Ce va face Hezbollah pe măsură ce tensiunile cu Israelul cresc?

Ce va face Hezbollah pe măsură ce tensiunile cu Israelul cresc?

Israelul consideră Hezbollah cea mai gravă amenințare imediată, estimând că are aproximativ 150.000 de rachete, inclusiv rachete ghidate de precizie, care pot lovi oriunde în Israel, transmite televiziunea Al Jazeera.

Steagurile Libanului și ale Hezbollah. Foto: Arhiva Adevărul

Gruparea armată, care are zeci de mii de luptători foarte bine antrenați, a participat recent și la conflictul de 12 ani din Siria.

Forțele israeliene s-au retras unilateral din sudul Libanului în 2000, după aproape 20 de ani de lupte mortale, ceea ce a determinat Hezbollah să se proclame prima armată arabă care a forțat Israelul să cedeze controlul asupra teritoriului.

Posibilitatea unui nou front în Liban readuce, de asemenea, amintiri amare ale unui război de o lună între Hezbollah și Israel în 2006, care s-a încheiat într-un impas și cu o situație extrem de tensionată.

În timp ce Hezbollah a rămas în mare parte pe margine până acum, unii observatori spun că o ofensivă terestră israeliană în Gaza ar putea fi declanșatorul pentru intrarea pe deplin în conflict - cu consecințe devastatoare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat