Ce spun soldații ucraineni despre posibilitatea demiterii generalului Zalujnîi? Zelenski vrea „energie proaspătă”

Ce spun soldații ucraineni despre posibilitatea demiterii generalului Zalujnîi? Zelenski vrea „energie proaspătă”

Comandantul șef al armatei ucrainene, generalul Valerii Zalujnîi, este considerat un erou de către majoritatea ucrainenilor datorită victoriilor uluitoare din 2022, care prevalează asupra contraofensivei de anul trecut ce nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor, relatează Reuters.

Generalul Valerii Zalujnîi Captură X

„Cred că această demitere nu ar fi potrivită acum, pentru că pe câmpul de luptă nu se schimbă comandanţii”, a declarat pentru Ruters un comandant de unitate antitanc în vârstă de 31 de ani care a cerut să fie citat cu numele său de cod, Tiger.

Alegându-şi cu grijă cuvintele, soldatul a spus că multe depind de cine anume îl va înlocui pe generalul Zalujnîi. „Cei mai populari (comandanţi, n. red.) sunt cei care sunt aici şi care luptă alături de băieţi, care stau în tranşee”, a explicat el.

Potrivit lui Tiger, oricine ar fi la conducerea armatei ucrainene ar trebui să aducă trupe noi pe front, precum și o cantitate mai mare de drone, referindu-se la două solicitări pentru care Zalujnîi exercită presiuni.

De altfel, mobilizarea este unul dintre principalele subiecte de dezacord dintre președintele Volodimir Zelenski şi generalul Valerii Zalujnîi. În timp ce generalul cere între 450.000 şi 500.000 de oameni, șeful statului ucrainean ezită din cauza reticenței populației şi pledează pentru o mobilizare mai eficientă.

Soldaţii care au vorbit cu Reuters au fost precauţi să nu exprime opinii sensibile în disputa intens dezbătută de presă dintre Zelenski și Zalujnîi.

Totuși, Mikola, un bărbat în vârstăă de 59 de ani care comandă un camion lansator de rachete GRAD, crede că generalul Zalujnîi a fost atras într-o dispută politică. „Toată lumea crede că am avut unele succese în 2022, dar în 2023 (nu la fel de multe, n. red.). Asta nu înseamnă că Zalujnîi gestiona prost forţele armate”, afirmă el.

Un sondaj efectuat în decembrie 2023 de Institutul Internaţional de Sociologie din Kiev arată că 72% dintre ucraineni ar vedea în mod negativ demiterea lui Zalujnîi şi doar 2% în mod pozitiv.

Discuții despre „resetare”

În contextul înmulțirii speculațiilor cu privire la soarta lui Zalujnîi, șeful statului ucrainean a afirmat în ultimul său discurs adresat națiunii că țara sa are nevoie de „forţă, energie proaspătă şi leadership”. Volodimir Zelenski a anunțat totodată că discutat luni despre „pași de resetare” cu premierul Denîs Șmîhal.

Zelenski a mai afirmat că Ucraina trebuie să câştige războiul cel târziu până la sfârşitul acestui an. „Trebuie să câştigăm acest război. Şi trebuie să facem tot ce putem în acest an, chiar mai mult decât este posibil”, a subliniat el.

Președintele ucrainean s-a deplasat luni din nou în teritoriu, în regiunile Dnipro, Kirovohrad şi Cerkasî. „Peste tot, principalele probleme sunt consolidarea războiului electronic, a echipamentelor de război electronic şi întărirea apărării noastre aeriene. Astăzi (luni, n. red.) am dat câteva ordine importante în acest sens”, a declarat Zelenski.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB