Ce spune ministrul german al apărării despre livrarea tancurilor Leopard în Ucraina

Ce spune ministrul german al apărării despre livrarea tancurilor Leopard în Ucraina

Ministrul Apărării din Germania, Boris Pistorius, a declarat că nu a fost luată nicio decizie cu privire la o eventuală livrare către Kiev a tancurilor sale Leopard, pe care Ucraina le solicită pentru a respinge invazia rusă, relatează AFP.

Ucraina speră să primească tancuri Leopard FOTO EPA-EFE

Țările care sprijină Ucraina şi care s-au reunit la Ramstein, în vestul Germaniei, au discutat această chestiune, însă "nu a fost luată nicio decizie", a declarat Boris Pistorius.

"Impresia" că Germania se opune livrării de tancuri Kievului este "falsă", a adăugat el.

Potrivit Reuters, citat de Agerpres, Pistorius a precizat totodată că nu poate spune când se va lua o decizie, dar că Germania este pregătită să se mişte repede dacă va exista un acord între aliaţi.

"Toate argumentele pro şi contra trebuie analizate cu foarte mare atenţie", a subliniat el. ''Ne revine responsabilitatea de a reflecta atent la consecinţele pentru toate părţile în conflict'', a mai spus noul ministru german al apărării.

Pistorius: nu există o opinie unanimă

"În ceea ce privește livrarea Leopardului, nu există o opinie unanimă", a declarat Pistorius reporterilor, în marja reuniuni cu miză mare a miniștrilor apărării la baza aeriană Ramstein din Germania, relatează CNN.

El a respins afirmațiile potrivit cărora Germania a "stat în calea" unei "coaliții unite" de țări în favoarea trimiterii de tancuri în Ucraina.

"Există motive întemeiate pentru livrare și există motive întemeiate împotriva ei. Și, având în vedere situația generală a unui război care durează de aproape un an, toate argumentele pro și contra trebuie să fie cântărite foarte atent, iar această evaluare este împărtășită în mod explicit de mulți aliați", a adăugat el.

Pistorius a declarat că a dat instrucțiuni oficialilor să efectueze un audit al stocurilor de tancuri Leopard 2 ale Germaniei, astfel încât țara să poată "acționa rapid" în cazul unei "decizii pozitive".

Ministrul apărării a adăugat că problema autorizațiilor de export nu a fost discutată în timpul întâlnirilor de vineri.

Guvernul cancelarului Olaf Scholz a părut reticent în a autoriza reexportul tancurilor din ţările europene care le au în dotare, de teama de a nu provoca Rusia. Pe de altă parte, guvernul de la Berlin afirmă că nici nu a primit cereri oficiale din partea altor ţări pentru a autoriza re-exportul unor tancuri Leopard către Ucraina.

Unii aliaţi, dar şi Ucraina susţin că îngrijorarea Germaniei este deplasată, pentru că Rusia deja s-a angajat total în război.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Ce se întâmplă în China?

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990

5 „Era imposibil de dresat” / Posibilul vicepreședinte al lui Donald Trump recunoaște că și-a ucis câinele