CE va reveni asupra sumelor destinate României pentru sprijinul fermierilor, la solicitarea preşedintelui Iohannis

CE va reveni asupra sumelor destinate României pentru sprijinul fermierilor, la solicitarea preşedintelui Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, a prezentat la Consiliul European situația dificilă în care sunt fermierii români, aceștia având nevoie de ajutor ca urmare a pierderilor suferite. Ursula von der Leyen a anunțat că va reanaliza situația și va reveni asupra sumelor destinate țării noastre.

Foto Presidency

Potrivit unor surse oficiale, președintele Klaus Iohannis a prezentat, joi, în marja Consiliului European, Ursulei von der Leyen, situația dificilă în care se regăsesc foarte mulți fermieri români.

"Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat reanalizarea de către Comisie a situaţiei", au precizat sursele oficiale, potrivit Agerpres.

Înainte de a lua parte la reuniunea Consiliului European de primăvară, Iohannis a declarat că este posibil ca datele furnizate de Ministerul Agriculturii să nu fi fost gândite profund, în ceea ce privește sumele propuse de Comisia Europeană drept compensație pentru fermierii români. El susține că CE ar fi trebuit să țină cont și de sacrificiile făcute pentru a înlesni exportul de cereale din Ucraina spre pieţele lumii.

"Situaţia se prezintă la modul următor: Ministerul Agriculturii livrează date Comisiei Europene. Comisia Europeană foloseşte o formulă de calcul, fără să negocieze cu nimeni, şi acordă anumite ajutoare. Este posibil ca datele furnizate de minister să nu fi fost gândite profund, dar nu le-am văzut şi nu pot să le comentez. Este, pe de altă parte, foarte ciudat ca în Comisia Europeană pe aceste speţe să nu se negocieze nimic, ci să se folosească formule.

Aceste lucruri nu pot fi rezolvate, după părerea mea, contabiliceşte. Sunt chestiuni complicate. Trebuie să ţinem cont sau cel puţin trebuia Comisia Europeană să ţină cont de faptul că noi am făcut sacrificii imense pentru a înlesni exportul de cereale din Ucraina spre pieţele lumii. Nu au făcut-o. Nu ştiu de ce nu au făcut-o, dar vom afla. Este regretabil că astfel de abordări ultrabirocratice pun sub semnul întrebării buna-credinţă a Comisiei", a afirmat şeful statului.

Președinta CE, Ursula von der Leyen, a anunțat că va reanaliza situația și va reveni asupra cifrelor propuse pentru România.

Comisia Europeană a anunțat la începutul săptămânii că dorește să sprijine fermierii din România, Bulgaria și Polonia. Pentru a face acest lucru CE dorește să recurgă la o rezervă de criză.

Suma de 56.3 milioane de euro destinată sprijinirii fermierilor va fi finanțată din rezerva Politicii Agricole Comune (PAC), pentru compensarea "pierderilor economice datorate creşterii importurilor de cereale şi oleaginoase" venite din Ucraina şi "limitarea impactului dezechilibrelor pieţei".

Din întreaga sumă, România ar primi 10.05 milioane de euro, în timp ce pentru polonezi au fost alocate 29.5 milioane de euro și pentru bulgari 16.75 milioane de euro.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...