Ce spun experții militari despre Patriot, bateria de rachete care înfurie Moscova

Ce spun experții militari despre Patriot, bateria de rachete care înfurie Moscova

Înzestrarea armatei ucrainene cu sistemul antiaerian Patriot este interpretată ca o provocare de Kremlin, care simte că îi vor scădea capacitățile de a bombarda țara vecină.

Bateria de rachete Patriot FOTO Shutterstock

Washingtonul a cedat solicitărilor Kievului. Încă de la începutul invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie, Kievul cere o baterie de rachete Patriot pentru a contracara atacurile aeriene ale Moscovei. Miercuri, cu prilejul vizitei lui Volodimir Zelenski la Washington, Casa Albă a acceptat să livreze aliatului său de la Kiev acest sistem de apărare antiaeriană considerat a fi unul dintre cele mai puternice din lume la ora actuală.

Acest sistem este inclus în noul pachet de ajutor militar - în valoare de 1,8 miliarde de dolari - oferit de Statele Unite Ucrainei pentru a se apăra de agresiunea rusă.

Bule de protecție

„Tranșa de ajutor de astăzi (miercuri, n. red.) include în premieră sistemul de apărare aeriană Patriot, capabil să doboare rachete de croazieră, rachete balistice cu rază scurtă de acțiune și avioane la altitudini semnificativ mai mari decât sistemele de apărare furnizate până acum”, a menționat secretarul de stat american Antony Blinken într-un comunicat publicat cu puțin timp înainte de sosirea lui Zelenski la Washington.

Așadar, Ucraina se asigură cu un factor de descurajare important în fața armatei ruse. După cum explică pentru „L’Express” inginerul militar Marc Chassillan, „aceste sisteme ar putea permite crearea de bule de protecție deasupra anumitor zone”. Vor funcționa ca un bastion împotriva bombardamentelor rusești care, din octombrie, distrug infrastructura ucraineană, provocând întreruperi de curent și apă în multe orașe.

Echipate cu un radar puternic, bateriile Patriot sunt capabile să detecteze și să contracareze amenințările aeriene pe o rază de peste 160 de kilometri. Exclusiv defensive, ele sunt echipate cu opt lansatoare cu câte patru rachete gata de a fi lansate către țintele inamice.

Furie la Moscova

Acest nou ajutor militar este un alt semn al angajamentului Pentagonului în susținerea Ucrainei. Rar și costisitor, sistemul este manevrat doar de o sută de soldați din armata americană și este folosit doar de câțiva aliați ai Statelor Unite, printre care Japonia, Israel și Germania.

Datorită acestui scut, Ucraina va avea mai multe mijloace de a răspunde și de a-și consolida strategia de apărare, ceea ce deranjează agresorul rus. Pe 15 decembrie, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a încercat să descurajeze Washingtonul să trimită acest sistem în Ucraina, avertizând că va deveni „o țintă legitimă” pentru forțele armate ale țării sale.

„În pofida avertismentelor noastre, la Kiev vor fi trimise sisteme de rachete antiaeriene Patriot”, a atras atenția ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov.

Deși Rusia poartă un război devastator împotriva unei țări vecine, totuși Antonov acuză Statele Unite de „acțiuni provocatoare” care „conduc inevitabil la o escaladare cu consecinţe greu de imaginat”.

Cu toate că instalarea unei baterii Patriot pe teritoriul ucrainean este percepută ca o provocare de Rusia, unii experți militari cred că această armă nu va produce un punct de cotitură în război. „Obiectivul lor va fi înainte de toate să protejeze populația civilă și infrastructura ucraineană de atacurile rusești”, explică pentru „L’Express” Dominique Trinquand.

În plus, utilizarea acestui sistem sofisticat necesită o instruire îndelungată, fapt recunoscut și de Joe Biden. Instruirea se va face „într-o țară terță” și „va dura ceva timp”, a subliniat președintele american.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Așa o fi?