Cea mai bogată femeie din Asia pierde jumătate din avere din cauza crizei imobiliară din China

Cea mai bogată femeie din Asia pierde jumătate din avere din cauza crizei imobiliară din China

Yang Huiyan, acţionar majoritar la cel mai mare dezvoltator imobiliar din China, Country Garden , şi-a văzut averea scăzând cu peste 52%, până la 11,3 miliarde de dolari, de la 23,7 miliarde de dolari în urmă cu un an, potrivit Bloomberg Billionaires Index.

Yang şi-a moştenit averea când tatăl ei – fondatorul Country Garden Yang Guoqiang – i-a transferat acţiunile în 2005, potrivit presei de stat.

Ea a devenit cea mai bogată femeie din Asia doi ani mai târziu, după oferta publică iniţială a dezvoltatorului în Hong Kong.

Yang Huiyan este acţionarul majoritar al Country Garden, unul dintre cei mai importanţi promotori imobiliari din China, care a realizat anul trecut cea mai mare cifră de afaceri din acest sector, în pofida crizei care afectează piaţa imobiliară.

Fragilizate de această criză, mai multe grupuri din sectorul imobiliar luptă în această perioadă pentru supravieţuire, aşa cum se întâmplă cu Evergrande, afectat de o pierdere colosală de aproximativ 300 de miliarde de dolari.

În comparaţie, grupul Country Garden are o sănătate financiară mai bună, dar încearcă totuşi să îşi crească lichidităţile odată cu apropierea termenelor de plată.

Potrivit presei oficiale, Yang Huiyan, care are în jur de 40 de ani, a devenit miliardară după ce a moştenit în 2005 acţiunile tatălui ei, fondatorul grupului Country Garden.

Reforma locuinţelor din China (1998), care a creat o veritabilă piaţă imobiliară, a determinat un boom fulgerător al acestui sector, întreţinut prin normele sociale din ţara asiatică, vizând un bun care, adeseori, este solicitat înaintea unei căsătorii.

Însă îndatorarea masivă a promotorilor imobiliari a fost percepută în ultimii ani de către puterea centrală chineză drept un risc major pentru economia şi sistemul financiar al ţării.

Pentru a reduce îndatorarea din sectorul imobiliar, autorităţile de la Beijing au înăsprit progresiv, din 2020, condiţiile de acces la creditare pentru promotori, fapt care a afectat sursele de finanţare pentru grupurile deja îndatorate.

Un val de incapacităţi de plată a urmat, mai ales cel al grupului Evergrande.

Confruntat cu propria supravieţuire, fostul lider chinez din sectorul imobiliar urmează să prezinte în zilele următoare premisele unui plan de restructurare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski