Ce spun PNL și PSD despre comasarea alegerilor în 2024

Ce spun PNL și PSD despre comasarea alegerilor în 2024

Purtătorii de cuvânt ai PSD și PNL susțin că discuția privind comasarea unor alegeri în 2024 reprezintă un subiect prematur. Social democratul Lucian Romașcanu a punctat că actuala Coaliție mai are de guvernat un an până la alegeri.

Ce spun PNL și PSD despre comasarea alegerilor FOTO: Arhivă

Ionuț Stroe a punctat pentru „Adevărul” că posibilitatea unei comasări ale primului tur al alegerilor prezidențiale și cele parlamentare este una reală.

„De voie sau de nevoie trebuie să purtăm această discuție, pentru un anumit gen de alegeri este tardiv. Dar apropo de posibilitatea de a încerca să organizezi în comun primul tur al alegerilor prezidențiale și al alegerilor parlamentare este una reală. Nu este pentru prima oară când am face un asemenea exercițiu electoral. Înțeleg din termenii constituționali că diferența dintre tururi este undeva la o săptămână și jumătate, așa că nu vad niciun fel de motiv pentru care le-am ține separate. Avem argumente să le aducem împreună”, a precizat liberalul.

Stroe a punctat că comasarea alegerilor în 2024 poate privi anumite alegeri, nu toate.

„Nu aș avansa niciun fel de scenariu, m-am gândit la cel mai la îndemână scenariu. E nenatural să organizezi trei cicluri electorale în decurs de 3 săptămâni. Cred că mult mai eficient ar fi, e doar o opinie personală, încă putem la un anumit tip de alegeri”, a declarat purtătorul de cuvânt al PNL .

La rândul său, purtătorul de cuvânt al PSD a precizat că discuția privind comasarea unor alegeri este prematură: „Este totuși prematură discuția, avem de guvernat încă un an până la aceste alegeri. E timp pentru așa ceva și în anul care vine”.

Lucian Romașcanu a subliniat că PSD nu dorește comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, însă a observat o insistență în acest sens din partea PNL.

„Depinde foarte mult de analiza privind legalitatea unui asemenea demers, există și plusuri și minusuri pentru o asemenea decizie. Dar, cel mai important pe orice decizie s-ar putea discuta despre obținut un aviz de legalitate și de constituționalitate pentru a nu avea probleme. Deocamdată nu este cazul, din partea PSD punctul de vedere a fost negativ, cel puțin pe comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, dar am observat o insistență din partea PNL”, a declarat social democratul pentru „Adevărul”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?