Cea mai bătrână persoană din lume împlinește 117 ani. „Are o minte complet lucidă și nicio boală cardiovasculară”

Cea mai bătrână persoană din lume împlinește 117 ani. „Are o minte complet lucidă și nicio boală cardiovasculară”

Cea mai bătrână persoană din lume, Maria Branyas Morera, a împlinit, săptămâna aceasta, 117 ani. Oamenii de știință speră că pensionara spaniolă îi va ajuta la descoperirea secretelor longevității, potrivit Daily Mail Online .

Maria Branyas Morera. FOTO Facebook Maria Branyas Morera

Maria Branyas Morera s-a născut în 1907, în San Francisco, în timpul celui de-a doilea val de ciumă bubonică. În 1915, în timpul Primului Război Mondial, după ce tatăl ei s-a îmbolnăvit, familia a luat decizia de a se întoarce în Spania.

Pe vasul cu care traversau Atlanticul, tatăl a murit, iar fiica sa, acum centenară, s-a rănit într-o cădere în timpul aceleiași călătorii, descoperind mai târziu că și-a pierdut auzul la o ureche.

O supraviețuitoare

Maria Branyas Morera a supraviețuit celor două războaie mondiale, pandemiei de gripă spaniolă, Războiului Civil Spaniol și, mai recent, pandemiei de Covid-19.

Titlul oficial de cea mai bătrână persoană din lume l-a obținut după moartea călugăriței franceze Sora André , în ianuarie 2023.

Activă pe rețelele sociale

Deși are 117 ani, Maria Branyas Morera este o utilizatoare activă a platformei X, fostul Twitter, unde are 16.000 de urmăritori, cărora le oferă periodic actualizări despre cum se simte.

„Bună dimineața, lume. Astăzi împlinesc 117 ani. Am ajuns atât de departe", a ea scris luni.

„Are o minte complet lucidă și nu prezintă nicio boală cardiovasculară”

Starea sa de sănătate excepțională la o asemenea vârstă a atras atenția oamenilor de știință, interesați să-i studieze corpul.

„Are o minte complet lucidă. Își amintește cu o claritate impresionantă evenimente de când avea doar patru ani și nu prezintă nicio boală cardiovasculară, comună la persoanele în vârstă. Este clar că există o componentă genetică, pentru că există mai mulți membri ai familiei ei care au peste 90 de ani”, a declarat, pentru postul spaniol de știri ABC, omul de știință Manel Esteller.

Maria Branyas Morera a fost de acord să se supună unor teste efectuate de oamenii de știință, care speră să afle mai multe despre secretele longevității, motivată fiind de speranța că rezultatele acestora îi va ajuta să trăiască mai mult și pe alții.

Cercetătorii au colectat deja mostre de salivă, sânge și urină și le vor compara cu cele ale fiicei sale în vârstă de 80 de ani.

Specialiștii vor să studieze, cu ajutorul acestora, genele celei mai bătrâne persoane din lume și să contribuie la dezvoltarea unor medicamente care ar putea combate bolile asociate cu vârsta.

Morera are trei copii, 11 nepoți și 13 strănepoți și pune atingerea incredibilei vârste pe seama „ordinii, liniștii" și faptului că stă „departe de oamenii toxici".

Până la vârsta de 105 ani, a cântat la pian, a citit ziare și a făcut exerciții fizice în fiecare dimineață.

După ce, anul trecut, a câștigat titlul de cea mai în vârstă persoană din lume, ea a postat pe Twitter următorul mesaj:

„Sunt surprinsă și recunoscătoare pentru așteptările generate de faptul că sunt cea mai bătrână persoană în viață din lume. Mulțumesc foarte mult tuturor pentru interesul manifestat, deși nu am făcut niciun merit”.

A precizat însă că nu va mai răspunde solicitărilor jurnaliștilor pentru interviuri, adăugând că are nevoie de „pace și liniște”.

A fost infectată cu Covid-19

În 2020, a fost infectată cu Covid-19 la doar câteva săptămâni după ce și-a sărbătorit cea de-a 113-a aniversare, dar și-a revenit în câteva zile.

A devenit cea mai în vârstă supraviețuitoare a Covid-19 din lume la acea vreme, dar acest record a fost doborât de sora André mai târziu, în același an.

În decembrie 2022, Maria Branyas Moreta a împărtășit sfaturi despre dietă și vorbit despre beneficiile pentru sănătate ale unui anumit aliment.

„Și un sfat, dacă îmi permiteți. Într-o epocă în care apar în mod constant diete și alimente miraculoase pentru bunăstare și sănătate, este necesar să salvăm iaurtul, un aliment de-o viață cu o infinitate de proprietăți pozitive pentru organism”, a scris ea s pe X.

Maria Morera atribuie bătrânețea sa „ordinii, liniștii' și faptului că „stă departe de oamenii toxici”.

Și-a văzut părinții, cei trei frați și unul dintre cei trei copii murind.

A fost căsătorit cu medicul catalan Joan Moret, în vârstă de 23 de ani, în 1931. Soțul ei a murit în urmă cu mai bine de 46 de ani, la 72 de ani, când ea avea 71 de ani.

Morera este considerată o „supercentenară", titlu acordat persoanelor care trec de 110 ani.

Potrivit Guinness Book of World Records, titlul de cea mai bătrână persoană care a trăit vreodată îi aparține lui Jeanne Louise Calment , a cărei viață s-a întins pe durata a 122 de ani și 164 de zile.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?