Cea mai căutată femeie din Germania, Daniela Klette, a fost arestată. Mărturiile vecinilor

Cea mai căutată femeie din Germania, Daniela Klette, a fost arestată. Mărturiile vecinilor

Ultima femeie terorist din Facțiunea Armatei Roșii în libertate a fost arestată luni seara într-un cartier boem din Berlin, potrivit The Guardian . Vecinii nu aveau nicio idee cine se ascunde în spatele proprietarei prietenoase a unui câine metis pe nume Malaika.

Daniela Klette, pe vremea când făcea parte din RAF, foto Profimedia

Daniela Klette a făcut parte din așa-numita a treia generație a RAF, grupul de gherilă urbană care a terorizat Germania în anii '70 și '80. Grupul s-a desființat în 1998, iar Klette și cei doi complici bărbați ai săi au intrat în clandestinitate.

RAF, cunoscută și sub numele de banda Baader-Meinhof, după numele membrilor săi fondatori, Andreas Baader și Ulrike Meinhof, a fost în spatele unei campanii de teroare în Germania de Vest în anii 1970 și 1980, care a implicat atacuri, răpiri, atentate cu bombă și crime. Se crede că grupul este responsabil pentru 30 de crime și 200 de răniți.

Daniela Klette a fost unul dintre cei mai căutați infractori din Germania. Era suspectată că a comis cel puțin 10 jafuri armate și cel puțin o tentativă de crimă între 1999 și 2016 pentru a finanța existența clandestină a trioului. Poliția a declarat că va continua să îi caute pe cei care sunt încă pe fugă, oferind o recompensă de 150.000 de euro pentru informații care ar putea duce la arestarea lor.

Cum o vedeau vecinii

Pentru Anna Spiering, care locuieşte în acelaşi cartier cu cea mai căutată femeie din Germania, aceasta era pur și simplu o altă proprietară de câine prietenoasă, care o întâmpina cu un zâmbet ori de câte ori își intersectau drumurile în cartier, dar de a cărei metisă iute, Malaika, câinele ei, Harry, știa să păstreze o distanță sigură.

Asta până când a văzut chipul Danielei Klette la televizor, la începutul acestei săptămâni. “Am recunoscut-o imediat”, a spus Anna Spiering, oprindu-se în timpul unei plimbări cu Harry pe o stradă din cartierul Kreuzberg din Berlin, pentru a vorbi cu jurnaliştii. “Este bizar acum să mă gândesc că am avut o mică discuție cu un presupus terorist” – a mai comentat ea.

Poliţia germană o caută pe Daniela Klette, foto GettyImages

Poliţia germană o caută pe Daniela Klette, foto GettyImages

Tot Anna Spiering își amintește de un incident în care Malaika a mușcat un alt câine, dar Klette a refuzat să transmită proprietarului acestuia datele sale de contact. “Ceea ce părea ciudat la momentul respectiv are mult sens acum, când știm cine era cu adevărat și că încerca să își țină secretă identitatea”, a spus ea.

Christa Missok, în vârstă de 88 de ani, care locuiește la etajul șase al clădirii Danielei Klette, a declarat că a ajuns să o cunoască pe aceasta în decursul a aproximativ 12 ani. “După cum am spus poliției, era vecina mea și ne înțelegeam bine. Niciodată nu mi-ar fi trecut prin gând că era ceea ce s-a dovedit a fi”.

“Odată, când s-au spart țevile, m-a invitat în apartamentul ei. Era destul de sărăcăcios, sordid și neîngrijit”, a continuat ea. “M-am oferit să-i dau o jachetă, deoarece știam că nu avea prea multe, dar nu a acceptat oferta” – a încheiat Christa Missok.

