Ce spun localnicii din Viscri despre regele Charles al III-lea. „E un bun vecin“ - reportaj Reuters

Ce spun localnicii din Viscri despre regele Charles al III-lea. „E un bun vecin“ - reportaj Reuters

Pentru mulți oameni din satul transilvănean Viscri din centrul României, regele Charles al III-lea al Marii Britanii a fost un vecin amabil, potrivit unui reportaj realizat de Reuters .

Sătenii din Viscri îl consideră pe regele Marii Britanii „un vecin bun”. Foto Arhiva Adevărul

Regele Charles al III-lea, care este înrudit îndepărtat cu fostul rege Mihai I al României, a cumpărat și restaurat o cabană săsească din secolul al XVIII-lea în satul de pe deal și a făcut multe vizite la site-ul Patrimoniului Mondial UNESCO, cunoscut pentru biserica fortificată medievală și arhitectura sa, scrie agenția internaționala de presă.

El a vizitat pentru prima dată Transilvania - unde spune că își are strămoșii, inclusiv Vlad Tepeș - în 1998, ca Prinț de Wales, și a fost fermecat de biodiversitatea și rezistența zonei, în ciuda sărăciei care încă afectează zonele rurale ale României.

De atunci, el a renovat proprietăți care pot fi închiriate, finanțate de fundația sa de caritate locală. Acest lucru a ajutat să pună Viscri și alte părți ale Transilvaniei pe harta mondială a turismului.

Charles a fost proclamat oficial rege sâmbătă, după moartea reginei Elisabeta a II-a.

„Luptă pentru ecologie”

Porțile de lemn ale casei sale din Viscri, folosite drept centru de instruire și expoziție de către fundația sa, au fost drapate cu panglici negre de doliu.

Este de mare mândrie că prințul susține și luptă pentru ecologie, pentru păstrarea arhitecturii autentice a regiunii”, a declarat Mihaela Rodier, 62 de ani, pensionară în vizită.

Organizația caritabilă a lui Charles, precum și alte grupuri pe care le-a fondat de-a lungul anilor au ajutat la restaurarea patrimoniului, la lucrările de infrastructură și cursurile de agricultură durabilă. De asemenea, sprijină micii fermieri și meșteșugari să-și promoveze bunurile.

În vizite regulate oficiale și private, Charles a participat la târguri județene, a vizitat școli, a gustat dulcețuri și țuică locale și a bătut din picioare în ritmul muzicii populare. În 2019, a participat la o slujbă a bisericii ortodoxe cu români care lucrează la Londra.

Camelia Badica administrează unul dintre cele două magazine alimentare din Viscri și are pe rafturi șosete și papuci de lână lucrați manual de o asociație de femei, precum și miere și gemuri din rubarbă, mure și mere de proveniență locală.

„Asociația a existat înainte de a veni el aici, dar, desigur, această mulțime de turiști a îmbunătățit vânzările și munca femeilor”, a spus ea.

Unii localnici se plâng de prea mulții turiști

Afluxul de turiști nu este iubit de toată lumea, unii localnici plângându-se de trafic și de perturbări.

Satele săsești au cunoscut o renaștere în ultimii 15 ani, întreprinzătorii preluând proprietăți abandonate în sud-estul Transilvaniei. Și, în timp ce renașterea a creat locuri de muncă, a crescut și prețul proprietăților și costurile vieții.

Peste 40% din cei 19 milioane de oameni ai României trăiesc în mediul rural, care are nevoi masive de investiții în infrastructură, notează Reuters.

În niciun alt loc din Europa nu am găsit peisaje atât de bine conservate

În 2018, Charles a comandat „The Transylvania Florilegium”, o colecție de ilustrații botanice ale florilor sălbatice găsite în apropierea proprietăților sale din Viscri și în apropiere de Valea Zălanului, o odă adusă peisajului românesc și un avertisment asupra pericolelor agriculturii intensive și schimbărilor climatice.

În niciun alt loc din Europa nu am găsit peisaje atât de bine conservate și atât de productive”, a spus Charles în timpul unei vizite în România în luna mai a acestui an pentru a-i întâlni pe refugiați de război ucraineni și pentru a participa la un proiect de plantare de copaci transeuropean.

„Toți cei care călătoresc aici au ceva de învățat din modul în care România a putut să se bazeze pe abordări regenerative pentru a crea sisteme bogate în specii și peisaje bogate din punct de vedere socio-ecologic în zone precum Transilvania, unde oamenii încă trăiesc în armonie cu natura”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

4 Voi vedeți ce le fac ucrainenii rușilor?

5 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?