Ce trebuie să consume sportivii de performanță după meci. Ce spune un nutriționist despre pizza și șaorma

Ce trebuie să consume sportivii de performanță după meci. Ce spune un nutriționist despre pizza și șaorma

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat ce alimente ar trebui să consume sportivii după un meci. Sportivii de prformanță depun eforturi considerabile în timpul meciurilor, motiv pentru care nutriționistul spune ce alimente ar trebui să consume după.

Nutriționsta Mihaela Bilic FOTO Instagram

Potrivit ei, peștele și fructele de mare sunt cele mai recomandate. Dar nutriținistul a mai vorbit și despre pizza și șaorma, și ce beneficii ar putea aduce consumul acestor alimente. De asemenea, a mai vorbit despre cafea sau energizante și a precizat când ar trebui să fie consumate acstea de către sportivi.

Revenind la fructele de mare, ea spune că în special creveții sunt foarte bogați în proteine, comparabil cu oul. „Creveții au intrat în competiție cu oul, care este considerat proteina etalon. Creveții prin proteine și minerale au trecut cu un pas înaintea oului. Efectul asupra sănătății este unul surprinzător. Chiar dacă au colesterol, nu duc la creșterea colesterolului din sânge! Există și această recomandare a nutriționiștilor să consumăm pește și fructe de mare de două ori pe săptămână”, spune Mihaela Bilic la Gazeta Sporturilor .

Pizza sau șaorma

Creveții reprezintă unul dintre cele mai valoroase alimente. Cu toate acestea, consumul de creveți rămâne la un nivel modest. Media anuală a consumului de pește și fructe de mare, în România, se ridică 8–9 kilograme pe cap de locuitor, din care creveții reprezintă doar 3%. Ea a fost întrebată despre efectele consumului de pizza sau șaorma, după un meci de fotbal. Mihaela Bilic a explicat de ce nu ar terbui consumate atunci.

Din punctul de vedere al recomandărilor, pentru că teoria e una și practica e alta, se spune să facem această provizie, această încărcare a ficatului cu glucoză înainte de un efort fizic. Făinoasele, carbohidrații sunt cea mai rapidă sursă de energie și în momentul când știm că ne așteaptă o competiție și un efort intens, la două ore avem nevoie de o masă cu paste, cu orez, ceva care să încarce bateriile.

În schimb aceste făinoase consumate după efortul fizic, când organismul este în repaus și nu mai arde nimic, nu fac altceva decât să se transforme în depozite de grăsime”, a explicat aceasta.

Atenție la mărimea porției

Nutriționistul a mai aspus că apreciază foarte mult șaorma, considerată o combinație foarte bună între legume, făinoase și carne.

Eu iubesc șaorma! Mi se pare o combinație delicioasă între făinoase, legume și carne. Și aici aș spune că porția contează! Nu putem consuma prin sport cât de mult putem aduce din alimente. Și asta știu sportivii cel mai bine”, a mai spus Mihaela Bilic.

Despre sportivii care preferă o șaorma după meci, nutriționistul a mai arătat că nu este total greșit.

Când faci două ore de efort și consumi șase sute de calorii, această șaorma poate avea aceste șase sute de calorii. Cantitatea face diferența. Toată mâncarea este bună, important este ca porția să fie corectă, doza să fie mică și diversitatea face sănătatea. Nu-i o problemă că mâncăm o șaorma din când în când, ci important e să avem din toate câte puțin ca să funcționeze corpul nostru cum trebuie”.

Despre cafea și energizante, a mai spus ea, e nevoe s știm când e cel mai bun moment să le consumăm. Potrivit ei, acestea trebuie consumate înainte de efort.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?