Cea mai bună iahnie de fasole cu ciolan. Rețeta preparatului delicios de la Radu Anton Roman

Cea mai bună iahnie de fasole cu ciolan. Rețeta preparatului delicios de la Radu Anton Roman

Fasolea cu ciolan afumat, cârnaţi sau simplă este preparatul preferat de Ziua Naţională a românilor, 1 Decembrie. Cea mai gustoasă mâncare se gătește după rețeta tradițională a regretatului gastronom Radu Anton Roman.

Fasole cu afumătură FOTO Shutterstock

Ingrediente:

500 g ciolan afumat

500 g fasole boabe

3 cepe

100 ml untdelemn

3 morcovi

1 lingură boia

1 căpătână usturoi

1 lingură oțet aromat cu tarhon

câteva fire de tarhon tocat

1 legătură pătrunjel

200 ml bulion gros de roșii

1 lingură zahăr

1 foaie dafin

sare, piper.

"Fasolea aleasă bine se pune la înmuiat în multă apă rece, seara. Dimineața se pun la fiert o oră și jumătate, la foc potrivit, în 3 litri apă cu sare, fasolea și ciolanul afumat. Se rad morcovii și ceapa. Se călesc în ulei cu boia. Se sting cu bulion de roșii și oțet și un pic de apă fierbinte. Se toacă usturoiul, tarhonul, pătrunjelul.

Dacă fasolea a fiert (ideal e să fi scăzut suficient cât să fie mai puțin de o jumătate de litru zeamă – dar atenție să nu se prindă) se adaugă zarzavatul călit, usturoiul, tarhonul, zahărul și foaia de dafin, sare, piper, și se lasă să bulbucească vreo zece minute, să se unească toate, dar mestecând des, să nu se ardă. Carnea de pe ciolanul afumat, cînd e bine fiartă, se taie în bucăți și se amestecă în fasole. Se servește cu murături sau ceapă roșie", arată regretatul gastronom în lucrarea sa.

A publicat poezii, romane și eseuri

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Acest aliment „mănâncă“ zahărul din sânge. Nu trebuie să lipsească din dieta diabeticilor

Fasolea uscată se numără printre cele mai răspândite și consumate leguminoase din lume. Deși apare cel mai des în rețetele noastre tradiționale, există peste 500 de soiuri diferite ca formă, culoare și mărime.

Nu numai că e un aliment versatil, care poate fi folosit în zeci de preparate, dar are și un conținut nutrițional extraordinar. Fasolea boabe este un ingredient principal în dietele popoarelor din zonele „albastre“, locurile unde trăiesc cei mai longevivi oameni de pe planetă.

Fasolea uscată este un un aliment-medicament, cu numeroase beneficii pentru organism. Asociația Americană de Diabet recomandă persoanelor care suferă de această boală să o includă la câteva mese în fiecare săptămână.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?