Cea mai mare şi mai scumpă clădire de birouri din Londra ar putea stabili un nou record de preţ

Cea mai mare şi mai scumpă clădire de birouri din Londra ar putea stabili un nou record de preţ

Cea mai mare clădire de birouri din Londra, în care îşi are sediul grupul financiar HSBC, a fost scoasă la vânzare la un preţ începând de la 1,1 miliarde lire sterline şi ar putea doborî astfel recordul stabilit pentru Marea Britanie în 2007, la cumpărare, în plin boom al pieţei imobiliare.

Cea mai mare şi mai scumpă clădire de birouri din Londra ar putea stabili un nou record de preţ (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Firmele de consultanţă imobiliară JLL şi GM Real Estate, care se ocupă de vânzare, promovează clădirea de 44 de etaje şi suprafaţă de 102.200 metri pătraţi la un preţ începând de la 1,1 miliarde de lire, au declarat surse apropiate situaţiei pentru publicaţia britanică Financial Times. Turnul este situat în estul Londrei, în districtul Canary Wharf.

Situaţia clădirii de birouri în care îşi are sediul HSBC contrastează puternic cu destinul turnului Gherkin din City, care a fost pus joi sub administrare specială, după ce proprietarii nu au mai plătit împrumuturile contractate de la bănci.

Clădirea Gherkin a fost cumpărată de actualii proprietari în 2006, când preţurile erau foarte ridicate, printr-o structură de finanţare complicată, care a presupus credite în franci elveţieni neasigurate împotriva riscurilor valutare.

Turnul HSBC a devenit în 2007 cea mai scumpă clădire tranzacţionată în Londra, când a fost vândută de HSBC pentru 1,09 miliarde de lire companiei spaniole Metrovacesa.

HSBC a preluat din nou clădirea în 2008, când Metrovacesa a intrat în dificultăţi financiară.

Un an mai târziu, turnul a fost cumpărat de fondul naţional de pensii NPS din Coreea de Sud pentru 800 de milioane de lire. NPS vrea să vândă acum proprietatea pentru a utiliza fondurile obţinute la alte oportunităţi pe piaţa europeană.

Pe piaţa din Londra au avut loc până în prezent doar două tranzacţii imobiliare la preţuri mai mari de 1,1 miliarde de lire, dar ambele au implicat portofolii constând din mai multe active şi nu doar o singură clădire.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

2 Voi vedeți ce le fac ucrainenii rușilor?

3 Sisteme de apărare aeriană din Crimeea ar fi fost lovite cu rachete ATACMS

4 Așa o fi?

5 Așa o fi, cum zice omul ăsta?