Lutz Nietet, un pensionar care locuiește deasupra apartamentului lui Klette, crede că aceasta s-a mutat în jurul anului 2007. Deși cei doi avuseseră o altercație după ce țevile ruginite din apartamentul lui s-au spart și au provocat pagube în apartamentul subînchiriat de ea, aceasta își ținea de obicei deoparte. El și-a amintit că femeia avea un iubit, de care, însă, s-a despărţit. El mărturiseşte că s-a întrebat adesea de ce numele ei nu era trecut pe sonerie. “Am văzut oameni venind și plecând, locuind aici din 1974, și m-am întrebat adesea cine era ea cu adevărat”, a spus el.

Avea un adevărat arsenal în casă

Klette - ultima femeie membră a rețelei teroriste a Facțiunii Armatei Roșii (RAF) încă în libertate până la arestarea sa în apartamentul său luni seara - era cunoscută de multe persoane care plimbă câini din zonă nu după nume sau după trecutul său notoriu, ci mai degrabă ca “proprietara lui Malaika”.

În casa Danielei Klette s-au descoperit mai multe arme, foto GettyImages

În casa Danielei Klette s-au descoperit mai multe arme, foto GettyImages

Ea este suspectată de implicare în cel puțin 10 atacuri armate și jafuri, inclusiv un atac armat asupra ambasadei SUA din Bonn în 1991 și un atentat cu bombă asupra unei închisori din Weiterstadt în 1993.

Anchetatorii criminaliști au scos din apartamentul lui Klette, situat într-un bloc de locuințe din anii 1950, cutii și genți, bicicleta ei și chiar o armă antitanc, pe lângă pușca Kalașnikov și un pistol mitralieră descoperite acolo cu două zile înainte. Vecinii ei - evacuați peste noapte din cauza descoperirii armelor - încă încercau să digere vestea despre cine locuia în mijlocul lor.

Pasionată de capoeira

Daniela Klette a petrecut mai bine de trei decenii ascunzându-se la vedere. Ea dădea meditații la matematică și germană elevilor din cartier, fie gratuit, fie contra cost, și îi ajuta pe cetățenii turci să scrie scrisori către autorități, au declarat vecinii. Unul dintre ei a spus că i-a făcut biscuiți de Crăciun.

Timp de mai mulți ani, femeia terorist s-a implicat intens într-un centru cultural brazilian din cartier, unde a practicat capoeira, un tip de arte marțiale afro-braziliane care combină dansul și lupta. Există dovezi fotografice care atestă că a călătorit în Brazilia cu trupa sa de dans; ea deținea un pașaport italian falsificat. Membrii trupei de dans au descris-o drept un caracter prietenos, blând, dar taciturn.

Cum a fost identificată

Se crede că descoperirea unor fotografii cu ea și grupul ei de capoeira la carnavalul anual al culturilor din Berlin - zâmbind, aruncând confetti cu petale, cu o bandană albă pe cap - a dus la identificarea și arestarea ei.

Poliția nu a confirmat încă legătura dintre arestare și un podcast din 2023, în care un jurnalist de investigație de pe site-ul Bellingcat a pus pe internet un anunț de căutare a lui Daniela Klette din anii 1990. Acesta a folosit instrumentul de căutare AI PimEyes, care a detectat imagini online cu versiunea mai veche a celei mai căutate femei din Germania, care acum se numea Claudia Ivone.

Până în prezent, poliția a făcut referire doar la un pont primit de la public în noiembrie anul trecut. “Din cauza discreției noastre în ceea ce privește tacticile de investigare, nu putem dezvălui modul în care urmărim persoanele”, a declarat procurorul Alexander Hege pentru presa germană, atunci când a fost întrebat dacă descoperirea jurnalistei a fost cea care a dus la capturarea Danielei Klette.

Poliția nu poate folosi instrumente similare de comparare a fețelor, deoarece legile stricte privind protecția vieții private interzic autorităţilor să folosească instrumente similare de comparare a fețelor. S-a bazat, în schimb, pe impresia unui artist despre cum ar fi putut arăta Daniela Klette la 65 de ani.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”