Ce trebuie să știm despre Arcturus, noua variantă SARS-CoV-2 aflată în atenția OMS

Ce trebuie să știm despre Arcturus, noua variantă SARS-CoV-2 aflată în atenția OMS

Există o nouă variantă a coronavirusului pe care experții în boli infecțioase și oficialii din domeniul sănătății publice o urmăresc îndeaproape. XBB.1.16, cunoscut și sub numele de Arcturus, este o subvariantă Omicron care pare a fi mai transmisibilă și a alimentat o recentă creștere a numărului de cazuri de COVID-19 în India. În timp ce varianta circulă la niveluri scăzute în SUA, oficialii din domeniul sănătății o monitorizează îndeaproape.

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat luna trecută cu privire la XBB.1.16 și a etichetat-o drept „variantă de monitorizare”, încadrând-o într-o categorie care nu este la fel de gravă ca „variantă de interes”. Cu toate acestea, acest statut s-ar putea schimba dacă varianta prezintă semne de transmisibilitate sau virulență crescută, sau dacă este capabilă să eludeze anticorpii, a precizat OMS, notează Yahoo News.

XBB.1.16 a fost detectată în prezent în cel puțin 29 de țări, inclusiv în SUA, și își extinde aria de răspândire destul de rapid. La sfârșitul lunii februarie, XBB.1.16 reprezenta doar 0,21% din toate cazurile de COVID-19 la nivel mondial. O lună mai târziu, acest procent a crescut la 3,96%, potrivit celor mai recente cifre ale OMS.

Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor au început să raporteze cazurile de XBB.1.16 vinerea trecută. Potrivit celor mai recente date ale CDC, varianta reprezintă acum 7% din cazurile noi de COVID-19 la nivel național.

Cât de periculoasă este varianta XBB.1.16

XBB.1.16 este o sublinie a variantei Omicron, care este similară cu XBB.1.5, tulpina care a dominat infecțiile din SUA începând cu luna ianuarie. Dar XBB.1.16, a precizat OMS, are o mutație în proteina spike a virusului care a fost asociată cu o transmisibilitate crescută și, potențial, cu un grad mai mare de infectare. Cu toate acestea, unii experți au declarat că, deși pare că s-ar putea răspândi mai rapid și ar putea duce la mai multe cazuri, nu pare să provoace o boală mai gravă.

În India, varianta a dus la o creștere a numărului de cazuri de COVID-19 în ultimele săptămâni. Marți, Ministerul indian al Sănătății a raportat 61.233 de cazuri COVID-19, ceea ce reprezintă o creștere notabilă față de cele 15.208 cazuri care au fost raportate la 31 martie. Cu toate acestea, spitalizările nu au crescut semnificativ.

„Mă îndoiesc că va duce la prea multe spitalizări noi sau decese”, a declarat pentru Yahoo News Dr. Monica Gandhi, specialist în boli infecțioase și profesor de medicină la Universitatea California, San Francisco. „Tocmai am fost în India. ... A existat o creștere a numărului de cazuri, dar nu o creștere a numărului de spitalizări”, a adăugat ea.

Gandhi a explicat că coronavirusul nu va fi complet eradicat, astfel că va continua să evolueze și vor continua să apară noi forme ale acestuia. Cu toate acestea, ea a spus că noile variante nu vor deveni neapărat mai periculoase. Ea a adăugat că cea mai mare parte a populației are imunitate fie de la vaccinuri, fie de la infecție, fie de la ambele, iar acest lucru va continua să protejeze majoritatea indivizilor împotriva celor mai grave rezultate ale bolii.

Ce simptome provoacă noua variantă XBB.1.16

Potrivit unor rapoarte anecdotice venite din India și din alte părți ale lumii, inclusiv din SUA, XBB.1.16 poate provoca un nou simptom COVID-19 care nu a fost observat la tulpinile anterioare de coronavirus. Unii medici au declarat că noua variantă pare să provoace conjunctivită, adesea numită ochi roz, la copii și adolescenți.

Într-un tweet recent, Vipin M. Vashishtha, un pediatru indian care este, de asemenea, membru al programului Vaccine Safety Net al OMS, a declarat că a început să primească din nou cazuri pediatrice de COVID-19, iar mai mulți copii bolnavi cu XBB.1.16 prezintă „conjunctivită cu mâncărimi și ochi lipicioși”.

Clinica Mayo a raportat, de asemenea, joi, că experții observă aceleași simptome oculare la pacienții tineri care sunt bolnavi cu COVID-19.

Dr. Michael Chang, expert în boli infecțioase pediatrice la UTHealth Houston și la Children's Memorial Hermann Hospital, a declarat pentru Yahoo News că multe lucruri pot provoca ochiul roz. El a spus că, în acest moment, nu există suficiente dovezi pentru a spune că noua variantă COVID provoacă conjunctivită la copii.

El a explicat că și alte virusuri pot provoca conjunctivită. Adenovirusul, care poate provoca o răceală ușoară sau o boală asemănătoare gripei și care poate fi ușor confundat cu COVID-19, este unul dintre ele. Cazurile de adenovirus au tendința de a crește primăvara și vara, iar Chang a spus că medicii din SUA văd mai multe cazuri în aceste zile.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...