
Oficialii americani au avertizat în mod repetat Beijingul împotriva furnizării de ajutor Rusiei care să-i permită acesteia să întrețină războiul în Ucraina. În februarie, SUA anunțau că China ia în considerare furnizarea de ajutor letal Kremlinului, ceea ce Beijinul a negat. Între timp președintele american Joe Biden a dat asigurări că până în prezent, China "nu a livrat" arme Rusiei.
Oficialii americani au subliniat că nu doresc să ofere Ucrainei sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune din cauza îngrijorărilor că Kievul le-ar putea utiliza în atacuri în interiorul Rusiei. Totuși, Ucraina și-a luat angajamentul să nu folosească arme furnizate de SUA pentru a lansa astfel de atacuri.
Întrebat miercuri despre documentele scurse de la Pentagon, ministerul chinez de Externe a comentat că relatările din media indică faptul că SUA desfășoară supravegheri secrete și "fără discernământ”asupra altor țări, inclusiv aliate.
„Statele Unite ar trebui să dea explicații comunității internaționale", a declarat purtătorul de cuvânt Wang Wenbin.
Ce informații colectează SUA despre China
Alte mențiuni despre China în documente arată că serviciile americane de informații sunt interesate de activitățile navale și de armele dezvoltate de Beijing.
De pildă, un document conține o referință la testul rachetei balistice DF-27 pe care Beijingul l-a efectuat la 25 februarie. Descrisă ca fiind un planor hipersonic multirol cu rază de acțiune intermediară, aflat în curs de dezvoltare, arma are o "probabilitate ridicată" de a penetra apărarea antirachetă a SUA, se arată în document.
Rachetele hipersonice sunt proiectate să zboare cu o viteză de peste cinci ori mai mare decât viteza sunetului și sunt capabile de manevre în zbor, ceea ce le face aproape imposibil de doborât, potrivit experților. China are unele dintre cele mai avansate programe de dezvoltare a armelor hipersonice din lume.
Un alt document conține detalii despre o misiune desfășurată recent de către Marina Armatei Populare de Eliberare, alături de observația că în premieră nava de asalt Yushen LHA-31 a fost trimisă într-o desfășurare amplă.
Relația Chinei cu alte țări
Alte documente sugerează că SUA colectează informații despre modul în care alte țări interacționează cu China.
Un document atribuit unui raport de informații obținut din interceptări pe baza semnalelor de comunicații a dezvăluit că, la sfârșitul lunii februarie, Ministerul de Externe al Iordaniei a făcut planuri să dea asigurări Beijingului cu privire la interesul său pentru continuarea relațiilor economice, după ce Beijingul s-ar fi plâns că întreprinderile chineze nu au fost implicate în implementarea rețelei 5G a țării.
Un alt raport a afirmat că Nicaragua negocia cu o companie chineză pentru construirea unui port de mare adâncime pe coasta sa din Caraibe.
De asemenea, informarea a mai spus, fără a furniza o sursă, că Nicaragua "probabil ar lua în considerare oferirea accesului naval Beijingului în schimbul unor investiții economice". China nu și-a declarat aspirațiile de a dobândi baze sau acces militar în această țară, a adăugat acesta.
Departamentul de Justiție a deschis o investigație asupra modului în care documentele au ajuns în mediul online.
Departamentul american al Apărării a afirmat că "continuă să analizeze și să evalueze" validitatea documentelor, în timp ce a inițiat un "efort interinstituțional" pentru a evalua impactul acestora asupra SUA și a aliaților și partenerilor săi.
Sursa: adevarul.ro